SELWYN BIRCHWOOD - PICK YOUR POISON

Album Review

Album: 
SELWYN BIRCHWOOD - PICK YOUR POISON
Artist: 
Selwyn Birchwood
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Bluesrock
Date: 
19/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SELWYN BIRCHWOOD - PICK YOUR POISON
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Selwyn Birchwood werd in 1985 geboren in Orlando, Florida. Op dertienjarige leeftijd begint hij gitaar te spelen, maar de populaire grunge rock, hip hop en metal van de jaren negentig konden hem niet begeesteren. Toen hij toevallig Jimi Hendrix hoorde ging de muzikale wereld voor Selwyn open en probeerde hij zoveel mogelijk van deze gitaarvirtuoos te weten te komen. Selwyn probeerde de songs en gitaar solo's van Jimi achterna te spelen en las alles wat over Hendrix geschreven werd. Zo realiseerde hij dat blues een geweldige invloed heeft gehad op de muziek van Hendrix. Selwyn had zijn muzikale weg gevonden en ging luisteren naar Albert King, Freddie King, Albert Collins, Muddy Waters en vooral naar Buddy Guy. Wanneer Selwyn negentien was vertelde een vriend dat zijn buurman een gitarist was, die een eigen band had. Die buurman was blues legende Sonny Rhodes. Nadat Selwyn's vriend hen aan elkaar voorgesteld had en ze samen begonnen te jammen zag Sonny dadelijk het talent van de jonge Birchwood en hij nam de jonge gitarist onder zijn vleugels om hem de knepen van het vak te leren. Sonny nam Selwyn dadelijk op in zijn band en nam hem mee op tournee. Rhodes drong er bij Selwyn op aan om naar de universiteit te gaan en hij beloofde de jonge man dat hij altijd zijn plaats als gitarist zou vrijhouden, zodat Selwyn steeds kon meespelen wanneer hij vrij was. Het was zwaar om de studies en de muziek te combineren, maar Birchwood beet door en behaalde zijn MBA aan de universiteit van Tampa. In 2010 richtte Birchwood zijn eigen band op en in 2011 verscheen het debuutalbum 'FL Boy', wat de band heel wat optredens en bekendheid opleverde buiten hun thuisbasis Tampa, waar ze op dat moment al lokale helden waren. De internationale doorbraak kwam er via de International Blues Challenge in Memphis. In 2012 eindigde Selwyn nog negende, maar een jaar later won hij deze prestigieuze wedstrijd. In de jury zat toen Bruce Iglauer, de grote baas van Alligator Records en die was dadelijk overtuigd van de klasse van deze jonge muzikant en bood hem dadelijk een contract aan. In 2014 verscheen 'Don't Call No Ambulance', het eerste album van Selwyn Birchwood bij Alligator Records. Dankzij dit album mocht de Selwyn Birchwood Band optreden op talrijke grote festivals in de USA, zoals het Chicago Blues Festival, The Waterfront Blues Festival, The Legendary Rhythm & Blues Cruise en Joe Bonamassa's Keeping The Blues Alive Cruise. Het album opende ook de poorten naar Europa voor Birchwood, zo stond Selwyn op het Belgische Gevarenwinkel Festival in Herselt, het Moulin Blues Festival in Ospel en het Great Brittisch Rhythm & Blues Festival, om er maar een paar te noemen. Nu heeft Selwyn Birchwood met 'Pick Your Poison', een opvolger klaar voor 'Don't Call No Ambulance'. Het album verschijnt vandaag, 19 mei 2017 en telt dertien nummers, die allemaal door Selwyn geschreven zijn. Het album werd opgenomen in de Phat Planet Studios in Orlando, Florida, met Bruce Iglauer als producer.
 
 
 
 
 
Selwyn Birchwood opent zijn nieuwe album 'Pick Your Poison' met het geweldige 'Trial By Fire'. Deze bluesrocker met swampy Zuiderse invloeden kent een heel knappe intro met Regi Oliver op de fluit. Eenmaal de intro voorbij mengt Selwyn zich met verschroeiend vet slide werk in het nummer, waarin drummer Courtney 'Big Love' Girlie en bassist Huff Wright voor een verwoestende en stomende groove zorgen. De stem van Selwyn geeft deze uitstekende opener nog wat extra kracht. Wie dit uitstekende nummer hoort is geneigd om dadelijk naar de winkel of naar zijn pc te hollen om het album te bestellen. Het gaspedaal wordt daarna ingedrukt voor de vloeiende blues gospel 'Even The Saved Need Saving'. Hier komt de stem van Selwyn nog beter tot zijn recht en Regi Oliver kleurt de sound van het nummer met zijn heerlijke saxofoon klanken. Wanneer al de instrumenten, behalve de drums zwijgen en de bandleden met ritmisch handgeklap de backing vocals verzorgen, komen het gospel geluid nog beter tot zijn recht. Daarna keert Selwyn met 'Guilty Pleasures' terug naar de overweldigende sound die ons meeneemt naar het diepe broeierige Zuiden, die hij ook al in de opener wist te creëren. De stuwende groove van 'Guilty Pleasure' kan elke festivalweide of elke club in lichterlaaie zetten. In de titel track 'Pick Your Poison' is de saxofoon van Regi Oliver weer weelderig aanwezig en Birchwood gaat in het instrumentale gedeelte verschroeiend te keer op snaren van zijn gitaar. Met een vette gitaar riff zet Selwyn de power ballade 'Heavy Heart' in. Met zijn gitaar en met zijn stem weet Selwyn zijn besluit om een einde te maken aan een liefdesrelatie heel goed over te brengen. Alle registers worden opengetrokken in het helse 'Haunted'. Huff Wright is met zijn knappe stuwende baslijn bepalend in deze bluesrocker, waarin ook Regi Oliver met zijn saxofoon weer weet te imponeren.
 
 
 
 
 
Het slide werk op de Lapsteel gitaar tijdens 'Reaping Time' is weer om duimen en vingers af te likken. In dit nummer over vrees en wraak weet de band de dreigende angstaanjagende sfeer op een onweerstaanbare wijze weer te geven. Het is een nummer dat je vanaf de intro vastpakt en je pas loslaat wanneer de laatste noot is uitgestorven. Selwyn Birchwood kan ook erg funky klinken, wie daar aan twijfelt moet maar eens naar 'R We Krazy?' luisteren. Een schitterende Huff Wright die met de bas voor de knappe funky groove zorgt en Selwyn die met zinderend, vlijmscherp snarenwerk de kers op de taart plaatst. 'Police State' is Selwyn's aanklacht tegen de brutaliteit van een politie staat. Met snedige gitaar riffs, die je raken tot op het bot, kleurt Birchwood de verschroeiende bluesrocker 'My Whiskey Loves My Ex'. Regi Oliver zorgt met zeemzoete saxofoon geluiden voor de intro voor de slepende ballade 'Lost In You', maar ook in de rest van deze intieme slow blijft Oliver met zijn blaasinstrument de sound bepalen. Birchwood weet het nummer met heel veel gevoel in zijn stem te brengen. Afsluiten doet Selwyn Birchwood met het funky nummer 'Corporate Drone', waarin Selwyn zingt dat hij liever voor zichzelf werkt dan een nummer te zijn in een bedrijf dat niets om hem geeft. Drummer Courtney 'Big Love' Girlie en bassist Huff Wright zorgen voor de stomende funky groove. Regi blaast weer alle lucht uit zijn longen en Birchwood etaleert nogmaals zijn klasse als gitaarvirtuoos met een heel knappe solo. 'Corporate Drone' heeft een sterk, melodieus en catchy refrein dat de funky sfeer breekt. 'Pick Your Poison' is een meer dan waardige opvolger van het uitstekende 'Don't Call No Ambulance'. De fans van Selwyn Birchwood hebben er drie jaar moeten op wachten, maar na het beluisteren van 'Pick Your Poison' zal iedereen er wel over eens zijn dat het wachten elke seconde waard is geweest, want 'Pick Your Poison' is een prima album. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Trial By Fire
02. Even The Saved Need Saving
03. Guilty Pleasures
04. Pick Your Poison
05. Heavy Heart
06. Haunted
07. Are Ya Ready?
08. Reaping Time
09. R We Krazy
10. Police State
11. My Whiskey Loves My Ex
12. Lost In You
13. Corporate Drone