SAVOY BROWN - BLUES ALL AROUND

Album Review

Album: 
SAVOY BROWN - BLUES ALL AROUND
Artist: 
Savoy Brown
Record Label: 
Quatro Valley Records
Style: 
Bluesrock, Southn Rock, Boogierock
Date: 
17/02/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SAVOY BROWN - BLUES ALL AROUND
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Savoy Brown werd in het midden van de jaren zestig opgericht als The Savoy Brown Blues Band, door gitarist Kim Simmonds (geboren op 5 december 1947 in Newbridge, Caerphilly, Wales) en mondharmonicaspeler John O'Leary. Deze Britse band uit Londen kende op het einde van de jaren zestig hun eerste successen in de Verenigde Staten. Er waren in het begin heel wat personeelswisselingen en pas nadat in 1968 zanger Chris Youlden bij de band kwam begon het grote succes te komen. Bluesrock en boogie muziek waren het handelsmerk van Savoy Brown. Op hun album 'A Step Further' uit 1969 stond het twintig minuten durende 'The Savoy Brown Boogie', die speciaal gewijd was aan hun fans in Detroit. In 1971 vertrok zanger Youlden voor een solo carrière en ook Dave Peverett, Roger Earle en Tony Stevens verlieten de band om hun eigen groep Foghat op te richten. Met behulp van voormalige leden van Chicken Shack en zanger Dave Walker herbouwde stichter Kim Simmonds de band. Met deze formatie brachten ze het album 'Street Corner Talking' uit, meteen de meest succesrijke plaat van de band op dat moment. In de jaren zeventig was Savoy Brown een wereldband en al hun albums werden gretig door de fans gekocht. In 1987 namen ze het driedelige album 'Crescendo' op, een album met een duidelijke muzikale koerswisseling, want er werd meer voor rock gekozen. Daarna volgden nog heel wat personeelswisselingen. Na hun drie jaar durende wereldtournee bracht Savoy Brown in 1999 het album 'The blues Keep Me Holding On' uit. De cirkel van de epische muziekreis van Savoy Brown was rond. Daarna werd Kim zanger van de band en het album 'Strange Dreams' werd een hit. In 2006 bracht Savoy Brown met 'Steel' hun dertigste album uit. In 2009 werd Joe Whiting aangetrokken als zanger en werd Savoy Brown terug een kwartet. In 2011 tekende Savoy Brown een contract bij RUF Records, waar ook het album 'Voodoo Moon' en even later de CD/DVD 'Songs From The Road' uitgebracht werd. In 2013 werd Savoy Brown terug een trio met gitarist/zanger Kim Simmonds, bassist Pat DeSalvo en drummer Garnet Grimm en sindsdien brachten ze met 'Going To The Delta', 'The Devil To Pay', het schitterende 'Witchy Feelin'' uit 2017, dat nummer één bereikte in de Billboard Blues Hitlijst, nog een aantal uitstekende albums uit. In 2019 lag 'City Night' in de winkelrekken en een jaar later verscheen 'Ain't Done Yet'. 'Ain't Done Yet' was al het zesde album dat uit een samenwerking met Ben Elliott tot stand kwam. Kort na de opnames stierf Ben en daarom wilden Kim, Pat en Garnet het album opdragen ter nagedachtenis aan Ben. Sindsdien is er opnieuw veel gebeurd, want op dertien december 2022 overleed Kim Simmonds aan de gevolgen van kanker. Voor hij overleed nam hij nog zijn tweeënveertigste album 'Blues All Around' op. Er staan twaalf originele, door Kim Simmonds geschreven nummers op het album.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het erg korte, amper drieënveerig seconden durende, 'Falling trough'. Het is traag bluesnummer, waarin we alleen Kim Simmonds horen op de elektrische gitaar, terwijl hij met tussenpozes de titel 'Fallen Trough' uitspreekt. Daarna  krijgen we met 'Black Heart' een stevige bluesrock shuffle, waarin Kim zich afvraagt waarom zijn geliefde hem blijft bedriegen. Met dwingend en beukend slagwerk bepaalt Garnett Grimm het tempo van 'Black Heart'. Kim is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op  het orgel en hij zingt het nummer in zijn typische stijl. Met een knappe, pittige solo zet hij zelf de kers op de taart. Je voelt in alles dat dit een afscheidsalbum is want veel teksten gaan over verlies en  herinneringen. 'Going Down South' is een midtempo Southern rocker, waarin Kim gretig rondstrooit met vuile en vette slide riffs. De mondharmonica is nauwelijks hoorbaar, toch is ze heel bepalend voor dit Southern nummer. Het lijkt wel of Kim de rust opzoekt van de Mississippi, om daar op in het diepe Zuiden op een vredige wijze te sterven. Top nummer. De meeste mensen die het einde voelen aankomen klampen zich vast aan elk sprankeltje  hoop en dat is bij Kim niet anders. Hij hoopt dat zigeuner dokter hem goed nieuws komt geven in het nummer 'Gypsy Healer'. Het nummer sleept zich vooruit dankzij het strak en dwingend slagwerk van Garnet Grimm en de diepe baslijn van Pat DeSalvo. 'Gypsy Healer' is opgebouwd rond een sterke, steeds weerkerende riff. Het is één van de nummers op dit album waarin Kim Simmonds de bottleneck achterwege laat. Met zijn knap vingerwerk laat hij ons genieten van snedig en priemend gitaarwerk. Ook de mondharmonica is weer heel aanwezig in dit erg knappe nummer. 
 
 
 
 
 
 
 
In de titeltrack 'Blues All Around' laat Kim Simmonds ons andermaal genieten van zijn grote klasse als gitarist. Het gehele nummer kruidt hij met fantastisch gitaarwerk. Met zijn diepe baslijn zorgt Pat DeSalvo voor de juiste groove. Met zijn warme orgelklanken draagt Kim Simmonds de melodie van 'Blues All Around' en er klinkt heel wat emotie en pijn in zijn kenmerkende stem. Het liefdeslied 'Texas Love' is een gruizige roadhouse shuffle, waarin Garnett Grimm en Pat DeSalvo weer voor een heerlijk stuwende groove zorgen. Kim Simmonds haalt andermaal erg knap uit op de gitaar en met de mondharmonica zorgt hij voor de juiste en prachtige vullingen. In 'Texas love' vinden we heel wat Stevie Ray Vaughan invloeden terug. Garnet Grimm en Pat DeSalvo zorgen voor een voetstompende groove in 'Winning Hand', een nummer waarin Kim Simmonds terugkijkt naar de liefdes in zijn leven. Met vet en puik slidewerk weet Kim Simmonds ook op dit nummer zijn stempel te drukken. In het iets zwaardere 'Hunting Spell', een nummer over een slechte liefdesrelatie, horen we veel pijn en verdriet in de stem van Kim. De priemende en gruizige slide solo's op zijn sixstring zeggen misschien nog veel meer dan de woorden die Kim zingt. Het orgel is ook in deze song uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Er zijn heel wat gelijkenissen tussen Peter Green zijn 'Black Magic Woman' en Kim Simmonds zijn 'Can't Go Back To My Hometown'. Beiden hebben een rumba getint ritme. Daardoor heerst er een Latijnse sfeer in het nummer, die je ook regelmatig hoort in de muziek van Carlos Santana.  Het zoete en exotische 'Can't Go Back To My Hometown' heeft een heerlijke melodie. Kim Simmonds en zijn gitaar spelen hier de hoofdrol. Kim's melodieuze en gevoelvolle gitaar solo's vormen het absolute hoogtepunt. 
 
 
 
 
 
 
 
Kim haalt herinneringen op van zijn tijd aan de West Coast in het slide gedreven Southern rock nummer 'California Days Gone By'. Met strak en dwingend slagwerk en een hobbelige baslijn zorgen Garnet Grimm en Pat DeSalvo andermaal voor de perfecte basis, terwijl Kim het gehele nummer kruidt met vet slidewerk.  'My Baby' is een ode aan zijn vrouw. Het is Texas boogierocker met een knappe lopende baslijn van Pat DeSalvo en onweerstaanbaar gruizig slidewerk van Kim Simmonds. De afsluiter 'Falling Through The Cracks' is een uitgebreid vervolg van de korte opener 'Falling Through'. Het is een droevig nummer over eenzaamheid en dat uit zich ook in de sobere instrumentale begeleiding. In deze bluesy afsluiter is het alleen de stem en de gitaar van Kim Simmonds. Het succes van 'Blues All Around' dat op 17 februari 2023 verscheen mocht Kim Simmonds niet meer levend meemaken en dat is wel spijtig, want dat had ik deze Britse bluesrock held zeker gegund. Want laat ons eerlijk zijn, als we de laatste zes decennia in rekening nemen, dan is Savoy Brown toch één van de leidinggevende Britse bands wat bluesrock betreft. Met zijn uitstekend album 'Blues All Around' namen Kim Simmonds en Savoy Brown afscheid. Kim zullen we nooit meer zien, maar gelukkig is er zijn muziek nog en die zal nooit sterven. Wees gelukkig in de muziekhemel Kim, je zal er zeker een aantal muzikanten terugzien die met u verder muziek willen maken. . (8,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Falling Through
02. Black Heart
03. Going Down South
04. Gypsy Healer
05. Blues All Around
06. Texas Love
07. Winning Hand
08. Hurting Spell
09. Can’t Go Back To My Hometown
10. California Days Gone By
11. My Baby
12. Falling Through The Cracks.
 
 
Kim Simmonds: Zang, gitaar, orgel en mondharmonica
Garnet Grimm: Drums en percussie
Pat DeSalvo: Bas