SHAWN PITTMAN - STOMPIN' SOLO

Album Review

Album: 
SHAWN PITTMAN - STOMPIN' SOLO
Artist: 
Shawn Pittman
Record Label: 
Continental Record Services
Style: 
Akoestische blues
Date: 
12/03/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SHAWN PITTMAN - STOMPIN' SOLO
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Shawn Pittman is een Amerikaanse zanger, multi instrumentalist, songwriter en producer, die geboren werd op 13 oktober 1974 in Talihina, Oklahoma. Hij groeide op in Norman in Cleveland County, waar hij onder aanmoediging van zijn moeder, op achtjarige leeftijd pianolessen begon te volgen. Wat later begon hij stiekem drums te spelen op het drumstel van zijn oudere broer. Op zijn veertiende stapte Shawn over op de gitaar. Dankzij zijn schoolvriend Bracken Hale, had hij de mysterieuze gitaar klanken van Lightnin' Hopkins en Muddy Waters leren kennen. De vriendschap met Bracken Hale was heel belangrijk voor de latere carrière van Pittman, want Hale schreef heel wat materiaal voor Shawn zijn albums. Op zijn zeventiende verhuisde Pittman naar Dallas, waar hij school liep bij de Booker T Washington High School of the Performing Arts. In 1996 verscheen zijn eerste album 'Blues From Dallas'. Door dit album werd Shawn opgemerkt door de mensen van Cannonball Records. Zij bewerkten het album en brachten het in 1997 uit onder de titel 'Burnin' Up'. Een jaar later, in 1998 volgde het tweede album 'Something's Gotta Give' met Jim Gaines als producer. In 1999 verhuisde Shawn Pittman naar Austin om zijn derde album 'Full Circle' op te nemen. Voor dit album werkte Shawn samen met Double Trouble, de ritmesectie van Stevie Ray Vaughan. In 1999 was Shawn Pittman korte tijd ritme gitarist in de band van Susan Tedeschi. In 2004 verscheen met 'Stay' een experimenteel en avontuurlijk album. In 2010 tekende Shawn een contract bij Delta Groove Records, waar in 2011 zijn tiende album 'Edge Of The World' verscheen. Op dit album bespeelt Shawn praktisch alle instrumenten. In 2013 verhuisde Shawn naar Tulsa, Oklahoma om dichter bij zijn familie te zijn en om zijn studies informatica af te ronden. In die periode verscheen zijn elfde album 'Backslidin' Again', dat alleen als digitaal album te verkrijgen is. Met zijn oude vriend en drummer Jay Moeller nam Shawn in 2018 het album 'Everybody Wants To Know' op en op 10 april 2020 verscheen zijn meest recente studioalbum, het schitterende 'Make It Right'.
 
 
 
 
 
 
In het begin van de jaren negentig waren unplugged albums erg in trek. Bijna alle grote namen brachten in die tijd een unplugged album uit. Door de Covid 19 pandemie en de daar bijbehorende lockdowns en minimale contacten lijkt dit akoestisch concept terug hip te zijn bij muzikanten die doorgaans elektrisch en met een full band werken. Ik krijg de laatste maanden toch meer van dit soort albums binnen om te bespreken. Ook Shawn Pittman dook verleden jaar de Teegarden Studios in Tulsa, Oklahoma in om er een akoestisch soloalbum op te nemen. Het album kreeg 'Stompin' Solo' als titel en het bevat vijftien songs. Shawn Pittman speelt niet alleen eigen werk, maar ook een zevental covers. Het album opent met het instrumentale 'Mance's Rock' dat geschreven werd door Mance Lipscomb. Het is een vloeiend nummer, waarin Shawn laat horen dat hij ook het vingerwerk op de akoestische gitaar helemaal beheerst. Shawn blijft lekker verder rocken met 'Leanin' Load', een nummer dat Shawn samen met Lewis Dickson schreef. De elektrische versie van 'Leanin' Load' vind je op het album 'Edge Of The World' uit 2011. Shawn heeft een zeer goede stem en ook het vingerwerk op de snaren van de akoestische gitaar is weer van een uitstekend niveau. Dat maakt dat de akoestische versie van 'Leanin' Load' ook heel genietbaar is.
 
 
 
 
 
 
'Ode To Texas' is een nieuw nummer dat Shawn voor dit album schreef. Het werd gekozen als single, die dit album moet promoten. Het is een blues nummer, dat herinneringen oproept aan de originele bluesmuziek die de eerste bluesmuzikanten speelden op de katoenplantages. De liefde voor Texas komt recht uit zijn hart, wanneer hij zingt dat als hij terugkeert naar Texas, dat hij er een stuk grond koopt en er voor altijd blijft. Ook in het zelf geschreven 'Fly Swattin' Woman' blijft Shawn Pittman boeien met zijn stem en zijn akoestische sixstring. Shawn Pittman blijft qua ritme dicht bij de originele versie van Frankie Lee Sims zijn 'Talk Didn't Do No Good'. Het heel aantrekkelijke en radiovriendelijke 'Go Down Swingin'' is één van de hoogtepunten op het album. Het heeft een aanstekelijke melodie, dat zich dadelijk in je hoofd nestelt en er best lang blijft zitten. Voor je het weet ben je aan het meezingen met het catchy refrein. Pittman etaleert nogmaals zijn vaardigheden als gitarist in het instrumentale 'Lightnin's Stomp', een cover van Lightnin' Hopkins uit 1958. Shawn keert nogmaals terug naar het album 'Edge Of The World' uit 2011 voor 'Somebody Gonna Loose, Somebody Gonna Win'. Voor de swampy rocker 'No Such Thing' gebruikt Shawn een echo op zijn micro en dat is volgens mij niet de beste keuze. Zijn natuurlijke stem klinkt veel beter en boeiender, dan het zanderige stemgeluid dat we hier horen. En dat is spijtig, want puur gezongen was 'No Such Thing' best wel een sterk nummer geweest.
 
 
 
 
 
 
Dat Pittman ook het spel met de bottleneck volledig beheerst horen we in het knappe 'Early In The Mornin''. Het laatste door Shawn Pittman geschreven nummer op 'Stompin' Solo' is de vloeiende bluesrocker 'Take A Real Good Luck'. Het album wordt afgesloten met drie covers. Het bijna zestig jaar oude 'Sweet Lovin' Mama' van Johnny Guitar Watson is daar de eerste van. Geen blazers, toetsen, drums, bas en elektrische gitaar in deze versie en toch slaagt Shawn Pittman er in om er een heel aantrekkelijke cover van te maken. Hij doet dat nog eens met verve over in de Jimmy Rogers klassieker 'That's Alright' uit 1950. Shawn opende 'Stompin' Solo' met een instrumentale song van Mance Lipscomb en ook als afsluiter koos hij voor een instrumentaal nummer van Lipscomb. Het melodieuze 'Spanish Flang Dang' is een prachtig nummer om dit akoestisch album mee af te sluiten. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een Shawn Pittman op de elektrische gitaar en met een full band naast hem, maar Shawn heeft me toch aangenaam verrast met dit mooie akoestisch soloalbum. Op dit pure album toont hij nogmaals dat hij een erg begaafd gitarist is. Hij maakte ook een uitstekende mix van eigen nummers en oudere bekende bluessongs. 'Stompin' Solo' van Shawn Pittfull is een knap akoestisch album. Pure bluesmuziek, gespeeld en gezongen door één man met een prachtige stem en die bovendien gezegend is met een stel goede vingers. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Mance’s Rock
02. Leanin’ Load
03. Ode To Texas
04. Fly Swattin’ Woman
05. Talk Didn’ Do No Good
06. Go Down Swingin’
07. Lightnin’s Stomp
08. Somebody Gonna Loose, Somebody Gonna Win
09. No Such Thing
10. Pressin’ Your Luck
11. Early In the Mornin’
12. Take A Real Good Luck
13. Sweet Lovin’ Mama
14. That’s Alright
15. Spanish Flang Dang