SAMANTHA MARTIN & DELTA SUGAR - RUN TO ME

Album Review

Album: 
SAMANTHA MARTIN & DELTA SUGAR - RUN TO ME
Artist: 
Samantha Martin & Delta Sugar
Record Label: 
Gypsy Soul Records
Style: 
Soul, Blues
Date: 
27/04/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
SAMANTHA MARTIN & DELTA SUGAR - RUN TO ME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Samantha Martin is een Canadese zangeres met een buitengewone kracht en diepgewortelde emotie. Als je naar Samantha luistert wordt je dadelijk geraakt door haar omvangrijk stemgeluid dat gedrenkt is in whisky en verwoest door sigaretten. Ze slaagt er moeiteloos in om een oneindige reeks van emoties over te brengen, waardoor je het ene moment tranen in de ogen krijgt en het andere moment je ziel voelt opbeuren met gevoelens van hoop, verlangen en geloof. Als vocaliste liggen haar wortels bij de grote krachtige en sterke vrouwenstemmen belichaamd door zangeressen als Marion Williams, Mavis Staples, Etta James, Tina Turner, Bettye LaVette, Lucinda Williams en misschien nog het meest bij Bonnie Bramlett. Als songwriter maakt ze gebruik van black gospel en Southern soul met een vleugje roots country en sixties pop terwijl haar teksten een oude ziel suggereren met wijsheid die haar leeftijd te boven gaat. In 2004 maakte Samantha Martin haar debuut met de EP 'Fade'. Een jaar later verhuisde ze naar Toronto en daar bracht ze in 2008 haar debuutalbum 'Home' uit. In 2012 verscheen met 'Samantha Martin & The Haggard' een uitstekende opvolger. Even later richtte Samantha een nieuwe begeleidingsband op die de naam Delta Sugar kreeg. De Delta geïnspireerde en de man van de verbogen gitaarlijnen Michael McCallum volgde haar. Met haar nieuwe formatie nam Samantha het album 'Send The Nightingale' in 2015 op en op dat album horen we naast de stem van Samantha ook de stemmen van haar twee co-zangeressen Sherie Marshall en Stacie. Met hun drie zorgen ze voor het vocale mengsel dat Delta Sugar produceert, namelijk pure, onvervalste neuron tintelende magie waarbij de som nog rijker is dan de al zielsmeltende delen. 'Send The Nightingale' kreeg in 2016 vier Maple Blues nominaties en bracht de band naar alle grote Canadese festivals. 2018 zou wel eens het jaar van Samantha Martin & Delta Sugar kunnen worden. Op 27 april verscheen hun nieuwste album 'Run To Me' met als producer Darcy Yates en het album is een enorme stap voorwaarts voor zowel Martin als Delta Sugar. In de loop van de tien tracks van het project, waarvan elk lied geschreven werd door Martin solo of in combinatie met Curtis Chaffey of Suzie Vinnick, verkent het album het volledige bereik van de wisselvalligheden van liefde, verlangen, verraad en soms emotionele en seksuele bevrediging. De teksten zijn doortastend en de harmonieën en arrangementen roepen het beste uit de soulklanken van Stax Records en hedendaagse artiesten als Leon Bridges, Sharon Jones en Lee Fields op.
 
 
 
 
 
 
Samanta Martin & Delta Sugar open hun album 'Run To Me' met 'You're The Love', een mix van soul en blues waarin Samantha zingt over het verlangen en het zoeken naar de ontbrekende liefde. De huilende gitaar van Michael McCallum kleurt de sound van 'You're The Love' op een fantastische wijze in. De blazerssectie met Andrew Moljgun op sax en Shamus Currie op trombone geven het nummer een Stax gevoel en de soulvolle stemmen van de twee co zangeressen Sherie Marshall en Nwansa Nwansa smelten mooi samen met deze van frontvrouw Samantha Martin. Ook in het vloeiende soulvolle 'Gonna Find It' blijft Samantha zoeken naar datgene wat ze het meest mist. De heerlijke soulvolle blazers geven net als de uitstekende toetsenist Steve Marriner het nummer nog een extra touch. De stemmen van Samantha, Sherie en Nwansa smelten weer op een hemelse wijze samen in de zeemzoete soul ballade 'Will We Ever Learn', waarin Samantha het verhaal vertelt van wat er gebeurd als je de liefde op de verkeerde plaats zoekt. Dit roept herinneringen op aan Gladys Knight in haar hoogdagen. Vocaal brengt Samantha misschien haar beste prestatie in de twee sublieme mooie slowbluesjes 'Wanna Be Your Lover' en 'Chasing Dreams', waarin buiten het vocale werk het vooral genieten is van de uitstekende blazers. Daarna gaat het tempo weer omhoog voor het feelgood Stax nummer 'Good Trouble', dat Samantha samen met Suzie Vinnick schreef. Drumster Dani Nash en bassist Darcy Yates zorgen voor de heerlijke groove waarop toetsenist Steve Marriner met uitmuntend toetsenwerk zijn stempel op de song kan drukken.
 
 
 
 
 
 
Het swingende soulnummer 'Over You', gaat over het tegenkomen van een ex partner en welke gevoelens daarmee kunnen gepaard gaan. De blazers Shamus Currie en Andrew Moljgun blazen zich weer op een prachtige wijze in de kijker in dit soulnummer dat veel invloeden van de seventies in zich heeft. Hetzelfde kan gezegd worden van 'The Night Is Mine' dat Samantha samen met gitarist Curtis Chaffey schreef. Het kippenvelmoment van dit album komt er met de beklijvende en hartverscheurende ballade 'Only So Much', dat over een wanhopige moeder gaat. Samantha met haar stem en gitarist Michael McCallum weten beiden veel gevoel en emotie te leggen in hun performance. Het afsluitende 'All Night Long', waarin Samantha over een bedrogen vrouw zingt, klinkt veel rauwer. Het nummer heeft een prachtige harmonie en Samantha, Sherie en Nwansa bewijzen nogmaals dat 1+1+1 veel meer kan zijn dan drie. Het zijn niet alleen de stemmen die schitteren in dit nummer, maar gans de negenkoppige band draagt meer dan zijn steentje bij aan deze 'All Night Long'. 'Run To Me' van Samantha Martin & Delta Sugar is een heel aangenaam en gevarieerd album dat zeker veel mensen zal aanspreken. Momenteel blijven de optredens van Samantha Martin & Delta Sugar beperkt tot in Canada, maar het album 'Run To Me' kan misschien wel de grote doorbraak betekenen voor deze klasse zangeres en haar uitstekende band. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. You’re The Love
02. Gonna Find It
03. Will We Ever Learn
04. Wanna Be Your Lover
05. Chasing Dreams
06. Good Trouble
07. Over You
08. This Night Is Mine
09. Only So Much
10. All Night Long