SHORTY JETSON AND HIS RACKETEERS - SHORTY JETSON AND HIS RACKETEERS

Album Review

Album: 
SHORTY JETSON AND HIS RACKETEERS - SHORTY JETSON AND HIS RACKETEERS
Artist: 
Shorty Jetson And His Racketeers
Record Label: 
Tub Thumper Records
Style: 
Rockabilly
Date: 
03/03/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SHORTY JETSON AND HIS RACKETEERS - SHORTY JETSON AND HIS RACKETEERS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In de streek rond Turnhout zijn Shorty Jetson And His Racketeers al lang geen onbekenden meer. Ze speelden er bijna in alle clubs, maar ook op festivals als GoeZot, Sjock Festival en Rockin' Around Turnhout zijn Robin van den Plas (officiële naam van Shorty Jetson) en zijn bandleden graag geziene gasten. The Racketeers worden gevormd door gitarist Ron Hartogs, drummer Omar Hauari en upright bassist Kris Muyldermans. Met hun aanstekelijke rockabilly muziek weten zij steeds meer en meer mensen aan te spreken, dus kon een debuut CD niet uitblijven. Samen met producers JB Biesmans en Bird Stevens trok het viertal de studio in en het resultaat verscheen op 3 maart 2018. Het titelloze album bevat dertien songs, waarvan acht eigen nummers en vijf covers. Zelf zeggen de jongens van zichzelf dat ze een bende jonge coyotes zijn, die rondzwerven in een woestijn van muziek en onderweg alles meepakken wat op hun pad passeert om hun honger te stillen. Om het met een quote van Little Richard te zeggen: I did what i felt and i felt what i did, at all costs.
 
 
 
 
 
 
Het debuutalbum van Shorty Jetson And His Racketeers opent met het western getinte 'Evil Johnny', dat pittig slag en gitaarwerk heeft en dat halfweg een mooie ritme en sfeer wisseling kent. Rolf Hartogs pakt uit met knap snarenwerk in het vloeiende country nummer 'Real Disease'. 'Knock Knock' is de single, die het album moet promoten en dat is een goede keuze, want het is één van de sterkste songs op dit debuutalbum. Shorty Jetson weet het nummer met veel presence te brengen en de gitaar van Rolf Hartogs is weer op een uitstekende wijze aanwezig. 'Knock Knock' is een aanstekelige rockabilly song en dat is toch de muziek die Shorty Jetson And His Racketeers het beste ligt. De eerste cover op het album is 'East Bound And Down' van Jerry Reed, dat de meesten onder ons wel kennen als soundtrack van de film 'Smokey And The Bandit' met Burt Reynolds en Sally Field in de hoofdrollen. Deze uptempo country roadsong is uitermate geschikt tijdens een lange autorit, liefst met de volumeknop flink open. De twangy gitaar van Hartogs kleurt ook hier weer de sound. Daarna zakt het tempo en wordt er een rustpauze ingelast met Hank Williams zijn 'House Of Gold'. Shorty zingt deze zeemzoete countryballade, die ons terugslingert naar de late jaren vijftig, samen met de zoete stem van Sharon Pepermans. Daarna wordt met het eigen geschreven 'Get A Grip' het gaspedaal opnieuw stevig ingedrukt. Drummer Omar Hauari met snel slagwerk en contrabassist Kris Muyldermans met stevig plukwerk zorgen voor de vlotte groove van deze country rocker. Shorty weet 'Dreaming' met erg veel gevoel in zijn stem te zingen en Rolf Hartogs pakt uit met een erg knappe snarensolo, waarin hij ook het tempo weet op te drijven.
 
 
 
 
 
 
Het antwoord op Shorty's vraag 'Why Do I Always Drink Too Much' moet ik hem het antwoord schuldig blijven. Kris Muyldermans zorgt voor een knappe bas groove tijdens deze aanstekelige hillbilly song, waarin Rolf Hartwig nogmaals schittert met twangy gitaarwerk. De volgende cover 'Cherokee Boogie' van Johnny Horton komt ook uit de late jaren vijftig. Shorty Jetson And The racketeers graaien voor hun covers dikwijls terug naar deze periode en dat is ook niet zo verwonderlijk, want de muziek die Shorty en zijn jongens spelen was in die tijd razend populair. Tijdens de concerten zal deze heel herkenbare 'Cherokee Boogie' gegarandeerd voor heel wat ambiance en dansplezier zorgen. Ook de Marcel Bontempi cover 'Dig A Hole' zal zonder twijfel heel wat succes kennen tijdens de concerten. Dat Robin ook mooie gevoelige ballades kan schrijven bewijst hij in de zeemzoete country ballade 'Light Me Up', waarin de stemmen van Shorty en Sharon Pepermans op een wondermooie wijze samensmelten in het refrein. De laatste cover op dit debuutalbum is 'Little Lil'' van Mel Dorsey en natuurlijk komt ook deze cover uit de late jaren vijftig. Afgesloten wordt er met de rockabilly song 'Rocket In Your Pocket', waarvoor alle registers weer open getrokken worden. In deze muziek is Shorty Jetson op zijn best en ook de twangy gitaar van Rolf Hartogs is weer uitdrukkelijk aanwezig is. Voor de liefhebbers van rockabilly en swingende muziek uit de jaren vijftig is deze 'Shorty Jetson And His Racketeers een aanrader. (7/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 Evil Johnny
02 Release Disease
03 Knock Knock
04 East Bound and Down
05 House of Gold
06 Get a Grip
07 Dreamin'
08 Why Do I Always Drink Too Much
09 Cherokee Boogie
10 Dig A Hole
11 Light Me Up
12 Little Lil'
13 Rocket in Your Pocket
 
 
musicians:
Shorty Jetson: vocals, rhythm guitar
Rolf Hartogs: lead guitar
Omar 'Animal' Hauari: drums
Kris Muyldermans: upright bass
additional musicians:
Bas Vastaen: upright bass
Sharon Pepermans: backing vox
Glenn 't Gilde: sax
John Roe: percussion