SEAN PINCHIN - BAD THINGS

Album Review

Album: 
SEAN PINCHIN - BAD THINGS
Artist: 
Sean Pinchin
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Delta Blues
Date: 
01/03/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SEAN PINCHIN - BAD THINGS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sean Pinchin is een Canadese, Juno genomineerde slide gitarist, zanger en songwriter uit Toronto. Zijn debuutalbum 'Folklore' verscheen in 2007, maar de echte doorbraak kwam er pas in 2016, met zijn zesde album 'Monkey Brain'. 'Monkey Brain' leverde Sean Pinchin een Juno nominatie op voor beste bluesalbum van het jaar 2017 en het bevestigde zijn reputatie als slide gitarist. Met het nieuwe album 'Bad Things' gaat Pinchin nog een stap verder. Hij plaatst de geschiedenis van bluesgitaar muziek in een blender en het resultaat van die mix klinkt als iets dat je nog niet eerder hebt gehoord. 'Bad Things' is al het derde album dat Sean Pinchin opnam met producer Rob Szabo, die eerder al een Juno Award won als producer. Rob Szabo is eveneens bassist en toetsenist in de band en hij schreef samen met Sean vijf songs voor 'Bad Things'. Sean heeft de laatste paar zomers doorgebracht met optredens op nationale en internationale gerenommeerde festivals, waaronder Montreal Jazz Festival, Mont Tremblant International Blues Festival, Trois Rivières En Blues, Orangeville Blues Festival, Donnaconna Blues Festival en Kitchener Blues Festival. Met tweehonderdvijftig concerten per jaar is zijn concertagenda de laatste jaren steeds goed gevuld.
 
 
 
 
 
 
De provocerende opener 'If You're Gonna Leave Me' heeft, dankzij het strakke slagwerk van Mary Jane Luvite, de pompende baslijn van Rob Szabo en het vurige en ritmische handgeklap, een opwindende stompende groove die je dadelijk bij je nekvel grijpt en je niet meer loslaat tot de laatste noot van 'If You're Gonna Leave Me' uitgestorven is. Het geluid van het uitstekende gruizige slide werk past perfect bij de sfeer van de twee partners die de confrontatie aangaan. De opwindende backing vocals versterken de broeierige sfeer nog meer. Met een scheurende riff op de resonator gitaar trekt Sean Pinchin het onheilspellende 'Bad Things' op gang. Even later vallen drumster Mary Jane Luvite en bassist Rob Szabo in en krijgen we weer een heerlijke stompende groove. Pinchin blijft het gehele nummer kwistig rondstrooien met vette en gruizige riffs op de resonator. Backing zangeres Jamie Grey zorgt met haar prachtige stem voor de vocale afwerking van 'Bad Things'. De Canadees gaat op hetzelfde elan verder met het zinderende 'Lie To Me' en het stomende 'Someone Like You', twee bluesrockers waarvan 'Lie To Me' een sterk en aanstekelijk refrein heeft en 'Someone Like You' een vette slide solo op de resonator. De eerste vier songs werden geschreven door Sean Pinchin en Rob Szabo, maar Sean Pinchin wil met een drietal covers ook hulde brengen aan zijn grote idolen en voorbeelden.
 
 
 
 
 
 
De eerste cover is de Skip James klassieker 'Devil Got My Woman', dat in de versie van Sean begint met ingetogen slide riffs en een stem die je raakt tot in de kleinste vezel van je lichaam. Pinchin weet dit Delta blues nummer op een prachtige wijze, geduldig op te bouwen en hij zet zelf de kers op de taart met een beklijvende solo op zijn Gibson 939. 'Nobody's Fault But Mine' van Blind Willie Johnson is al ontelbaar malen gecoverd. Sean Pinchin kleedt het nummer helemaal uit. Met alleen zijn beklijvende stem en zijn weergaloos spel op de Lapsteel weet hij een geweldige versie van het nummer neer te zetten. 'Hands To Yourself', waarin Sean na een slechte ervaring met een vrouw een gesprek heeft met een vriend, komt dan weer van de hand van Sean Pinchin en Rob Szabo. Sean spreekt hier meer dan dat hij zingt, maar met zijn resonator en zijn bottleneck blijft hij in dit stomende nummer de heerlijkste geluiden voortbrengen. Afsluiten doet Pinchin met een cover van 'River', een uptempo blues nummer van de Canadese bluesveteraan Steve Strongman. Weer imponeert Pinchin door kwistig rond te strooien met zijn gitaar riffs. Hij doet dat afwisselend met uitstekend vingerwerk en met vet en melodieus slidewerk. 'Bad Things' is voor mij een heel aangename kennismaking met Sean Pinchin. Hopelijk kan hij met dit album de Europese concert promotors overtuigen om hem naar Europa te halen, zodat wij deze prima muzikant ook op onze podia aan het werk kunnen zien en horen. 'Bad Things' is een uitstekend album. (8/10)
 
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 
If You're Gonna Leave Me (3:54)
Bad Things (4:15)
Lie to Me (2:56)
Someone Like You (3:35)
Devil Got My Women (4:16)
Nobody's Fault but Mine (2:27)
Hands to Yourself (3:33)
River (3:09)
 
 
Sean Pinchin: Zang, gitaar, resonator en Lapsteel.
Mary Jane Luvite: Drums
Rob Szabo : Bas, Keyboards
Jamie Grey: Backing vocals