SLINKY & P'TIT LOUP - LIVE

Album Review

Album: 
SLINKY & P'TIT LOUP - LIVE
Artist: 
Slinky & P'tit Loup
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, jazzy blues
Date: 
01/12/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SLINKY & P'TIT LOUP - LIVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Slinky Williams en P'tit Loup (Manuela en Wolfgang Riedel) zijn een koppel, dat samen muziek maakt sinds 1972. Ze zaten in verschillende bands zoals Gurnemanz, GAIA, Manou om er enkele te noemen. In hun beginjaren waren ze geweldig beïnvloed door de Britse folk muziek. Ze traden samen met John Makin, Martin Winsor en Jeannie Steele op in de beroemde Londense folk clubs The Troubadour, Half Moon en Nag's Head. Met de band Gurnemanz brachten ze met 'Spielmannskinder' en 'No Raise Of Noise' een paar albums uit en met GAIA maakten ze het album 'All In Green'. In de jaren zestig gingen ze meer jazz en rock spelen en bij hun laatste band The X-Perts werd dat zelfs bluesrock. Daarna besloten Slinky en P'tit Loup terug te gaan naar hun muzikale roots en zich alleen daar op te concentreren. Halfweg 2015 verscheen hun album 'Movin' On', dat goede feedback kreeg op verschillende radiostations over de gehele wereld. Voor het maken van 'Movin' On' vond het duo inspiratie bij de 'The Cosimo Mattassa Story Vol I en II'. Deze twee boxen met elk vier CD's bevatten alle grote R & B platen die tussen 1950 en 1961 door Cosimo Matassa waren opgenomen in zijn studio in New Orleans. Met hun voornamelijk akoestisch gespeelde old time blues, Americana en swing jazz willen zij de wereld veroveren met deze vintage muziek. Sinds maart 2016 werd het duo een trio, want met Jochen Solbach op de staande bas werd er een derde muzikant aangetrokken. Begin juli verscheen 'Zone Bleue', de opvolger van 'Movin' On'. Ondertussen werd Jochen Solbach op de contrabas vervangen door Joe Leduc.  'Zone Bleue' telt dertien songs, waarvan drie songs werden geschreven door Slinky Williams. Voor de overige tien songs nam het trio een kijkje in het rijke verleden van de bluesmuziek. Daar vonden ze een reeks nummers waar ze andere moderne arrangementen op plaatsten, zodat Slinky & P'tit Loup toch een zekere inbreng kregen in die oude nummers. Nu hebben Slinky & P'tit Loup een live album op de markt gebracht met de korte titel 'Live'. Er staan elf nummers op het album, die op achtentwintig juli 2023 live opgenomen zijn in KOMM, in Duren, Duitsland. 
 
 
 
 
 
 
 
Het live album opent met 'Cha Dooky-Doo', uit hun album 'Movin' On'. Het is een cover van toetsenist Art Neville uit 1958. Slinky Williams en P'tit Loup hebben er een heel aangenaam luisterlied van gemaakt. Meteen valt de erg goede stem van Slinky op. Met uitstekend vingerwerk op de gitaar zorgt P'tit Loup voor een heel fijne solo. Ze vervolgen met de JJ Cale cover 'Like You Used To'. De  versie van Slinky & P'tit Loup is iets trager en dat past perfect bij de stemmen en de muziek van hun versie. Het wordt gezongen door P'tit Loup, al zingt Slinky in bepaalde delen samen met P'tit. Slinky speelt hier op de akoestische gitaar en P'tit Loup laat met een prachtige solo andermaal horen dat hij een erg fijne gitarist is. Slinky zingt haar prachtige, zelf geschreven, ballade 'Hold On Your Luck', waarin P'tit Loup weer voor heel fijne en gevoelvolle gitaarvullingen zorgt. Een ander nummer dat Slinky schreef is het aanstekelige 'Tell Me'. Hier krijgen we een heel ander geluid met P'tit Loup op zang en akoestische slide gitaar en Slinky op de mandoline. Hier is het Slinky die op de mandoline voor een knappe solo zorgt. Joe Leduc is de betrouwbare man op de contrabas. 
 
 
 
 
 
 
De Nola sfeer is zonder de toetsen, blazers en drums helemaal weg in 'What Goes Around Goes Around', een cover van Dr. John uit 1974. In de plaats krijgen we van Slinky & P'tit Loup een aantrekkelijke bluesy versie. P'tit Loup schittert weer met prachtige gitaarvullingen en dito solo. Met haar mooie stem weet Slinky het nummer weer uitstekend te zingen. In het refrein is het genieten van de prachtige samenzang van Slinky en Loup. De akoestische slide gitaar en de mandoline zijn weer van de partij in de Muddy Waters cover 'I Can't Be Satisfied'. Slinky en P'tit Loup blijven in deze cover vrij dicht bij de originele versie. Loup zingt het nummer en Slinky kleurt het nummer met een korte solo op de mandoline.  We krijgen weer uitstekend fingering picking te horen in de Randy Newman cover 'Simon Smith And The Amazing Dancing Bear'. Het Franstalige 'Danser Le Swing' is een swingend, jazzy getint bluesnummer. De blazers en de toetsen zijn afwezig in de Randy Newman cover 'Lonely At The Top' en dat maakt het nummer luchtiger en frisser. De mandoline solo van Slinky geeft het nummer een extra touch. 
 
 
 
 
 
 
 
Het originele 'Early In The Morning' van Louis Jordan was een old blues nummer dat gedomineerd werd door het toetsenwerk. Cindy Lauper nam het nummer op voor het album 'Memphis Blues'. De versie van Slinky Williams & P'tit Loup leunt meer tegen de versie van Cindy Lauper aan. Alleen is de versie van duo instrumentaal veel soberder dan deze van Cindy, maar daarom heeft het niet aan kwaliteit ingeboet. Het is voor mij één van de beste songs op het album. Slinky zingt met veel gevoel 'Early In The Morning And I Ain't Got Nothing But The Blues'. Loup verzorgt de backing vocals in dit pareltje. Het album wordt afgesloten met de Rosco Gordon cover 'Just A Little Bit'. 'Live' van Slinky & P'tit Loup is een uitstekend bluesalbum, dat zeker veel luisteraars zal kunnen bekoren. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Cha Dooky Doo
02. Like You Used To
03. Hold On To Your Luck
04. Tell Me
05. What goes Around Comes Around
06. I Can't Be Satisfied
07. Simon Smith And The Amazing Dancing Bear
08. Danser Le Swing
09. Lonely At The Top
10. Early In The Morning
11. Just A Little Bit
 
 
 
Slinky Williams: Zang; akoestische en elektrische gitaar, mandoline
P'tit Loup: Zang, elektrische en akoestische gitaar, slide gitaar
Joe Leduc: Contrabas