SHAW DAVIS & THE BLACK TIES - RED SUN REBELLION

Album Review

Album: 
SHAW DAVIS & THE BLACK TIES - RED SUN REBELLION
Artist: 
Shaw Davis - The Black Ties
Record Label: 
Chin Music Records
Style: 
Powervolle bluesrock
Date: 
22/10/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SHAW DAVIS & THE BLACK TIES - RED SUN REBELLION
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaan Shaw Davis uit Pompano Beach, Florida werd geboren op vier april 1995. Deze jonge gitarist/zanger staat bekend voor zijn rauwe en emotionele stijl. Samen met drummer Bobby Van Stone en bassist Patrick Stevenson vormt hij het power blues trio Shaw Davis & The Black Ties. In een korte tijd heeft dit trio al een grote fanbase opgebouwd door hun energieke optredens die bol staan van psychedelische blues en roots rock. Beïnvloed door de geluiden van vintage, zware bluesrock hebben ze shows geopend voor acts als Samantha Fish, Chris Duarte, Mike Zito, Albert Castiglia, Matt Schofield, Popa Chubby en tourden ze al met Anthony Gomes. De band bestaat nog maar sinds mei 2016 en in 2017 nam de band al deel aan de South Florida Blues Challenge. Ze wonnen die wedstrijd en mochten zo South Florida vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge 2018 in Memphis. Op 14 juni 2017 verscheen hun titelloos debuutalbum en de CD release party in de The Funky Biscuit in Boca Raton, FL was helemaal uitverkocht. In januari 2018 verscheen de live EP 'Alive From Legacy' en op 20 oktober 2018 verscheen met 'Tales From The West' hun tweede studio album, waarmee ze dadelijk in de top twintig van de Blues Rock Chart van Roots Music Report stonden. Er staan negen songs op 'Tales From The West', daarvan zijn er zeven van eigen makelij en de twee overige nummers zijn covers. In oktober 2021 verscheen hun recentste album 'Red Sun Rebellion', met daarop negen songs, waarvan er acht door Shaw Davis & The Black Ties werden geschreven. 
 
 
 
 
 
Het album opent met de beukende bluesrocker 'Higher', een nummer waarin Shaw Davis & The Black Ties op hun best zijn. Bulderende drums, beukende baslijnen en gierend en scheurend gitaarwerk zijn de sterkste wapens van dit sterk powertrio. Shaw heeft een krachtige rockstem en zingt 'Higher' met veel overtuiging. Het sterke en uitstekende refrein is een extra troef en de scheurende en splijtende snarensolo van Shaw gaat door merg en been. Het gaspedaaal wordt nog wat verder ingedrukt voor de verschroeiende rocker 'Heart To Steal'. De ritmesectie, met drummer Bobby Van Stone en bassist Patrick Stevenson, leveren hier een schitterende groove af. Er zit veel energie, power en energie in dit schitterende nummer.  Halfweg 'Heart To Steal' steelt Shaw de show met een energieke, vingervlugge gitaarsolo. Het is een nummer dat tijdens de concerten van Shaw Davis & The Black Ties uitermate geschikt is voor luchtgitaar en headbangers. 
 
 
 
 
 
 
Met zijn zwaar en dwingend slagwerk bepaalt Bobby Van Stone het ritme van de stevige midtempo bluesrocker 'Promised Land'. Het sterke refrein nodigt uit om mee te zingen. Het psychedelische gitaarwerk van Davis is weer van sublieme kwaliteit. Na drie heel stevige en intense songs wordt er een rustpauze ingebouwd met het sfeervolle 'If I Stay This Way', dat erg rustig en uitstekend wordt opgebouwd naar een grandioze instrumentale climax. Tijdens dit instrumentale stuk wordt het ook steviger, om even later terug te keren naar de begin sound. 'No More' is een stevige midtempo rocker met beukende drums en bas. In het vervormde gitaarwerk zitten veel invloeden van de zwarte gitaarlegende Jimi Hendrix. Als je niet beter wist zou je zelfs denken dat dit een nog niet uitgegeven nummer van Jimi Hendrix was. Top song. In een power trio mag er geen enkele zwakke schakel zijn en die is er ook niet bij Shaw Davis & The Black Ties. Luister maar eens naar het beukende en groovende 'Black Flagged'. Davis is weer weergaloos op de gitaar. Naar het einde toe is er opwindend gedeelte met alleen de basgitaar en de drums, waarin Shaw Davis de luisteraars nog wat opdweept. 
 
 
 
 
 
 
Shaw Davis & The Black Ties gaan met 'Straight Ahead' de funky weg op. Het is een vloeiend nummer dat je dadelijk in zomerse sferen brengt. Met twee uitstekende snarensolo's geeft Davis 'Straight Ahead' nog een extra troef. De eerste is een Wah Wah gestuurde solo en de twee een mooie en heldere solo. De enige cover op het album is 'Rock Me Baby' van BB King. Het nummer krijgt een hele gedaanteverwisseling en transformeert naar een zwaar pompend bluesrock nummer, met beukende baslijnen, strak en pompend slagwerk en weergaloos scheurend gitaarwerk. Geweldige versie. Het power trio sluit hun nieuwe album af met het loom groovende 'Too Far Gone'. De drums en de baslijn dragen de harmonieEn en het machtige psychedelische gitaarwerk van Shaw Davis brengt deze song naar een andere dimensie. Voor de liefhebbers van het zwaardere bluesrock genre is het schitterende 'Red Sun Rebellion' van Shaw Davis & The Black Ties a must have. Shaw Davis & The Black Ties is één van de beste power bluesrock trios van hun generatie.  (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. Higher
02. Heart To Steal
03. Promised Land
04. If I Stay This Way
05. No More
06. Black Flagged
07. Straight Ahead
08. Rock Me Baby
09. Too Far Gone
 
Shaw Davis: Zang en gitaar
Patrick Stevenson: Bas
Bobby Van Stone: Drums