SIMON MCBRIDE - THE FIGHTER

Album Review

Album: 
SIMON MCBRIDE - THE FIGHTER
Artist: 
Simon McBride
Record Label: 
Ear Music
Style: 
Bluesrock, Classic rock, Old school rock
Date: 
27/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SIMON MCBRIDE - THE FIGHTER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Simon McBride is een Noord Ierse zanger, gitarist en songwriter die op 9 april 1979 werd geboren in Belfast. McBride begon gitaar te spelen toen hij tien was. Op vijftienjarige leeftijd deed hij mee aan Guitarist Magazine's Young Guitarist of The Year, een prestatiewedstrijd die dat jaar werd georganiseerd in het Wembley Conference Centre. Simon won deze prestigieuze wedstrijd. Minder dan een jaar later, een paar maanden na zijn zestiende verjaardag, werd McBride gerekruteerd door de in Belfast gevestigde metalband Sweet Savage. Hij toerde met de band en nam twee albums met hen op, namelijk 'Killing Time' in  1996 en 'Rune' in 1998. In 1998 verliet McBride Sweet Savage en sloot zich aan bij Andrew Strong. Zes jaar later besloot Simon McBride om een solo carrière te starten. In 2008 bracht McBride zijn debuutalbum 'Rich Man Falling' uit op Nugene Records. Op datzelfde label bracht hij twee jaar later 'Since Then' uit. Dat laatste album leverde hem nominaties op bij de Britse Blues Awards. In de UK en Ierland mocht Simon openen voor Joe Bonamassa, Jeff Beck, Derek Trucks en Joe Satriani. In 2011 verscheen zijn derde album 'Nine Lives' en in 2012 volgde 'Crossing The Line'. In 2016 werd hij lid van de rockband Snakecharmer. In 2022 werd hij aangekondigd als tijdelijke vervanger van Steve Morse in Deep Purple. De Ier Simon McBride wordt door velen de rechtmatige erfgenaam genoemd van Rory Gallagher en Gary Moore. Op zevenentwintig mei verscheen zijn nieuwe album 'The Fighter', met daarop twaalf songs, waarvan elf originele nummers die Simon McBride hielp schrijven. Hij kreeg medewerking van Nathan O'Regan, Jo Webb, Dave Marks, Paul Hamilton en Michael Keeney. Het twaalfde nummer is 'The Stealer' een cover van The Free. Samen met drummer Jon Finnigan en bassist Dave Marks vormt Simon McBride een sterk en powerfull power trio.
 
 
 
 
 
 
Dat laatste merk je meteen in de opener 'Don't Dare', een stomende classic rocksong met verschroeiende gitaar riffs. McBride heeft een goede en krachtige stem en zingt het nummer met veel overtuiging. Met een scheurende snarensolo op de PRS gitaar etaleert McBride zijn grote klasse als gitarist. Drummer Jon Finnigan en bassist Dave Marks zorgen voor de zwaar pompende groove. Invloeden van Bad Company en The Free zijn zeker terug te vinden in deze old school heavy rocksong. Herinneringen aan de Ierse bluesrock legende Gary Moore duiken op in de soulvolle en melodieuze bluesrock ballade 'Show Me How To Love'. Simon legt heel zijn hart en ziel in zijn gitaarwerk en dat levert emotioneel en gevoelvol snarenwerk op. Het sterk refrein met zijn uitstekende harmonieuze samenzang is een andere troef van dit erg prachtige nummer. In de stevige rocker  'Kingdoms' voegt McBride een sneufje funk toe. Ook in het bruisende 'Kingdoms' krijgen we  weer die geweldige samenzang. De sublieme en stevige ritmesectie, met drummer Jon Finnigan en bassist Dave Marks, is weer de perfecte en vruchtbare voedingsbodem waarop McBride zijn duivels kan ontbinden op zijn sixstring. In de titeltrack 'The Fighter' zingt Simon dat hij weet wat hij kan, dat niemand hem kan breken en dat hij zal blijven vechten om zijn doel te bereiken. Als gitarist heeft hij zeker en vast niets meer te bewijzen. Simon beseft dat hij het talent heeft om in de voetsporen van zijn Ierse voorgangers Rory Gallagher en Gary Moore te treden, maar dat hij die status bij het grote publiek nog niet bereikt heeft. 'The Fighter' heeft een sterk refrein en met een geweldige gitaar solo zet McBride zijn woorden nog wat kracht bij. 
 
 
 
 
 
 
De eerste single uit het album was 'High Stakes', een energieke rocksong over iemand die niet weet wanneer hij moet stoppen en weggaan. Het heeft een prachtig en groots refrein en de scheurende snarensolo zal weer heel wat gitaarliefhebbers bekoren. Op elk rockalbum hoort een ballade te staan en ook Simon McBride weet dat. We horen een emotionele McBride in de ontroerende old school rockballade 'Don't Let Me Go'. Onbewust denk ik hier dadelijk terug aan de Britse formatie Badfinger. Het hoogtepunt in deze ballade is zonder twijfel de gevoelvolle en verschroeiende gitaarsolo van McBride. '100 Days' is een vette swampy bluesrocker met een catchy en sterk refrein. In de verschroeiende boogierocker 'King Of The Hill' trekt het power trio alle registers open. Met energiek slagwerk van Jon Finnigan, bonkende baslijnen van Dave Marks en explosief snarenwerk van gitaarvirtuoos van Simon McBride is het weer met volle teugen genieten van de muziek van dit sterke power trio. top nummer. In het album 'The Fighter' neemt Simon McBride ons mee op een autobiografische reis. We kwamen al nummers tegen over dromen, over moeilijkheden, het leven als muzikant en over het blijven vechten en geloven in je eigen kunnen. Dit laatste is ook het onderwerp in de krachtige rocksong 'Just Takes Time'. De ritmewisselingen zijn geniaal en geven het nummer nog meer cachet. De gespierde en overstuurde snarensolo van McBride gaat door merg en been.
 
 
 
 
 
 
De vreemde eend in de bijt op dit album is het zachte en soulvolle' Trouble'. Hier komt de stem van Simon McBride volledig tot zijn recht. De mooie soulvolle stemmen van backing zangeressen Emily Holligan en Mitchel Emms maken 'Trouble' vocaal helemaal af. Op het album is niet zoveel toetsenwerk te horen, maar daar komt in 'Trouble' verandering in. Simon McBride komt hier minder explosief uit de hoek op zijn gitaar. Na het rustigere 'Trouble' trekken Simon, Jon en Dave weer alle registers open voor de stevige en energieke old school rocksong 'Back To You', die zeker voor heel wat ambiance zal zorgen tijdens de concerten van Simon McBride. Het heeft een sterk en catchy refrein. McBride kruidt het gehele nummer met uitstekende gitaar riffs en zijn vingervlugge snarensolo is weer een lust voor het oor. De namen van Badfinger en The Free zijn al een paar keer gevallen in deze recensie. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het afsluitende 'The Stealer' een cover is van The Free. De versie van McBride is wel veel energieker dan de originele versie. Met zijn wervelende Hammondklanken zorgt toetsenist Shannon Forrest voor meer diepte. Simon zingt het nummer met veel kracht en overtuiging en zijn gitaarwerk is weer van sublieme kwaliteit. Voor wie van het stevigere old school rockwerk houdt is het schitterende 'The Fighter' van Simon McBride zeker een aanrader. Hopelijk krijgt Simon met dit album de aandacht en het respect dat hij al jaren verdient. Het zou me zeker niet verbazen als 'The Fighter' voor een nieuwe en succesvolle start zou zorgen in de carrière van Simon McBride. Hopelijk zien we hem vlug terug op de podia van de clubs in België en Nederland. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Don’t Dare
02. Show Me How to Love
03. Kingdoms
04. The Fighter
05. High Stakes
06. Let Me Go
07. 100 Days
08. King of The Hill
09. Just Takes Time
10. Trouble
11. Back to You
12. The Stealer
 
 
Simon McBride - Gitaren en zang
Jon Finnigan - Drums
Dave Marks - Bas en percussie
 
Shannon Forrest/Dave Marks - Keyboard
Jo Webb - Gitaar (100 Days)
Emily Holligan/Mitchel Emms/Iain Hornal/Dave Marks/Simon McBride/Jo Webb - Backing vocals