ROYAL SOUTHERN BROTHERHOOD - THE ROYAL GOSPEL

Album Review

Album: 
ROYAL SOUTHERN BROTHERHOOD - THE ROYAL GOSPEL
Artist: 
Royal Southern Brotherhood
Record Label: 
RUF Records
Style: 
Blues, Soul
Date: 
24/06/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ROYAL SOUTHERN BROTHERHOOD – THE ROYAL GOSPEL
 
 
 
 
 

Nog voordat ze een eerste akkoord hadden gespeeld, genoot Royal Southern Brotherhood al van heel veel aandacht. In de Zuidelijke Staten van Amerika, waar muziek nog religie is, zijn er twee rock bloedlijnen die tot de verbeelding spreken. Bij de oprichting van de Royal Southern Brotherhood zaten beide bloedlijnen in de band. Cyril Neville, één van de Neville brothers, en Devon Allman, zoon van Gregg Allman vormden samen met Mike Zito, Charlie Wooton en Yonrico Scott de originele Royal Southern Brotherhood. Het was het gesprek onderwerp in alle bars tussen Mississippi en Maryland, want in die streken worden die families beschouwd als goden. Natuurlijk mogen de verwachtingen hoog zijn als Cyril Neville en Devon Allman samen in één band spelen, maar Royal Southern Brotherhood is meer, de band is gebaseerd op het muzikale talent van elk lid. Laat ons terugkeren naar de zomer van 2010, naar het moment dat Cyril, Devon en Mike Zito vergaderden met de bedoeling om een nieuwe band op te richten. Aangevuld met bassist Charlie Wooton en drummer Yonrico Scott begonnen ze te repeteren en te jammen in een afgeschermde studio in New Orleans. Hun debuut show tijdens de New Orleans Rock'n Roll Bowl in september 2011 kende een geweldig succes. Er werd zelfs geschreven dat deze band alles had om geschiedenis te schrijven. Ook hun titelloze debuut album, het Live album 'Songs From The Road' en 'HeartSoulBlood' kenden heel wat succes. In september 2014 besloot Mike Zito om de band te verlaten om zich te kunnen toeleggen op een solo carrière met zijn band The Wheel. Mike werd vervangen door Bart Walker, die in 2012 de prestigieuze prijs won voor beste gitarist op de International Blues Challenge. Bart had een jaar eerder het succesvolle album 'Waiting On Daylight' uitgebracht. In april 2015 verliet ook Devon Allman de band en hij werd vervangen door Tyrone Vaughan, zoon van Jimmy Vaughan. In deze bezetting was de band verleden jaar nog te gast op Swing Wespelaar als promotie voor hun album 'Don't Look Back'. Ondertussen heeft ook bassist Charly Wooton de band verlaten en hij is vervangen door Darell Phillips. Het album 'The Royal Gospel' werd opgenomen in de Dockside Studios in Maurice Los Angeles en producer van dienst was David Z. Voor de opnames van 'The Royal Gospel' werd de band nog versterkt door gastmuzikant Norman Caesar op Hammond B3.

 

De titel 'The Royal Gospel' doet vermoeden dat Royal Southern Brotherhood gekozen heeft om hun vierde studio album te vullen met gospel, maar dat is maar schijn. Het album begint met een erg stevige Southern rocker die bol staat van splijtende gitaar riffs. De twee top gitaristen Bart Walker en Tyrone Vaughan komen meteen uitdrukkelijk aan bod en op de stevige ritmesectie met Yonrico Scott op drums en Darell Phillips op bas kan men een rots bouwen. Cyril Neville zijn stem klinkt prachtig in het soul en funk getinte 'I've Seen Enough To Know', waarin voor de eerste keer Norman Caesar uitdrukkelijk aanwezig is op het Hammond B3. Bart Walker beschikt over een erg goede en warme stem en dat is te horen in het soulvolle duet 'Blood Is thicker Than Water'. De geest van The Neville Brothers is duidelijk te horen in deze New Orleans sound. De grootste liefde is deze van een ouder voor zijn kind is het verhaal van deze mooie song. Het eerste nummer dat aan gospel doet denken is het rustige 'I Wonder Why' dat gedragen wordt door de klanken van het Hammond B3 van gastmuzikant Norman Caesar. De soulvolle jammerende samenzang tussen Cyril en de backing vocals van de andere bandleden zijn heel bepalend in dit nummer. Royal Southern Brotherhood keert terug naar de mix van soul en blues in 'I'm Coming Home'. De gitaren spelen hier weer een vooraanstaande rol, met een knap steeds terugkerend riffje en de erg knappe en pittige slide solo.

 

 

'Face Of Love' is een heel passionele semi akoestische ballade, die met heel veel gevoel gezongen wordt. Tyrone en Bart bewijzen nogmaals dat ze beiden uitstekende gitaristen zijn. Voor mij is één van de sterkste nummers de gitaar gedreven rocker 'Land Of Broken Hearts'. Verwoestend gitaarwerk van beide gitaar virtuozen, en de ritme sectie met Yonrico op drums en Darell op bas zorgen voor de verschroeiende en stuwende groove. De heren gaan op hun elan verder in 'Spirit Man' dat alle ingrediënten bezit om een uitstekende single te worden. Het heel funky 'Hooked On The Plastic' is een aanklacht tegen de manier hoe de Westerse mens consumeert en tegen de fabrieken met hun plastieken verpakkingen. De gitaar solo met de Wh pedaal zet die kritiek nog wat kracht bij. Ook in 'Can't Waste Time' blijft Royal Southern Brotherhood lekker funky klinken. De afsluiter 'Stand Up' is een opwindende mix van funk en gospel Deze vreugdevolle oproep om in opstand te komen tegen de waardeloze politici heeft heel wat energie In zich. Zeker in de outro krijgen we een geweldig gedreven baslijn en de stem van Cyril die iedereen oproept met de leuze: Stand up everybody, come together. Royal Southern Brotherhood bewijzen met deze 'The Royal Gospel' dat ze wel degelijk een superband zijn. Er is nog meer goed nieuws, want de jongens komen in het najaar op tournee in Europa. Veel concerten zijn nog niet bekend gemaakt, maar op 16 november zijn ze te gast in De Bosuil te Weert en op 28 november in de Spirit Of 66 in Verviers. (8/10)

 
Walter Vanheuckelom
 
 
01 Where There’s Smoke There’s Fire
02 I’ve Seen Enough To Know
03 Blood Is Thicker Than Water
04 I Wonder Why
05 I’m Comin’ Home
06 Everybody Pays Some Dues
07 Face Of Love
08 Land Of Broken Hearts
09 Spirit Man
10 Hooked On The Plastic
11 Can’t Waste Time
12 Stand Up
 
Personnel:
Cyril Neville – Vocals and Percussion
Bart Walker – Guitar and Vocals
Tyrone Vaughan – Guitar and Vocals
Darrell Phillips – Bass
Yonrico Scott – Drums