SEAN WEBSTER - THREE NIGHTS LIVE

Album Review

Album: 
SEAN WEBSTER - THREE NIGHTS LIVE
Artist: 
Sean Webster
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock
Date: 
02/09/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SEAN WEBSTER - THREE NIGHTS LIVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sean Webster is een gitarist en zanger met een grote reputatie in de Britse blues en bluesrock scene. Sinds de oprichting van zijn eigen band in 2003 is het wel een komen en gaan geweest van muzikanten. In 2004 bracht Sean zijn debuut album 'Coming Long Time' uit. Het album werd vooral in de UK heel goed onthaald en dat opende de deuren voor een platencontract. Het voorname Britse muziekmagazine Blues Matters omschreef 'Coming Long Time' als een echte parel. Vooral het fijne gitaarwerk van Sean, dat een combinatie is van vele invloedrijke gitaristen werd bejubeld. De muzikale invloeden komen vooral van Mark Knopfler, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton en Albert Collins. Nog een andere troef is het sexy, laag en rijk stem geluid van Webster. In 2005 deed de band veel optredens in de UK en stond de band ook op het hoofdpodium van verschillende grote Britse festivals zoals het R & B Festival in Colne, het Burnley Festival en Maryport Festival. In 2005 verscheen het tweede album van Sean dat als titel 'If Only' meekreeg. Met dit meer op blues gericht album bereikte Webster een breder en jonger publiek, wat hem nog populairder maakte. Tony Edser, redacteur van het officiële Eric Clapton tijdschrift 'Where's Eric' schreef in dat tijdschrift dat Sean Webster de man was om in het oog te houden. Er was dat jaar ook het gerucht dat Sean als gitarist mee zou mogen op tournee in de Eric Clapton Band. Spijtig voor Webster werd Robert Cray verkozen en werd hij tweede keus. Sean Webster tourde nadien nog veelvuldig in Amerika en Europa en er volgden nog een paar albums zoals de dubbele cd 'Live & In Session' en 'The First 10 Years'. Daarna trok Sean met zijn gezin voor enkele jaren naar Australië, om daarna terug te keren naar het Verenigd koninkrijk om zich volledig toe te leggen op zijn muzikale carrière. Aan dit nieuw hoofdstuk begon Sean samen met zijn nieuwe band The Dead Lines. Deze band bestond uit drummer Phil Wilson, gitarist Ash Wilson, de oudere broer van Phil, en Greg Smith op de basgitaar. Volgens Sean was deze line up de beste waar hij ooit mee gespeeld heeft. Met deze jongens bracht hij in 2014 het uitstekende album 'See It Through' uit. Ondertussen zijn de drie muzikanten verdwenen en nam Sean Webster een nieuwe start met het album 'Leave Your Heart At The Door' dat op 24 februari 2017 verscheen. Op 2 september verschijnt er met 'Three Nights Live' een nieuw live album, met daarop tien songs die tijdens drie verschillende concerten zijn opgenomen. Acht nummers schreef Sean zelf en de twee andere zijn covers van Jon Mayer en Keith Urban.
 
 
 
 
 
 
De opnames voor het album vonden  plaats in maart 2019 tijdens de Britse minitournee van Sean Webster. Er werd opgenomen in Bootleggers in Kendal op 21 maart, in Mainsforth Community Centre in Ferryhill op 23 maart en in Legion Blues Club in Poynton op 24 maart door de mobiele Superfly Studio onder leiding van Andrew Banfield. De mixing en de mastering gebeurde in de Superfly Studios door Wayne Proctor. De meeste songs op 'Three Nights Live' komen uit 'Leave Your Hear At The Door' en 'See It Through', de twee recentste albums van Sean'. Het live album opent schitterend met de melodieuze midtempo rocker 'Give Me The Truth', waarin we dadelijk kennismaken met dat mooie diepe en pure stemgeluid van Sean. Ook zijn melodieuze snarensolo is om van te smullen en toetsenist Hilbrand Bos is uitstekend en constant aanwezig op het orgel. Het blijft erg melodieus in het pop getinte 'Hands Of Time', een radiovriendelijk nummer met een sterk refrein,  dat met veel gevoel gezongen wordt door Webster. De diepe baslijn van Floris Poessé zorgt samen met het strakke slagwerk van Ruud Gielen voor de perfecte basis, waarop gitaarvirtuoos Webster met twee sublieme melodieuze en gevoelvolle gitaar solo's weet te imponeren. De droevige liefdesballade 'Slow Dancing In A Burning Room' van John Mayor is de eerste cover op het album en wat voor één. Sean Webster drukt zijn eigen stempel op het nummer en maakt er een prachtige langdurige versie van, die meer dan tien minuten duurt en die elke seconde boeiend en de moeite waard is. De sexy, lage en volle stem van Sean is natuurlijk een groot pluspunt in dit soort songs, maar ook zijn intens en gevoelvol spel op zijn gitaar raakt je tot in de kleinste vezel van je lichaam. Je voelt de pijn bijna letterlijk in deze ballade waarin erg veel symboliek aanwezig is. Ik krijg rillingen alleen al van de woorden waarmee een relatie die op zijn einde loopt beschreven wordt: We're slow dancing in a burnin' room. I was the one you always dreamed of, You were the one I tried to draw. How dare you say it's nothing to me. Baby, you're the only light I ever saw.
 
 
 
 
 
 
 
In het eerste gedeelte van 'Heart Still Bleeds' lijkt het of Sean een vervolg breit aan 'We're Slow Dancing In A Burning Room', maar na honderd seconden breekt het nummer helemaal open en komt er meer ritme in het nummer. 'Heart Still Bleeds' heeft een catchy refrein en ook hier weer is de prachtige stem van Webster een enorme troef, hiermee tilt hij elk nummer naar een niveau hoger. De splijtende gitaar solo van Sean geeft perfect het gevoel en de pijn weer van het hart dat nog steeds bloedt. Het meer dan acht minuten durende 'Hear On Me' is weer zo'n wondermooie langdurige ballade, waar Sean een patent lijkt op te hebben. Hilbrand Bos draagt het nummer met zijn warme orgelklanken en Floris Poesse zorgt met een zware steeds weerkerende baslijn voor een prachtige groove. Halfweg het nummer pakt Sean uit met een uitstekende explosieve gitaar solo die na een tijdje plots stopt en daarna overgaat in traag, intens en gevoelvol vingerwerk op zijn sixstring. Het wordt nog intenser en intiemer in de knappe ballade 'Don't Feel The Same', dat weer op een geweldige wijze gezongen wordt door de prachtige diepe stem van Sean. Het stevige en rauwe 'The Mayor' is een ander hoogtepunt op dit schitterende live album. Strakke grunge rock waarin de rauwe en hese stem van Sean volledig tot zijn recht komt. De ritmesectie, met drummer Ruud Gielen en bassist Floris Poessé, zorgt voor een waanzinnig sterke groove en de splijtende gitaar solo van Webster snijdt door merg en been. Webster zingt dat hij de burgemeester is van een verlaten stad, maar als hij een podium zou bouwen voor zijn stadhuis en regelmatig een concert zou geven dan zal zijn stad vlug niet meer verlaten zijn. Want voor dit soort muziek ben ik bereid om te verhuizen en ik ben er zeker van dat niet alleen ik er zo over denk. Dit is een knaller. Net als bij de eerste cover 'Slow Dancing In A Burning Room' maakt Sean van de hemelse Keith Urban song ''Til Summer Comes Around' een boeiend en superlang luisterwerk, waarin hij zijn eigen stempel drukt door zijn eigen accenten toe te leggen en toe te voegen. Natuurlijk spelen zijn stem en zijn uitstekend snarenspel weer een hoofdrol in deze uitmuntende cover. Ook zijn muzikanten leveren een knappe bijdrage. Met bassist Floris Poessé, toetsenist Hilbrand Bos en drummer Ruud Gielen heeft Sean Webster terug een sterke formatie achter hem. Zij geven deze top muzikant nog een extra duwtje in de rug.
 
 
 
 
 
 
'Highway Man' is een swingende bluesrocker, waarin drummer Ruud Gielen en bassist Floris Poessé voor een stomende groove zorgen. Toetsenist Hilbrand Bos krijgt zijn moment in de spotlight en toont zijn klasse met een knappe toetsensolo. Het geluid en het ritme worden wat gedrukt zodat Sean zijn band uitgebreid kan voorstellen. Eenmaal dat achter de rug wordt het nummer terug opgebouwd met als hoogtepunt een minutenlange splijtende en verschroeiende gitaar solo van Sean Webster, die hierbij nogmaals zijn klasse als gitarist demonstreert. Het live album wordt afgesloten met de scheurende  bluesrocker 'You Got To Know', een nummer dat alles bevat om een concert op een prachtige wijze af te sluiten. Bassist Floris Poessé en drummer Ruud Gielen zorgen voor knappe stuwende groove en de instrumentale virtuozen Hilbrand en Sean zorgen op toetsen en gitaar voor het nodige vuurwerk. 'Three Nights Live' van Sean Webster is een uitstekend live album, met erg sterke nummers, goede muzikanten en een fantastische frontman. 'Three Nights Live' is een aanrader voor elke muziekliefhebber. 'Don’t Feel The Same' en 'Highway Man' zijn twee nummers van Sean die nog nergens op een album staan en maken dit live album nog aantrekkelijker.  Hopelijk zorgt dit album voor de definitieve doorbraak van Sean Webster in Europa. Wie hem aan het werk wil zien kan dat in Nederland op 24 augustus, want dan staat Sean op het Culemborg Blues Festival in Culemborg en een dag later op 25 augustus is hij te gast in De Gouden Leeuw in Dongen. (9/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Give Me The Truth
02. Hands OF Time
03. Slow Dancing In A Burning Room
04. Heart Still Bleeds
05. Hear Me Now
06. Don’t Feel The Same
07. The Major
08. ‘Til Summer Comes Around
09. Highway Man
10. You Got To Know
 
 
 
Sean Webster – Vocals, Guitar
Floris Poessé – Bass Guitar, Bv’s
Hilbrand Bos – Keys, Bv’s
Ruud Gielen – Drums, Bv’s