RUBEN HOEKE BAND - SONIC REVOLVER

Album Review

Album: 
RUBEN HOEKE BAND - SONIC REVOLVER
Artist: 
Ruben Hoeke Band
Record Label: 
Butler Records
Style: 
Heavy Rock, Rock
Date: 
23/09/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

RUBEN HOEKE BAND - SONIC REVOLVER

 
 
 
 
Ruben Hoeke, zoon van Rob Hoeke, had twee hobby's, namelijk voetbal en muziek. Dankzij 'Sweet Child O' Mine' van Guns & Roses hing Ruben zijn voetbalschoenen aan de haak en koos voluit voor de muziek en voor de gitaar. In 1992 hadden Ruben en zijn vrienden met Blues On The Road het jongste bluesbandje van Nederland. De gemiddelde leeftijd was veertien jaar. Ze speelden muziek die geïnspireerd was door albums als 'Cricklewood Green' van Ten Years After en 'A Hard Road' van John Mayall. Na wat omzwervingen naar verscheidene bands richtte hij in 2004 zijn eigen band op, de Ruben Hoeke Band was geboren. Twee jaar later in 2006 verscheen het debuutalbum 'Sugar' met tal van bekende gastmuzikanten zoals Jan Akkerman, The Lau, David Hollestelle om er een paar te noemen. Het werd verkozen tot beste R&B album van 2006. Twee jaar later wordt Ruben door collega muzikanten verkozen tot beste gitarist in Nederland. Nog eens twee jaar later is de opvolger van 'Sugar' klaar. Overal krijgt 'Coexist' mooie lovende recensies en het album doet het ook behoorlijk goed. In datzelfde jaar speelt Ruben Hoeke samen met Gary Moore en Jan Akkerman voor een uitverkochte Heineken Music Hall. Op 23 maart 2013 werd in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam het derde album 'Loaded' gepresenteerd. Iedereen die aanwezig was, was erover eens dat dit een spetterend optreden was en dat de Ruben Hoeke Band weer veel zalen zou platspelen met hun spetterende sound en ijzersterke nummers. 2015 is opnieuw een belangrijk jaar voor Ruben Hoeke, hij krijgt een Dutch Blues Award als beste Nederlandse gitarist en begin november ontvangt hij het prototype van de nieuwe Ruben Hoeke Model gitaar die door Radix in Jakarta, Idonesië gebouwd werd. Nog in 2015 wijzigde de samenstelling van de Ruben Hoeke Band, bassist Paul Brandsen en Ruben bleven. Drummer Eric Hoeke en zanger Lucas Pruim kwamen de band versterken. Eind april 2016 trok de band dan naar The Captain Hook Studio in Neck om het nieuwe album op te nemen. Het resultaat ligt hier nu voor me, het verscheen op 23 september en kreeg de naam 'Sonic Revolver'. Voor twaalf van de dertien songs schreef Ruben de muziek en Lucas de tekst.
 
 
Rustig openen is aan de Ruben Hoeke band niet besteed, dadelijk met de deur in huis vallen, dat is hun motto. Dat doen ze met de enige cover op het album. Ver heeft Ruben niet moeten zoeken voor ' That's The Boogie', want deze spetterende rocker komt uit het repertoire van vader Rob Hoeke, die het nummer in 1971 opnam met zijn Rhythm & Blues Group. 'That's The Boogie ' krijgt hier een nieuw leven en wat voor een. Van Ruben krijgen we schitterende, scheurende riffs die we van deze gitarist gewend zijn. Lucas Pruim heeft een verleden in het Heavy rock circuit en bezit een erg sterke rockstem en de ritme sectie met Eric Hoeke en Paul Brandsen verstaat het als geen ander om verschroeiende grooves te brengen. Klasse nummer. De Ruben Hoeke Band lijkt gekozen te hebben voor de meer heavy rock weg en 'Pet The Fat Cat' is daar een uitstekend voorbeeld van. Dit is een nummer dat knalt en vlamt en alle ingrediënten bezit van een goede classic heavy rock song. Ik kan misschien beter iedereen waarschuwen, als je het schijfje voor de eerste keer oplegt doe je dat liefst op een plaats waar je alleen bent en waar je de volumeknop goed mag opendraaien. Want deze muziek smeekt er naar om op een degelijk volume afgespeeld te worden. Als muziekliefhebber ga je zo in de eerste twee songs op, dat het een beetje een teleurstelling is wanneer de band het tempo drukt voor het rustigere 'A Naked Phrase'. Maar die teleurstelling duurt maar even, want ook hier valt de sterke vocale prestatie van Lucas op en het fenomenaal gitaarwerk van Ruben zorgt er voor dat ook deze 'A Naked Phrase' een erg goed nummer is. Door Slash is Ruben indertijd gitaar beginnen spelen en nadat hij in 2012 Slash persoonlijk ontmoette is het gitaarwerk en de muziek van Ruben nog meer geëvolueerd naar dat van zijn idool. Luister maar eens naar 'Cyanide Fire' en je zult wel horen wat ik bedoel. De band gaat er hier weer vol gas tegenaan en de stomende ritme sectie met Eric en Paul rollen de rode loper uit voor hun zanger Lucas en ster gitarist Ruben Hoeke. 'Cyanide Fire' is een geweldig nummer, met uitstekend refrein en verschroeiend gitaarwerk.
 
 
Ook in het stomende 'Liar, Liar' blijft de Ruben Hoeke band de energieke heavy rock trouw. Na de vlijmscherpe solo valt de song bewust even stil, om daarna zorgvuldig terug op te bouwen naar een climax met het ijzersterk refrein. Het imposante ritme in 'Hour-E-Cow' is net een wervelwind die over raast, voeg daarbij het verscheurend snarenspel in het midden van het nummer en de geweldige stem van Lucas Pruim en dan begrijp je meteen dat je meteen meegesleurd wordt door deze wervelwind, die je meeneemt op zijn reis en je pas loslaat nadat de laatste noot uitgestorven is. De wervelwind wordt een orkaan tijdens 'Fresh From The Mother' en 'C-C-C-C-C-C-Come On' waarin drummer Eric Hoeke alle registers open gooit. Ruben is net als zijn broer weer in grootse doen in deze helse rockers. Wat de saxofoon solo van Wiek Vermeulen op het einde van 'Fresh Of the Mother' komt zoeken is mij nog steeds een raadsel, al zal de band daar wel een reden voor hebben. 'Selling To Sell' is de vreemde eend op dit album. Het is een mix van verschillende stijlen en soms zijn er wat U2 invloeden te horen. Heel verrassend is de speech van Donald Trump tijdens 'Selling To Sell'. Er staan niet veel trage nummers op 'Sonic Revolver', maar van degene die er op staan is 'Live Today' veruit de mooiste. Daar heeft zanger Lucas Pruim een groot aandeel in, want de wijze waarop hij deze ballade zingt is weergaloos. Ruben zelf komt dan nog met een hart verscheurende solo de kers op de taart plaatsen. Gast muzikant Niels Schutten levert op het Hammond een zeer mooie bijdrage aan deze song. De afsluiter 'Time' is met zijn 109 seconden in feite meer een soort afscheid, dan een volwaardig nummer. Heel ingetogen sluit de Ruben Hoeke Band het meer dan uitstekende album 'Sonic Revolver' af. De nieuwe bandleden hebben zeker een groot aandeel in dit album en in de koerswijziging die de Ruben Hoeke Band met dit album toch duidelijk neemt. Met 'Sonic Revolver' gaat de band veel meer de heavy rock weg op dan in 'Loaded'. Over één ding kunnen we het zeker eens zijn of het nu bluesrock of heavy rock is, de Ruben Hoeke Band levert met 'Loaded' en met 'Sonic Revolver' albums af van uitstekende kwaliteit. Ik ga de volumeknop nog iets verder opendraaien en nogmaals luisteren naar 'Sonic Revolver' van Ruben Hoeke Band. Een aanrader. (8,5/10)
 
Walter Vanheuckelom
 
 
Ruben Hoeke (guitar, additional bass)
Eric Hoeke (drums)
Paul Brandsen (bass)
Lucas Pruim (vocals)
Guest Appearances:
Niels Schutten (Hammond – #3,12)
Wiek Vermeulen (saxophone – #8)
 
 
Tracklist:
01. That’s The Boogie
02. Pet The Fat Cat (Milk Her Sugar)
03. A Naked Phrase
04. Cyanide Fire
05. Liar Liar (Panties On Fire)
06. Hour-E-Cow
07. Proof Of Monsters
08. Fresh From The Mother
09. Selling To Sell
10. C-C-C-C-C-C-Come On!
11. Bell Tower
12. Live Today
13. Time