SHAKURA S'AIDA - HOLD ON TO LOVE

Album Review

Album: 
SHAKURA S'AIDA - HOLD ON TO LOVE
Artist: 
Shakura S'Aida
Record Label: 
Factor
Style: 
Soulvolle blues en rhythm & blues, Americana
Date: 
25/08/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SHAKURA S'AIDA - HOLD ON TO LOVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Shakura S'Aida is een centrale figuur in de muziekscene van Toronto. De in Brooklyn geboren en in Zwitserland opgegroeide entertainer heeft niet alleen een internationale opname en tourcarrière vergaard, maar heeft ook op het theaterpodium gestaan als ster en maker van The Nina Project, een hulde aan legende Nina Simone. Voordat S'Aida aan haar solocarrière begon was ze leadzangeres van het dertienkoppige wereldmuziekensemble Kaleefah. Ze trad ook op als achtergrondzangeres voor Rita MacNeil en Patti LaBelle, evenals met jazzmuzikanten zoals Jimmy Smith en Ruth Brown. Ze werd al meermaals genomineerd voor de Juno Awards en Maple Blues Awards. Shakura's carrière ging in een hogere versnelling in 2008 met een triomfantelijk optreden op de International Blues Challenge in Memphis, TN, waar ze de runner up positie verdiende en het opnam tegen meer dan honderd bands uit meer dan twintig verschillende landen. In datzelfde jaar bracht ze haar debuutalbum 'Blueprint' uit en twee jaar later volgde bij Ruf Records het album 'Brown Sugar'. In 2012 verscheen de dubbel CD 'Time'. Daarna hebben de fans tien jaar moeten wachten op een nieuw album van Shakura S'Aida. Het album kreeg 'Hold On To Love' als titel en bevat elf nummers. Deze keer is ze niet alleen zangeres, maar zit ze ook in de producerstoel naast co producers Donna Grantis (Prince/3 rd Eye Girl), Keb' Mo' en Roger Costa (Jeff Healey). Het nieuwe album bevat samenwerkingen met internationale artiesten, waaronder Eric Gales, Lee Oskar, Terra Lightfoot, Kyla Charter, Larnell Lewis en meer. In augustus schitterde Shakura S'Aida nog op het podium van het Swing Wespelaar Festival in Wespelaar. 
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de titeltrack 'Hold On To Love', een nummer dat Shakura samen met Donna Grantis schreef. 'Hold On To Love' en 'Glad For Today' zijn twee oudere nummers die Shakura en Donna oorspronkelijk schreven voor het 'Brown Sugar' album uit 2010. Het is een soulvol nummer met een funky touch. Shakura bezit een prachtige en krachtige soulstem die perfect geschikt is om dit soort nummers te zingen. Ook de backingvocals, met Miku Graham, DeShawn, Maia B., Danny & Sofia Madeira, Nia Sambhare, Koen & Tyler, Evagelina Hanson, Paige Dickson, zijn heel bepalend en tillen dit nummer naar een hoger niveau. Met zijn funky baslijn zorgt bassist Roger Williams voor een heerlijke groove. Drummer Shamakah Ali bepaalt met strak slagwerk het tempo van 'Hold On To Love'. Gitaristen Paige Armstrong, Brooke Blackburn en Lapsteel gitarist Chuck Campbell staan garant voor uitsteked gitaarwerk en LaDonna Gales op tamboerijn en Quammie op percussie zorgen voor de instrumentale afwerking. Shakura blaast nieuw leven in The Doobie Brothers klassieker 'Takin' It To The Streets' uit 1976, dat geschreven werd door Michael McDonald. Shakura zal veel muziekliefhebbers weten te ontroeren met haar stem in deze emotionele ballade. Chuck Campbell is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op zijn Lapsteel gitaar. Voor mij is het donkere, gospel getinte 'Clap Yo Hands And Moan' één van de sterkste songs op dit schitterend album. Shakura schreef het nummer samen met Kevin Moore, beter bekend als Keb Mo. Er is in dit nummer een belangrijke taak weggelegd voor de uitstekende stemmen voor Emoni Wilkins, Hollie Hammel, Michael B. Hicks, die hier het koor vormen. Instrumentaal is het andermaal genieten van het sublieme Lapsteel spel van Chuck Campbell en het heerlijke gitaarwerk van Phil Hughely. Met Michael B. Hicks op de Wurlitzer en het Hammond B3 en Mabel Pleasure op het Hammond B3 is er heel wat toetsenwerk aanwezig op dit prachtige nummer. 
 
 
 
 
 
 
 
Met het funky geluid van Glad For Today' neemt Shakura S'Aida ons mee terug naar de jaren zeventig van vorige eeuw. De blazrerssectie, met de saxofonisten Chris Gale, Micheal Arthurs en Colleen Allen en trompettist Howard Moore, zijn heel het nummer weelderig aanwezig en drukken hun stempel op 'Glad For Today'. Drummer Shamakah Ali en bassist Roger Williams zorgen voor de dansbare funky groove en Andrew Craig kleurt de sound met zijn clavinet en Roland. Het heel mooi opgebouwde 'You're The One' wordt andermaal weer op een sublieme wijze gezongen door Shakura. Instrumentaal is het genieten van het heerlijke Lapsteel gitaarwerk van Chuck Campbell en het uitstekende toetsenwerk van Lance Anderson op het Hammond B3. Met haar fantastisch vioolspel kleurt gastmuzikante Anne Harris het vloeiende folk/Americana nummer (Taste Like) Honey'. Ook het uitstekende mondharmonicawerk van Lee Oskar past perfect in het nummer. Verder is er erg knap snarenwerk van de gitaristen Paige Armstrong en Donna Grantis en van Lapsteel tovenaar Chuck Campbell. Het enige nummer dat Shakura alleen schreef is 'Doodun', een a capella nummer met een adembenemend samenspel tussen de stemmen van Shakura en backing zangeres Kyla Charter. De blazers, met saxofonist Colleen Allen, trombonespeler Nebyu Yohannes en trompettist Alexander Brown, zijn weer uitdrukkelijk aanwezig in de JB Hutto cover 'Too Late'. Shakura vertelt het emotionele nummer meer dan dat ze het zingt. Na het emotionele en melancholische 'Too Late' worden alle registers opengetrokken voor het energieke en verschroeiende uptempo nummer 'Complicated'. Deze rhythm & blues song doet me terugdenken aan een jonge Tina Turner, die in de jaren zeventig samen met haar toenmalige man Ike en de danseressen van de Ikettes stomende shows brachten. De scheurende snarensolo van Donna Grantis geeft 'Complicated' nog een extra touch. Top nummer. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Er komt nog meer gitaargeweld in de rauwe soulvolle rocker 'Ain't Got Nothin''. Naast Paige Armstrong en Donna Grantis komt niemand minder dan Eric Gales met Wah Wah gestuurd gitaarwerk 'Ain't Got Nothin'' nog wat boeiender maken. De gevoelvolle, emotionele ballade 'Don't Wait For Me' is het laatste van zes nummers die Shakura S'Aida en Donna Grantis samen schreven voor dit album. Saxofonisten Chris Gale en Micheal Arthurs en trompettist Howard Moore zorgen voor het ingetogen blaaswerk en de gevoelvolle gitaarsolo komt uit de sixstring van Joel Schwartz. Om af te sluiten krijgen we nog een weergaloze versie van de Neil Young cover 'Heart Of Gold' uit 1972. Shakura en haar koor, met Gavin Hope, Michael Lyttle, Brooke Blackburn, Jay Aymar, maken met hun  fantastische stemmen een vocaal meesterwerk van deze klassieker. 'Hold On To Love', het nieuwe album van Shakura S'Aida is het lange wachten meer dan waard. Beter elke tien jaar zo'n uitstekend album afleveren, dan elk jaar een album waar je niet helemaal mee tevreden bent. Ik kan 'Hold On To Love' aan iedereen aanraden. (9/10)
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
01. Hold On To Love 04:23
02. Takin' It To The Streets 04:31
03. Clap Yo Hands And Moan 04:18
04. Glad For Today 03:58
05. You're The One 05:08
06. (Taste Like) Honey 03:59
07. Doodun 03:58
08. Too Late 05:44
09. Complicated 03:27
10. Ain't Got Nothin' On Me 03:20
11. Don't Wait For Me 05:38
12. Heart Of Gold 04:35