SENJA SARGEANT - SENJA SARGEANT

Album Review

Album: 
SENJA SARGEANT - SENJA SARGEANT
Artist: 
Senja Sargeant
Record Label: 
Ruby Records
Style: 
Pop, Country, Poprock
Date: 
23/09/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SENJA SARGEANT - SENJA SARGEANT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Als tiener trad Senja Sargeant op in verschillende clubs in Montreal. Op zesentwintigjarige leeftijd sloot ze aan bij de vrouwelijke country band Ladies Of The Canyon. Ze kregen een platencontract en hun populariteit nam een snelle vlucht, met als resultaat diverse award nominaties bij Radio Music Canada en de Canadian Country Music Association voor hun singles 'Follow Me Down en Maybe Baby, beiden geschreven door Sargeant. Senja toerde met de band door Canada, de VS en Europa. Nadat Sargeant de band verliet, om een carrière als soloartiest op te starten, verhuisde ze naar Nederland. In 2020, drie jaar na haar verhuizing werd Sargeant uitgenodigd om deel te nemen aan het populaire TV programma The Voice Of Holland. Ze werd een echte publiekslieveling. In 2021 verscheen Sargeant opnieuw op de Nederlandse TV in het programma Beat Me: The Five Knockouts, waar ze opnieuw de harten veroverde van het publiek en van bekende Nederlanders  als René Froger, Ronald Molendijk en Jan Dulles. Na haar geprezen verschijning bij TVOH, werd Sargeant voorgesteld aan singer/songwriter en producer, Shane Alexander uit Los Angeles. De twee stampten een uiterst creatieve samenwerking uit de grond en bogen zich over werken van David Bowie, Roy Orbison, Lucinda Williams en Johnette Napolitano van Concrete Blonde. Sargeant heeft Alexander nooit in real life ontmoet, de werkrelatie verliep vanop afstand. De muziek werd opgenomen in Alexanders Buddhaland Studios in het Zuiden van Californië, met top studiomuzikanten die al met grote artiesten hadden samen gespeeld. De muzikanten zijn pedal steel gitarist Jesse Siebenberg),bassist Vic Ruiz, toetsenist Carl Byron en drummer Fernando Sanchez. De strijkers arrangementen zijn van de hand van Stevie Blacke. Senja nam haar stem op in Amsterdam. Volgens Shane bezit Senja een explosieve stem en hij wilde graag samen met haar muziek schrijven voor haar brutaal eerlijkre teksten. Op drieëntwintig september verscheen de titelloze EP van Senja Sargeant met daarop vier, originele door Senja en Shane geschreven nummers, over controversiële onderwerpen zoals huiselijk geweld in 'Thunderheads', verslaving en psychische kwetsbaarheid in 'Never Gonna Turn Away', liefdesverdriet in 'Still Dreaming of You' en het ontstaan van een nieuwe liefde in 'Now I Understand'.  De EP is gemixt door Grammy-winnaar Brian Yaskulka, en gemixt mastered door Grammy-winnaar Hans de Kleine.
 
 
 
 
 
 
De EP opent met het prachtige 'Never Gonna Turn Away', een nummer over verslaving en psychische kwetsbaarheid. Het verscheen al eerder als single om de EP te promoten. 'Never Gonna Turn Away' is een popsong, met een lichte rocktextuur, die meteen goed in het oor klinkt. Senja beschikt over een erg goede stem en ze zingt het nummer met de nodige overtuiging en emotie. Voor mij is het niet meer dan normaal dat 'Never Gonna Turn Away' gekozen werd als single. Het is het beste nummer op de EP en Senja heeft met deze song de meeste kans om een hit te scoren.  'Never Gonna Turn Away' heeft een grote dosis hitpotentie. Met veel passie en emotie zingt Senja in 'Still Dreaming Of You' over een stuk gelopen liefdesrelatie. De ritmesectie, met drummer Francis Sanchez en bassist Vic Ruiz zorgen voor de perfecte basis. Jesse Siebenberg kleurt het gehele nummer met prachtige pedalsteel gitaar riffs en de gitaarsolo is een lust voor het oor.
 
 
 
 
 
 
De wondermooie emotionele ballade 'Thunderheads' gaat over huiselijk geweld. Het is een piano gedreven song met een schitterende Senja achter de micro. Er klinkt veel emotie in haar stem in de zachtere gedeelten, maar bij de forsere stukken groeit het nummer naar een powerballade en klinkt Senja heel zelfzeker en krachtig. De EP wordt afgesloten met de melodieuze countryballade 'Now I Understand', waarin Jesse Siebenberg zich in een hoofdrol speelt. Hij strooit het gehele nummer gretig rond met heerlijke Lapsteel gitaar klanken. Senja Sargeant mag best trots zijn op haar solo debuut EP. Het bevat vier sterke songs en Senja beschikt over een prachtige en krachtige stem met een breed bereik. Van deze jongedame hebben we het laatste nog niet gehoord. Ik kijk nu al uit naar haar eerste full album. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
01. Never Gonna Turn Away
02. Still Dreaming Of You
03. Thunderheads
04. Now I Understand
 
 
Senja Sargeant (zang)
Fernando Sanchez (drums)
Jesse Siebenberg (pedal steel)
Vic Ruiz (bas)
Carl Byron (keyboards)
Stevie Blacke (strijkersarrangementen)