SHAGGY DOGS - SORRY FOR THE DELAY

Album Review

Album: 
SHAGGY DOGS - SORRY FOR THE DELAY
Artist: 
Shaggy Dogs
Record Label: 
First Offence Record
Style: 
Stomende Rock 'n roll
Date: 
03/06/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SHAGGY DOGS - SORRY FOR THE DELAY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Shaggy Dogs werd geboren in 2000 in de zuidelijke buitenwijken van Parijs onder leiding van Jacker, Toma en Greenbullet (ook bekend als Red). Oorspronkelijk hadden ze geen andere ambitie dan de traditie van de rock pub en de muzikale afstamming van Johnny Kid & The Pirates en Dr. Feelgood te bestendigen. Hun eerste album 'A Dog's Life' uit 2000, bevatte alleen covers. Daarna was het zes jaar wachten op een nieuw album. Na de komst van drummer El Professor Villate nam de band 'Pub Rockers Class Heroes' op in 2006. In 2008 verscheen het uitstekende album 'No Covers', met daarop vijftien originele nummers. Shaggy Dogs kennen veel succes in Frankrijk en ook in het buitenland groeit hun populariteit, met tournees in België, Nederland, Engeland, Zwitserland en zelfs Japan als logisch gevolg. In plaats van op hun lauweren te rusten, namen Shaggy Dogs in 2010 een nieuwe start met de komst van de nieuwe drummer Guillermo. Dat resulteerde in hun vierde album 'Who Let The Shaggy Dogs Out' dat in 2011 verscheen. Met dit album brak de band definitief door op internationaal vlak. Met 'Renegade' in 2013 en 'Bababoomba' in 2015 wisten Shaggy Dogs dat succes te bevestigen. In 2015 kwam er met toetsenist Ben een nieuw lid bij de band en dat gaf Shaggy Dogs nog meer muzikale mogelijkheden en dat resultaat hoorde je in 'All Inclusive' dat op 20 april 2018 verscheen. Op 3 juni verschijnt met 'Sorry For The Delay' een EP met daarop vijf songs, waarvan de muziek geschreven is door de bandleden en de teksten door Laurent Bourdier. Om tenvolle van de nieuwe muziek van Shaggy Dogs te genieten, zet je best je somberheid en vooropgezette ideeën opzij, want zo kan je jezelf beter laten meeslepen in de wervelwind van de oerknal rock'n'roll.
 
 
 
 
 
 
Opwarmen hebben de bandleden van Shaggy Dogs niet nodig, want met de opener 'Johnny' worden meteen alle registers open getrokken. Red, Jacker, Toma, Guillermo en Ben nemen ons met deze verschroeiende rock 'n roll song mee naar de jaren zeventig. Ben is op de piano de gangmaker en de lekker lopende baslijn van Toma zorgt voor een aanstekelige rock groove. Red vraagt zingend aan de luisteraars of ze klaar zijn en ik ben er zeker van dat tijdens de concerten van Shaggy Dogs daar een luidruchtig en massaal Yessssssssssss als antwoord volgt, want wie kan er nu niet klaar zijn voor deze geweldige party met zijn heel aantrekkelijke en aanstekelige rock 'n roll muziek. Sterke opener en echt party nummer. Drummer Guillermo trekt met een prachtige drumintro 'Sweet Baby Home' op gang. Het is een rustiger mid tempo nummer, waarin Red zingt over de kwellingen van het hoofdpersonage. Jacker strooit gretig rond met prachtige, vlijmscherpe gitaar riffs en toetsenist Ben is het gehele nummer weer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Met een knappe solo op zijn mondharmonica geeft Red 'Sweet Baby Home' nog wat meer kleur.
 
 
 
 
 
 
Met strak slagwerk en een knappe baslijn zorgen drummer Guillermo en bassist Toma weer voor een verschroeiende groove in de stevige rhythm & blues song 'Carpe Diem'. Red's krachtige rockstem stem is gemaakt om dit soort songs te zingen. De inbreng van toetsenist Ben is weer duidelijk hoorbaar. Hij bespeelt het orgel en de piano. Tijdens zijn twirling piano solo zorgt hij ook voor een geweldig knappe sfeer en ritme wisseling. Na die solo gaat de band nog verschroeiender tekeer met uitstekend gitaarwerk van Jacker en heerlijke saxofoon geluiden van gastmuzikant Sax Gordon. Eric Slim Zhal, de Noorse winnaar van de European Blues Challenge 2016 is de tweede gast op het album. Met zijn vocale harmonieën voegt hij een onmiskenbare know how toe aan de vintage soulvolle ballade 'The Ones Who Know It All'. Ben draagt de melodie van deze melodieuze ballade met zijn warme orgelklanken en de fijne en gevoelvolle snarensolo van Eric Slim Zahl zal zeker heel wat luisteraars weten te raken.
 
 
 
 
 
Het album wordt afgesloten met een explosie van opwindende geluiden in 'Take Your Time', een mix van aanstekelige rock and roll en shakin' rhythm and blues. De ritmesectie, met drummer Guillermo en bassist Toma, legt er weer stevig de pees op. Ben schittert op de klavieren van zijn piano met lekker Jerry Lee Lewis pianowerk, Red weet zijn gruizige mondharmonica klanken op een fantastische wijze in de melodie te weven en gitarist Jacker haalt uit met een scheurende solo en dito riffs. Ik denk dat niemand bij dit geweldige nummer kan blijven stil zitten. 'Take Your Time' is een nummer dat op elk feestje thuishoort. Shaggy Dogs hoeven zich niet te verontschuldigen voor 'Sorry For The Delay', want op zo'n lekkere plaat ben ik zeker en vast bereid om te wachten. Live moet de muziek op dit album weer voor vuurwerk zorgen. Spijtig genoeg zijn de Shaggy Dogs zo weinig te zien in onze contreien. Hopelijk komt daar na 'Sorry For The Delay' verandering in. Voor de Nederlandse fans heb ik wel goed nieuws, want op acht november 2022 zijn Shaggy Dogs te gast op de Helmond Blues Route. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Johnny
02. Sweet Baby Home
03. Carpe Diem
04. The Ones Who Know It All
05. Take Your Time
 
 
Red aka Pascal: Zang en mondharmonica
Jacker: Gitaar
Toma: Bas
Guillermo: Drums, percussie
Ben: Piano, orgel, backing vocals
Guests: 
Sax Gordon: Tenor & bariton saxofoon (3)
Eric Slim Zhal: Zang en gitaar (4)