SONNY LANDRETH - LIVE IN LAFAYETTE (2CD)

Album Review

Album: 
SONNY LANDRETH - LIVE IN LAFAYETTE (2CD)
Artist: 
Sonny Landreth
Record Label: 
Provogue/ Mascot Label
Style: 
Zydeko, Blues, Fusion
Date: 
30/06/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SONNY LANDRETH - LIVE IN LAFAYETTE (2CD)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Clyde Vernon 'Sonny' Landreth werd geboren op 1 februari 1951 en is een Amerikaanse bluesmuzikant uit zuidwest Louisiana die vooral bekend staat als een erg begaafd slide gitarist. Hij is geboren in Canton, Mississippi, en vestigde zich later in Lafayette, Louisiana. Landreth is bekend als 'De koning van Slydeco' en speelt met een sterke zydeco invloed. Eric Clapton zei ooit dat Landreth één van de beste gitaristen was op de wereld. Het eerste instrument dat Sonny bespeelde was de trompet, die hij later inruilde voor de gitaar. Zijn eerste idool was Scotty Moore, de gitarist in de band van Elvis Presley. Later leerde hij muziek van Chet Atkins en van The Ventures kennen. Als tiener speelde Landreth met zijn vrienden bij hun ouders thuis. In de jaren zeventig had Sonny zijn eerste professionele optreden samen met accordeonist Clifton Chenier. Sonny was de enige blanke muzikant in Clifton Chenier zijn Red Hot Louisiana Band. Zijn eerste twee albums 'Blues Attack' uit 1981 en 'Way Down In Louisiana' uit 1985 bracht Sonny uit bij het Blues Unlimited Label. Met het tweede album werd hij door heel wat managers in Nashville opgemerkt. Dat leidde tot opname en tourwerk bij John Hiatt en later bij John Mayall. Recenter werkte Sonny samen met Allen Toussaint en Mark Knopfler. In 2014 stond Landreth nog op het podium van het grote Blues Festival in Peer. Een jaar later verscheen 'Bound By The Blues', het laatste studio album van Sonny. Op 30 juni komt het dubbele live album 'Live In Lafayette' op de markt, twaalf jaar na zijn laatste live album. Er staan zestien songs op dit live album. Buiten Sonny horen we ook nog zijn vaste bandleden bassist David Ranson en drummer/percussionist Brian Brignac op het album en er zijn nog twee gastmuzikanten aanwezig, namelijk accordeonist/keyboardspeler Steve Conn en gitarist Sam Broussard.
 
 
 
 
 
Disc één start met de titeltrack van het album 'Blues Attack'. De arrangementen werden wat aangepast door Sonny omdat er een paar andere instrumenten zijn in deze versie. Het resultaat is verbluffend. De Koning van slydeco is weergaloos en accordeonist Steve Conn is een echte aanwinst. De ritme sectie met Brian Brignac op cajon en David Ranson op ukelele bas zijn subtiel, maar uitstekend aanwezig. Ook gast gitarist Sam Broussard mag met een stevige solo uitpakken op de akoestische gitaar. De combinatie van de accordeon van Steve en het pittig slide werk van Sonny is ook in 'Hell At Home' een voltreffer. Brian Brignac is geweldig op percussie en Landreth doet zijn naam als één van de beste gitaristen weer alle eer aan. Op het dubbelalbum 'Live In Lafayette' is niet alleen ouder werk te horen, met het meeslepende blues nummer 'Key To The Highway' krijgen we werk uit het laatste studio album 'Bound by The Blues'. Ook hier krijgen we door de speciale combinatie op het podium weer een aparte, maar uitstekende versie van 'Key To The Highway', waarin alle muzikanten de ruimte krijgen om hun instrumentale virtuositeit te uiten. En dat het mooi is vinden niet alleen wij, maar aan het applaus te horen ook het publiek in Lafayette. Sonny zal nooit de grootste zanger worden, maar dat is bijzaak als je er zoveel instrumentale genialiteit en sterke songs voor in de plaats krijgt. Luister maar eens naar 'Creole Angel' uit hetalbum 'South Of 1-10' uit 1995. Al meer dan twintig jaar oud en nog is dit uptempo country getinte nummer nog niets van zijn kwaliteit verloren. Wederom maakt de klasse van het kwintet op het podium ons blij met dit erg aanstekelige nummer.
 
 
 
 
 
 
'A World Away' is een parel van een ballade, die je laat wegdromen en menig luisteraar kippenvel zal bezorgen. Met heerlijk vingerwerk toont Sonny Landreth nogmaals zijn klasse tijdens een indrukwekkende solo, de beloning uit zich in een luid applaus van het dankbaar publiek. Ook accordeonist Steve Conn krijgt de handen op elkaar voor zijn sublieme solo op de accordeon. Het album 'Live In Lafayette' met deze bezetting is geen eenmalig project. Zoals je op bijgevoegd filmpje van 'The High Side' dat opgenomen werd in mei 2015 kan zien is Sonny Landreth al een tijdje in deze bezetting aan het optreden. Het album is een gevolg van het succes dat de band in deze bezetting kent. 'The High Side' staat weer bol van instrumentale hoogstandjes. Brian Brignac op djembé en een sublieme David Ranson op ukelele bas zorgen voor de heerlijke groove en de andere drie muzikanten krijgen wederom de kans om zich in de schijnwerper te spelen en wees maar zeker dat ze dat doen. De bluesy titeltrack van Sonny zijn recentste studio album 'Bound By The Blues' mocht zeker niet ontbreken, in dit nummer geeft Sonny veel ruimte aan zijn mede muzikanten. Landreth is één van de bekendste muzikanten in het Zydeco genre en hij noemde er zelfs het vloeiende en heel dansbare nummer 'The U.S.S. Zydecoldsmobile' naar.
 
 
 
 
 
 
Op disc twee gaat de akoestische muziek van de eerste disc over naar een elektrisch optreden zoals we van Sonny gewend zijn. Spijtig genoeg komt de accordeon van Steve Conn ook veel minder in actie op de rest van het album, meestal bespeelt hij nu het keyboard. Het blijft dansbaar in de het geniale 'Back To Bayou Teche', dat een erg aanstekelijk en catchy refrein heeft dat uitnodigt om mee te zingen en te dansen. Zeker voor de oudere fans moet dit zeer herkenbare nummer op de setlist deugd doen. Het bluesy 'Blue True' neemt ons mee naar de swamps van Louisiana en naar de Mississippi delta. Het wordt iets vetter en ruiger in de instrumentale uptempo nummers 'The Milky Way Home' en 'Uberesso' waarin weer knap werk met de bottleneck te beluisteren valt. Dit is pure fusion en ligt kortbij het werk van Eric Johnson. Ook het tragere 'Brave New Girl' is een instrumentaal fusion nummer, waarin Landreth zich volledig kan uitleven en experimenteren met klanken. Na deze drie instrumentale fusion nummers, keert Sonny terug naar meer toegankelijke melodieën met het heerlijke 'Soul Salvation', waarin we ook weer de accordeon van Steve Conn mogen verwelkomen. Zijn solo op de trekzak is samen met de snedige gitaar solo het hoogtepunt van deze song.
 
 
 
 
 
 
Het gaspedaal wordt daarna stevig ingedrukt voor 'Walkin' Blues', waarin Sonny uithaalt met verschroeiend slide werk. Afsluiten doet het vijftal in stijl, ze maken er met 'The One And Only Truth' een echt cajun feestje van. In dit door Steve Conn geschreven nummer zorgt de ritme sectie met Brian Brignac op drums en David Ranson op bas voor de stomende groove. De hoofdrol is weer weggelegd voor de twee hoofdrol spelers op dit album, namelijk gitarist Sonny Landreth en accordeonist Steve Conn. Beiden zetten het nummer volledig naar hun hand en deze sterke song zet gegarandeerd elke zaal, theater of festivalweide in vuur en vlam. 'Live In Lafayette' is een uitstekend album met twee verschillende benaderingen. Persoonlijk vind ik het akoestisch gedeelte het beste, omdat daar de combinatie van het fijne slide werk van Sonny het beste combineert met de accordeon van Steve Conn. De elektrische set is ook boeiend met een fantastisch begin en een spetterende finale. De fusion songs zijn op dit album iets minder op hun plaats. 'Life In Lafayette' is een album dat nog dikwijls in mijn cd speler zal steken. Een echte aanrader. (9,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Track List
Disc 1: Acoustic
 
1 Blues Attack
2 Hell At Home
3 Key To The Highway
4 Creole Angel
5 A World Away
6 The High Side
7 Bound By The Blues
8 The U.S.S. Zydecoldsmobile
 
Disc 2: Electric
1 Back To Bayou Teche
2 True Blue
3 The Milky Way Home
4 Brave New Girl
5 Überesso
6 Soul Salvation
7 Walkin’ Blues
8 The One And Only Truth