THE SHERMAN HOLMES PROJECT - THE RICHMOND SESSIONS

Album Review

Album: 
THE SHERMAN HOLMES PROJECT - THE RICHMOND SESSIONS
Artist: 
The Sherman Holmes Project
Record Label: 
M.C. Records
Style: 
Bluegrass, Gospel, Blues
Date: 
21/07/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE SHERMAN HOLMES PROJECT - THE RICHMOND SESSIONS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Op 21 juli 2017 verscheen 'The Richmond Sessions', het eerste solo album in de vijftigjarige muziek carrière van Sherman Holmes. Het is tevens de eerste opname van Sherman na het overlijden in 2015 van Wendell Holmes en Popsy Dixon, zijn broer en muzikale partner. De nu zevenenzeventig jarige Sherman Holmes wil met zijn solo debuutalbum de gedachte en de muziek van The Holmes Brothers levendig houden. Het album bevat elf songs en is een mix van bluegrass, gritty rock & roll, Americana en gospel muziek. Producer is Jon Lohman, directeur van het Virginia Folklife programma bij de Virginia Foundation For Humanities.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Rock Of Ages', een traditional die instrumentaal gevuld wordt door de fiddle van David Van Deventer, de banjo van Sammy Shelor en de dobro van Rob Ickes. Vocaal is er de bariton stem van Sherman, maar er wordt ook één vers gezongen door de prachtige stem van Almeta Ingram. Almeta vormt samen met Cheryl Marcia Maroney en Ann Cunningham, The Ingramettes, een koor dat heel wat inbreng heeft op dit album. Het is een nummer dat Sherman als kind leerde en dat hij steeds gekoesterd heeft. De Vince Gill cover 'Liza Jane' heeft Sherman volledig naar zijn hand gezet. Sherman heeft van deze country rocker een trager bluegrass nummer gemaakt en deze versie bevalt me prima. Rob Ickes schittert weer op de dobro in 'Liza Jane'. In het funky soul nummer 'Do Not Do It' van de succesrijke songwriters Holland, Dozier, Holland ligt de versie van Sherman korter bij de versie van The Band dan bij deze van Marvin Gaye. Of de erg knappe baslijnen van Sherman of Calvin Curry komen weet ik niet, ze geven in ieder geval de song de juiste groove. Stuart Hamlin op de piano en Jared Pool op gitaar zijn de andere heren die de sound van dit nummer helpen inkleuren. De zangeressen van The Ingramettes leveren met hun prachtige stemmen weer een bepalende bijdrage. De beklijvende gospel ballade 'I Want Jesus' is een traditional die door Sherman en Almeta wordt gezongen. Het knappe vingerwerk op de akoestische gitaar komt van Brandon Davis en de uitstekende solo op de fiddle is van David Van Deventer. 'Breaking Up Somebody's Home' kennen de meeste muziekliefhebbers wel in de versies van Albert King of Ann Peebles. Ook hier drukt Sherman Holmes zijn stempel op dit klassieke blues/soul nummer. Het heerlijk vingerwerk op de gitaar van Brandon Davis, het uitstekend blaas en zuigwerk van Jon Lohman op de mondharmonica, het mooie banjo spel van Sammy Shelor en het knap werk met de strijkstok van David Van Deventer op de fiddle geven dit nummer nog meer glans.
 
 
 
 
 
 
De door het Hammond van DJ Harrison gedragen ballade 'Dark End Of The Street' zorgt voor het kippenvelmoment op dit album. Deze slow die geschreven werd door Dan Penn en Chips Moman was in de sixties een hit voor slow koning Percy Sledge. Nu zijn het de bariton stem van Sherman en de hemelse stem van Joan Osborne die samensmelten tot één geheel en die zorgen dat de haren op je armen gaan rechtstaan. Pareltje.'Lonesome Pins' van Jim Lauderdale is ook een ballade, wel een ander genre. Het is bluegrass ballade waarin de banjo van Sammy Chelor uitdrukkelijk aanwezig is. Een opmerkelijke cover op dit album is het door John Fogerty geschreven 'Green River', waarmee Creedence Clearwater Revival einde jaren zestig een enorme hit had. Sherman schreef andere arrangementen voor het nummer en die zijn duidelijk hoorbaar. Rob Ickes neemt op zijn dobro de wereldberoemde snedige gitaar riff van John Fogerty voor zijn rekening. Van 'Green River' gaat het naar 'Wide River', een traditionele door de piano gedragen gospel ballade. De droevige bluegrass ballade 'White Dove' is een cover van The Stanley Brothers, eveneens een band uit Virginia. Met een knappe baslijn trekt Sherman de afsluiter 'Homeless Child' op gang. Deze traditionele Negro spiritual werd geschreven door Ben Harper. Rob Ickes is weer weergaloos op de dobro, maar ook het blaas en zuigwerk van Jon Lohman op de mondharmonica is van uitstekende kwaliteit. Natuurlijk mogen we de geweldige stemmen van The Ingramettes niet vergeten want zij geven deze traditional een enorme meerwaarde. David Van Deventer op fiddle en Sammy Shelor op banjo dragen ook hier weer hun instrumentaal steentje bij. 'The Richmond Sessions' van The Sherman Holmes Project' is een heel aangenaam album geworden. Sherman Holmes zet de muzikale traditie van The Holmes Brothers verder. (8,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
Track Listing:
1. Rock Of Ages
2. Liza Jane  
3. Don’t Do It
4. I Want Jesus
5. Breaking Up Somebody’s Home
6. Dark End Of The Street
7. Lonesome Pines
8. Green River
9. Wide River -  
10. White Dove
11. Homeless Child - 
 
 
 
 
Sherman Holmes (vocals, bass, keyboards)
Rib Ickes (dobro)
Jared Pool (mandolin, Telecaster guitar)
Sammy Shelor (banjo)
Jacob Eller (upright bass)
David Van Deventer (fiddle) ,
Brandon Davis (guitar)
Jon Lohman (harmonica)
DJ Harrison (Hammond B3, drums on 6,8)
The Ingramettes: Almeta Ingram-Miller / Cheryl Marcia Maroney / Ann Cunningham (vocals) ,
Calvin ‘Kool Aid’ Curry (bass)
Stuart Hamlin (piano)
Randall Cort (drums on 1,5)
Clarence Carters (drums on 3,9,11)
Joan Osborne (vocals on 6)