RUBEN HOEKE BAND - RELOADED

Album Review

Album: 
RUBEN HOEKE BAND - RELOADED
Artist: 
Ruben Hoeke Band
Record Label: 
V2 Records
Style: 
Heavy rock, Bluesrock
Date: 
25/11/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
RUBEN HOEKE BAND - RELOADED
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ruben Hoeke, zoon van Rob Hoeke, had twee hobby's, namelijk voetbal en muziek. Dankzij 'Sweet Child O' Mine' van Guns & Roses hing Ruben zijn voetbalschoenen aan de haak en koos voluit voor de muziek en voor de gitaar. In 1992 hadden Ruben en zijn vrienden met Blues On The Road het jongste bluesbandje van Nederland. De gemiddelde leeftijd was veertien jaar. Ze speelden muziek die geïnspireerd was door albums als 'Cricklewood Green' van Ten Years After en 'A Hard Road' van John Mayall. Na wat omzwervingen naar verscheidene bands richtte Ruben in 2004 zijn eigen band op. De Ruben Hoeke Band was geboren. Twee jaar later in 2006 verscheen het debuutalbum 'Sugar' met tal van bekende gastmuzikanten zoals Jan Akkerman, The Lau, David Hollestelle, om er een paar te noemen. Het werd verkozen tot beste R&B album van 2006. Twee jaar later werd Ruben door collega muzikanten verkozen tot beste gitarist in Nederland. Nog eens twee jaar later was de opvolger van 'Sugar' klaar. Overal kreeg 'Coexist' lovende recensies en het album deed het dan ook behoorlijk goed. In datzelfde jaar speelde Ruben Hoeke samen met Gary Moore en Jan Akkerman voor een uitverkochte Heineken Music Hall. Op 23 maart 2013 werd in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam het derde album 'Loaded' gepresenteerd. Iedereen die aanwezig was, was erover eens dat dit een spetterend optreden was. In april 2015 won Ruben een 'Dutch Blues Award’. Begin november 2015 ontving Ruben het eerste prototype van de 'Ruben Hoeke Model' gitaar die gebouwd werd door Radix in Jakarta, Indonesië. In datzelfde jaar wijzigde de samenstelling van de Ruben Hoeke Band en kwamen zanger Lucas Pruim en drummer Eric Hoeke bij de band. Op 23 september 2016 verscheen met 'Sonic Revolver', het vierde album van Ruben Hoeke Band. Tijdens hun '25 Tour', werden er opnames gemaakt voor een live album. Het werd een dubbel live album dat als titel '25 Live' meekreeg en  het verscheen in juni 2018. Diverse media omschrijven Ruben Hoeke als een gitarist van wereldklasse en als één van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen. Op één november 2019 verscheen het album 'All Saints', met daarop tien songs, waarvan er negen geschreven werden door Ruben Hoeke en Lucas Pruim. Drie jaar later heeft Ruben Hoeke Band met 'Reloaded' een nieuw studioalbum klaar.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de poppy/rock ballade 'Tunneling Dream'. Gastmuzikant Niels Schutten draagt met zijn warme keyboard klanken de melodie van deze mooie ballade. Lucas Pruim brengt het nummer met de nodige dosis emotie en gevoel in zijn stem. Na dit rustige begin trekken Lucas, Ruben, Mike en Eric alle registers open voor de heavy rechttoe, rechtaan rocker 'Beast And A Dog', een nummer met een hoog AC/DC gehalte. Drummer Eric Hoeke en bassist Mike Kamp zorgen voor een verschroeiende rockgroove en Ruben Hoeke haalt sterk en fors uit op zijn sixstring. Zijn  vlijmscherp en scheurend snarenwerk gaat door merg en been. Ruben Hoeke Band blijft op het elan van 'Beast And A Dog' verder gaan in het erg stevige 'Busy Boys', waarin Ruben Hoeke het gehele nummer gretig rondstrooit met snedige gitaar riffs. Met een wilde Wah Wah gestuurde solo zet Ruben zijn uitstekende instrumentale prestatie nog meer in de verf. Met een mooie en opwindende drumbeat bepaalt drummer Eric Hoeke het tempo en de sfeer van 'My Baby Knows'. Het is een ietwat sferisch poppy nummer, dat weer erg goed wordt gezongen door Lukas Pruim. Dat laatste is ook het geval in het mooie 'Hoped For', dat heel ingetogen en intiem begint, met alleen de stem van Lucas en de gitaar van Ruben. Eenmaal drummer Eric Hoeke en bassist Mike Kamp hun intrede doen is 'Hoped For' echt vertrokken. Er zijn heel wat U2 invloeden terug te vinden in 'Hoped For'. 
 
 
 
 
 
 
'Just Because' is een mooi opgebouwde ballade. Ik vind de stem van Lucas Pruim uitstekend in de tragere, zachtere nummers, minder in de snoeiharde songs. Gasttoetsenist Niels Schutten levert weer knap werk af op zijn keyboards en het gitaarwerk van Ruben Hoeke is andermaal van sublieme kwaliteit. Met 'Cold Dead Hands' weet Ruben Hoeke Band een typisch Amerikaanse rock sound te creëren. Met energiek slagwerk en beukende bas zorgen Eric Hoeke en Mike Kamp voor de stevige rock groove en Ruben laat zich andermaal opmerken met splijtend en vlijmscherp gitaarwerk. Er wordt nog een tandje bijgestoken voor de verschroeiende rocker 'Before The Choir', waarin het kwartet het beste van zichzelf geeft en waarin de headbangers zich volledig kunnen in uitleven. Met uitstekend slagwerk trekt Eric Hoeke 'Ramblin'' op gang. Eric blijft het ganse nummer imponeren met zijn energieke drumbeat. In het instrumentale gedeelte krijgen we een pompende baslijn van Mike Kamp en een lange psychedelische snarensolo van gitarist Ruben Hoeke. 'Ramblin'' is al een ouder nummer. Ruben schreef het samen met zijn vriend Edgar Koelemeijer in het midden van de jaren negentig.
 
 
 
 
 
 
Met meer dan negen minuten is 'Oblivion' het langste nummer op 'Reloaded'. Het kent een rustig, akoestisch begin. Na anderhalve minuut barst ''Oblivion' helemaal open en krijgen we snoeiharde heavy rock. Na vier minuten krijgen we terug een traag en rustig intermezzo, waarna  de batterijen weer opgeladen zijn voor een snoeihard en verschroeiend vervolg met bulderende drums van Eric., een beukende bas van Mike en uitstekend en vingervlug gitaarwerk van Ruben. Een halve minuut voor het einde kiest Ruben Hoeke Band voor een sereen en ingetogen outro. De knappe tempo en sfeerwisselingen geven 'Oblivion' nog meer cachet. Alle registers worden weer open getrokken voor de rocker 'We Talk' en 'Keep Playing That Rock'n' Roll'. Vooral die laatste song ( een Edgar Winter cover) zal voor de nodige ambiance zorgen tijdens de concerten van Ruben Hoeke Band. Pure rock'n'roll met snedig en vlijmscherp gitaarwerk van Ruben Hoeke. 
 
 
 
 
 
 
Ruben Hoeke Band sluit het nieuwe album af met twee akoestische songs. Het eerste is 'Follow The Stars', een mooi, ingetogen akoestisch nummer. De afsluiter 'B & D' is een kort, nog geen honderd seconden' durend, instrumentaal nummer, waarin Ruben Hoeke met fijn en gevoelvol vingerwerk etaleert hoe goed en veelzijdig hij is als gitarist. Hij speelt het nummer solo, only he and his guitar. 'Reloaded' van Ruben Hoeke Band is een uitstekend en gevarieerd album, waarop wel enkele verrassingen staan. Ruben Hoeke Band kan schitteren wanneer ze verschroeiend hard gaan, maar ook als het intiem en klein moet klinken. Wie de band aan het werk wil zien en horen moet naar Nederland. Daar gaan in december nog een aantal concerten door, te beginnen met 4 december in De Taverne in Bergen, op 11 dececember in Time Out in Roosendaal, op 17 december viert de band in De Flux in Zaandam hun dertigjarig bestaan en daar gebeurt tevens de CD presentatie, op 15 januari staan ze in de River Studio in Alkmaar en op 21 januari in Manifesto in Hoorn. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Tunnelling Dream
02. Beast And A Dog
03. Busy Boys
04. My baby Knows
05. Hoped For
06. Just Because
07. Cold Dead Hands
08. Before The Choir
09. Ramblin’
10. Oblivion
11. We Talk
12. Keep Playin’ That Rock ‘n’ Roll
13. Follow The Stars
14. B & D
 
 
Lucas Pruim (zang)
Ruben Hoeke (gitaar)
Mike Kamp (bas)
Eric Hoeke (drums)