SCOTT WEIS BAND - RAISE YOUR HANDS

Album Review

Album: 
SCOTT WEIS BAND - RAISE YOUR HANDS
Artist: 
Scott Weis Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock
Date: 
06/10/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SCOTT WEIS BAND - RAISE YOUR HANDS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse bluesrockband Scott Weis Band heeft hun basis in Pennsylvania. Met hun nieuwe album 'Raise Your Hands' zijn ze al aan hun achtste album toe. Scott Weis groeide op in North Jersey. Hij werd een gopher bij het legendarische House Of Music en deed klusjes en gitaarpartijen voor grote artiesten om studiotijd te verdienen met Charlie Conrad. Scott baande zich een weg als gitarist bij verschillende lokale bands, voordat hij bij Premier Talent Agency NYC tourgitarist voor vele blues en rockartiesten werd. Einde jaren negentig nam Scott Weis een pauze en in 2005 startte hij met de Scott Weis Band. In 2011 liep Scott een gebroken nek op bij een ongeluk waardoor hij niet zeker wist of hij ooit nog zou kunnen optreden. De release van het album 'Almost There' vond plaats voorafgaand aan dat ongeluk en kreeg veel aandacht. Dat gaf hem de drive om weer te gaan optreden. In 2012 kreeg Scott een telefoontje van Dickie Betts om een aantal aankomende shows voor hem te openen. Momenteel bestaat de Scott Weis Band uit Scott zelf op zang en leadgitaar, Roger Voss op drums en Robert Kopec op bas. Ook John Ginty op keyboards, Bashiri Johnson percussie, Cindy Mizelle en Sarah Smith op zang werkten meeaan het nieuwe album. Van de elf nummers op 'Raise Your Hands' zijn er negen geschreven door de band en dan zijn er nog de Beatles cover 'With A Little Help From My Friends' en de Freddie King hit 'Have You Ever Loved A Woman'.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het stevige Delta blues nummer 'Motherless Child', waarin gitarist Scott Weis de sound bepaalt met zijn begeesterend slidewerk. John Ginty is heel het nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op het orgel. Vocaal wordt Scott hier bijgestaan door de krachtige rockstem van Cindy Mizelle. Zangeres Cindy Mizelle is ook van de partij in de zwaar beladen liefdesballade 'Shine Down'. Drummer Roger Voss bepaalt het tempo van 'Shine Down' en de diepe basklanken van Robert Kopec zijn het kloppende hart van de song. Scott Weis pakt uit met een knappe en gevoelvolle solo op de gitaar, die het nummer nog een een extra troef geeft.  Het tempo gaat fors de hoogte in voor de rauwe swamy boogierocker 'Judgement Day', een nummer met een hoog 'La Grange' ( ZZ Top) gehalte. De stampende en stomende titeltrack 'Raise Your Hands'  is een duistere swampy rocker. Een schitterende John Ginty op de toetsen en een sublieme Bashiri Johnson op percussie kleuren de sound van 'Raise Your Hands'.  
 
 
 
 
 
 
 
De eerste cover op het album is de Lennon/McCartney klassieker 'With A Little Help From My Friends'. Scott Weis zijn versie ligt dichter bij de Joe Cocker versie, toch weet hij ook hier zijn eigen accenten te plaatsen. De vrouwelijke stem is deze keer van Sarah Smith. Er hangt een mysterieuze sfeer rond de ballade 'Mindless'. Scott vertelt zijn verhaal meer dan dat hij het zingt. Zijn gitaarvullingen en solo zijn ook deze keer weer een genot voor het oor. In de funky rocker 'Bitch Please' is Scott Weis helemaal in de ban van de vrouw waarover hij zingt. Dat is ook het geval in de midtempo rocker 'Lost Myself', waarin zangeres Cindy Mizelle nog eens van haar laat horen. Het is een gitaar gedreven nummer. Met zijn uitstekende solo zal Scott weer heel wat gitaarliefhebbers kunnen bekoren. Het soulvolle Southern nummer 'Stay' is een radiovriendelijk nummer, waarin de zanger zijn geliefde smeekt om bij hem te blijven. 
 
 
 
 
 
 
 
De tweede cover op het album is de slowblues 'Have You Ever Loved a Woman', een klassieker die werd geschreven door Billy Myle en voor het eerst werd opgenomen door Freddie King in 1960. Scott Weis kleurt het meer dan zeven minuten durende nummer met een prachtige gitaarsolo en dito solo op de mondharmonica. Knappe cover. Het album wordt afgesloten met het Delta blues nummer 'Bring Me Home'. De dwingende basdrum van Roger Voss en de diepe contrabas klanken van Robert Kopec bepalen het tempo en Scott Weis grijpt terug naar de dobro gitaar. 'Raise Your Hand' van Scott Weis Band is een sterk bluesrock album. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Motherless Child
02. Shine Down
03. Judgement Day
04. Raise Your Hands
05. With A Little Help From My Friends
06. Mindless
07. Bitch Please
08. Lost Myself
09. Stay
10. Have You Ever Loved A Woman
11. Bring Me Home
 
Scott Weis: Zang en gitaar
Roger Voss: Drums 
Robert Kopec: Bas
 
 
John Ginty: Toetsen (1,2,4,5,9)
Sarah Smith: Zang (5)
Cindy Mizelle: Zang (1,2,8)
Bashiri Johnson: Percussie (3,4,7,8)