SOULFUL FEMME - ATTITUDE

Album Review

Album: 
SOULFUL FEMME - ATTITUDE
Artist: 
Soulful Femme
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Funk, Soul
Date: 
22/08/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SOULFUL FEMME - ATTITUDE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stevee Wellons en Cheryl Rinovato, de twee solisten in het dynamische duo Soulful Femme, zijn meer dan alleen een dynamisch zangduo. Het zijn doorgewinterde artiesten op zich, elk met een enorme ervaring in de muziekbusiness, die toevallig hun krachten bundelden en een ideale chemie vonden. Stevee Wellons zingt sinds de late jaren zeventig in verschillende bands, waaronder The Rhythm Machine, Jumpstreet, Shaker, The Cruisers, The Elmonics, The Real Deal Band en The Stevee Wellons Band. In de loop van haar carrière deelde ze podia met de Dazz Band, Cameo, Peaches And Herb en Howard Hewett. Ze heeft met 'Stevee' en 'All Natural Ingredients' twee soloalbums uitgebracht. Daarnaast schreef en verzorgde ze onlangs achtergrondzang voor de artiest die bekend staat als Sun King Rising, A.K.A John Blangero. Ze gaf eerder les aan het Afro-American Music Institute en is momenteel adjunct professor aan het Community College van Allegheny County. Cheryl Rinovato brengt een al even indrukwekkend cv op tafel. Ze is een student gitaar sinds haar negende en werd later een afgestudeerde van de prestigieuze Berklee School Of Music. Ze ontving drie keer de prestigieuze Jim Weber Award voor de bluesgitarist van het jaar en claimt uitgebreide studio ervaring terwijl ze vroege invloeden als Jimi Hendrix, Duane Allman, Tower Of Power en Burt Bacharach citeert. Daarnaast is ze een door Delaney Guitars goedgekeurde artiest die twee kenmerkende modellen heeft, die met haar in gedachten zijn ontworpen. De twee ontmoetten elkaar op een Blues Society evenement in 2014 en het klikte meteen. Een jaar later namen ze deel aan de International Blues Competition in Memphis. Hun eerste album 'It Is Well With My Soul' kwam uit in 2021. Ze toerden vervolgens consequent, deelden podia met Tommy Castro en openden voor acts als Robert Cray, Mavis Staples, Ana Popovic, Samantha Fish, Shemekia Copeland, Joanne Shaw Taylor, Bernard Allison, Mike Zito, Albert Castiglia en Jeremiah Johnson. Hun nieuwste album 'Attitude' werd opgenomen door de Grammy genomineerde Dave Gross in de Fat Rabbit Studios in New Jersey, met gitaarvirtuoos Albert Castiglia als producer. 
 
 
 
 
 
 
 
Stevee en Cheryl openen hun nieuwe album met de titeltrack 'Attitude', een energieke funky song. Met strak slagwerk zorgt drummer Michael Bram voor een stampende beat. Bassist Matt Raymond zorgt met zijn diepe funky baslijn voor de heerlijke groove. Steevee Wellons heeft een krachtige en goede stem en zingt het nummer met veel overtuiging. De uitstekende gitaarsolo van producer Albert Castiglia past als gegoten in deze knappe opener. Het ritme gaat de hoogte in voor de rauwe boogierocker 'Not Like You'. Met energiek slagwerk bepaalt Michael Bram het tempo van het nummer. Ook hier is er dankzij Albert Castiglia en Cheryl Rinovato weer heel wat scheurend gitaarwerk te horen. De eerste van twee covers is het door Willie Dixon geschreven 'Insane Asylum'. In 1968 bracht Willie Dixon en Koko Taylor dit prachtig duet op plaat uit. Nu in 2023 blaast Stevee Willons samen met Kevin Burt dit bijna vijf minuten durend duet nieuw leven in. Het is een hartenbreker die door zowel Stevee als Burt met veel passie en emotie wordt gezongen. Daarna wordt het terug funky met het midtempo nummer 'Can't Get There From Here'. Met zijn diepe funky baslijn zorgt Matt Raymond andermaal voor een lekkere groove. Gitariste Cheryl Rinovato is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig met knap Wah Wah gestuurd gitaarwerk. Het is net of Cheryl's gitaar een gesprek voert met zangeres Stevee Wellons. Met twee schitterende Wah Wah gestuurde solo's zet de gitariste haar uitstekende instrumentale nog meer in de kijker.
 
 
 
 
 
 
 
'Breathe Again' is een dromerige soulvolle ballade, die herinneringen oproept aan de muziek van Sade. Deze keer kleurt Cheryl Rinovato het nummer met geen overstuurd gitaarwerk, maar met erg fijne en gevoelvolle gitaarvullingen en dito solo.  Dave Gross verrijkt het gehele nummer met knap werk op het Hammond. De soulvolle ballade 'Loser's Game' wordt weer op een schitterende wijze gezongen door Stevee Wellons. Ook hier is het gitaarwerk van Cheryl Rinovato een lust voor het oor. Zowel Albert Castiglia als Tommy Castro zijn van de partij in de James Brown cover 'Talkin' Loud Ans Saying Nothing'. 'Talkin' Loud and Saying' Nothing is een funknummer geschreven door James Brown en Bobby Byrd. Opgenomen in 1970 door Brown en de originele J.B.'s met Byrd op achtergrondzang en bijgewerkt met een nieuwe melodie, werd het tweemaal uitgebracht als een tweedelige single in 1972. Het verscheen ook op het album There It Is. Soulful Femme blijft dichtbij de groove van de originele versie van James Brown. In dit lekker groovend en heel dansbaar duet zorgen Tommy Castro en Stevee Wellons voor een sterke vocale partij. Ze voelen elkaar goed aan, hun stemmen matchen goed met elkaar en je voelt het plezier er zo afspatten. Matt Raymond is andermaal schitterend op de basgitaar. Cheryl Rinovato met knap riffend gitaarwerk en Albert Castiglia met een sublieme snarensolo vullen elkaar weer op een uitstekende wijze aan. 'Talkin' Loud And Saying Nothing' is een nummer waarbij je niet kan blijven stilzitten. 
 
 
 
 
 
 
Cheryl Rinovato trekt met psychedelische gitaarklanken het uitstekende 'Walk Out' op gang. Ze blijft het gehele nummer gretig rond strooien met Wah Wah gestuurde vullingen en haar Wah Wah gestuurde solo zal andermaal heel wat gitaarliefhebbers kunnen bekoren. Met energiek en dwingend slagwerk bepaalt Michael Bram het tempo van 'Walk Out' en  met haar krachtige stem zingt Stevee Wellons het nummer met veel overtuiging. 'Walk Out' is één van de hoogtepunten op dit album. In 'Dysfunction Funk' krijgen we met trompettist Doug Woolverton en saxofonist Mark Earley  voor de eerste en enige keer blazers te horen op dit album. In tegenstelling tot de titel laat vermoeden is 'Dysfunction Funk' geen funk nummer, het heeft eerder een luie reggae vibe. Het soulvolle  'Crazy' is een heel persoonlijk nummer, dat Stevee Wellons schreef toen ze in een heel donkere periode zat. Gelukkig leeft ze nu in het licht en geniet ze van het leven met volle teugen. Er klinkt dan ook veel emotie in de stem van Stevee wanneer ze 'Crazy' zingt. Cheryl Rinovato kruidt het ganse nummer met priemende gitaarvullingen. Het album wordt afgesloten met het radiovriendelijke 'Time To Walk', waarin Cheryl Rinovato andermaal schittert met een jazz getinte solo op de gitaar. 'Attitude' is een album dat zeker in de smaak van de funk en soul liefhebbers zal vallen. Stevee Wellons heeft een krachtige en erg mooie soulstem en Cheryl Rinovato is een erg goede gitariste. Bovendien schrijven beide dames ook nog sterke songs. Soulful Femme is hier momenteel nog een onbekend duo, maar daar zou na 'Attitude' wel eens kunnen veranderen. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Attitude
02. Not Like You
03. Insane Asylum
04. Can’t Get There From Here
05. Breathe Again
06. Loser’s Game
07. Talkin’ Loud And Sayin’ Nothing
08. Walk Out
09. Dysfunction Funk
10. Crazy
11. Time To Walk
 
 
 
Cheryl Rinovato: Gitaar
Stevee Wellons: Zang en backing vocals
Tommy Castro: Zang (7)
Kevin Burt: Zang (3)
Albert Castiglia: Gitaar (1,2 en 7)
Michael Bram: Drums
Matt Raymond: Bas
Dave Gross: Hammond (1,3,5,6,7,8 en 10), Tambourijn (1,4,8 en 10)
Doug Woolverton: Trompet (9)
Mark Earley: Tenor saxofoon (9)