ROSEDALE - LONG WAY TO GO - Eenmalig optreden in Nederland 21 september 2018 in De Bosuil te Weert.

Album Review

Album: 
ROSEDALE - LONG WAY TO GO - Eenmalig optreden in Nederland 21 september 2018 in De Bosuil te Weert.
Artist: 
Rosedale
Record Label: 
DixieFrog Records
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
26/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ROSEDALE - LONG WAY TO GO
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rosedale is een bluesrock band die in 2016 werd opgericht door zangeres Amandyn Roses en gitarist Charlie Fabert. Deze laatste is vooral bekend als gitarist van Fred Chapelier, Paul Cox en Janet Robin. Hun muziek is een mix van traditionele en moderne invloeden die op het podium aan kracht wint. De band was nog maar net opgericht en toch speelde Rosedale in 2017 al op een aantal festivals in Frankrijk. In 2016 verscheen hun eerste EP 'Before The Storm', met daarop vijf songs. Het was een limited edition en de driehonderd EP's waren al zo goed als uitverkocht voor de officiële release datum. Op 26 mei 2017 verscheen hun debuutalbum 'Long Way To Go' en de releaseparty was in The New Morning in Parijs. In Frankrijk waren alle recensies over dit album lovend. Vijf van de negen songs zijn geschreven door Charlie Fabert en ook in de vier andere songs heeft hij zijn aandeel. Hier bij ons zijn ze nog niet zo bekend, maar daar zou wel eens verandering kunnen in komen, want op 21 september speelt Rosedale in Nederland een eenmalig concert in De Bosuil te Weert, dat die dag hun vijftienjarig bestaan viert. Het album 'Long Way To Go' is al meer dan een jaar oud, maar omdat ze in Weert komen spelen willen we heel graag het album bespreken.
 
 
 
 
 
 
De Franse band opent hun debuutalbum met 'Bad News', een nummer dat zo op een Beth Hart album kan. Ik wil de stem van Amandyn niet vergelijken met deze van Beth, maar qua muziekstijl past 'Bad News' perfect in het repertoire van Beth. Amandyn heeft een prachtige schuurpapieren stem en heeft een uitstekende Engelse uitspraak en dat is niet zo vanzelfsprekend voor Franse zangers en zangeressen. 'Bad News' is een prachtig blues nummer met uitstekend toetsenwerk van Phillippe Billoin, toch is het gitarist Charlie Forbet die met een geweldige snarensolo alle aandacht naar zich toetrekt. Prachtige opener. Drummer Guillaume Pihet neemt met strak slagwerk de intro van 'Soul Possesion' voor zijn rekening. Er zit in deze soulvolle song, ook nog voldoende funk, blues en rock en deze mix zorgt er voor dat 'Soul Possesion' één van de beste songs op dit uitstekende album is. De geweldige goede en krachtige stem van Amandyn Roses zingt het nummer weer met veel overtuiging. De ritmesectie met drummer Guillaume Pihet en bassist Phil Sissler zorgen voor een heerlijke groove waarop Larry T. Telford op het Hammond voor wervelend toetsenwerk zorgt. Ook hier plaatst gitarist en songwriter Charlie Fabert zelf de kers op de taart met een verschroeiende gitaarsolo op zijn Cort gitaar. De Fransman beheerst zijn instrument tot in de puntjes en laat horen dat hij een meer dan uitstekende gitarist is. De gitaar is ook heel belangrijk en bepalend in de Southern rocker 'Man, I Don't Want You Around' en dat is ook niet verwonderlijk, want bluesgitarist Fred Chapellier komt in deze gitaar gedreven song zijn steentje bijdragen. Als twee uitstekende gitaristen, zoals Fred en Charlie samen het beste van zichzelf geven levert dat uitmuntend vuurwerk op de gitaar op. Het nummer werd geschreven door Amandyn Roses, Charlie Fabert en Fred Chapellier. Ook Amandyn Roses weet weer de nodige power en het juiste timbre in haar stem te leggen, zodat deze song uitgroeit tot het beste nummer op het album. De liefde, relaties en het lot bepalen de inhoud van veel songs op het album en de soulvolle ballade 'I Will Never Let You Go' is daar geen uitzondering op. Amandyn zingt met veel emotie en weemoed over een moeilijke relatie en de pijn die dat met zich meebrengt. Charlie slaagt er in om dezelfde gevoelens die Amandys in haar stem legt in zijn intens snarenwerk te leggen. De stem, de tekst, de melodie en de gitaar vormen samen één perfect geheel.
 
 
 
 
 
 
De titeltrack 'Long Way To Go' is een stuwende en pompende blues shuffle. Drummer Guillaume Pihet en bassist Phil Sissler zorgen voor een swingende groove en Charlie Fabert etaleert nogmaals zijn klasse met vlijmscherp snarenwerk op zijn sixstring. De veelzijdige Amandyn Roses weet het nummer relaxed en met zeer veel stijl te zingen. Het beukend slagwerk en de fuzzy gitaar riffs beheersen de midtempo rocker 'When Evil Sets It Sights On You'. De twee uitstekende melodieuze gitaarsolo's van Charlie geven het nummer nog meer cachet. Als een echte diva zingt Amandyn met ietwat weemoedige stem over de moeilijke tijd die ze meemaakte voor ze hem ontmoette in 'Before You'. In deze trieste jazzy getinte ballade krijgen we weer een heel ander gitaargeluid van Charlie Fabert te horen en ook hier weet hij te bekoren op zijn snaarinstrument. Daarna trekt de Franse band alle registers open met de opzwepende Texasrocker 'Lost Soul'. Er zit weer heel veel power in de stem van Amandyn en de gitaar van Charlie roept herinneringen op aan de gouden periode van ZZ Top. Het album wordt afgesloten met het meer dan zes minuten durende 'New Frontier'. Charlie Fabert neemt met de akoestische gitaar de lang uitgesponnen intro voor zijn rekening en daarna is hij de enige begeleiding voor de charismatische stem van Amandyn Roses. Na een honderdtal seconden komen drummer Guillaume Pihet, bassist Phil Sissler het duo instrumentaal versterken en krijgt het nummer een volledige gedaanteverwisseling, wat ritme en stijl betreft en gaat het in het laatste gedeelte zelfs de psychedelische rock weg op. Amandyn bewijst nogmaals dat ze een geweldige zangeres is die vele stijlen aankan en het zinderend en verschroeiend gitaarwerk van Charlie is weer om duimen en vingers af te likken. Vergeet zeker niet naar de bijgevoegde video te kijken. 'Long Way To Go' is een uitstekend debuutalbum en ik kan iedereen, die kan aanraden om op 21 september naar De Bosuil in Weert te gaan om deze band te ontdekken. De toegang is bovendien gratis en buiten Rosedale kan je in Weert nog genieten van de optredens van Fair Phillis en van Meena Cryle & The Chris Fillmore Band. (8,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Bad News
02. Soul Possession
03. Man, I Don’t Want You Around
04. I Will Never Let You Go
05. Long Way To Go
06. When Evil Sets Its Sights On You
07. Before You
08. Lost Soul
09. New Frontier
 
 
 
 
Amandyn Roses (vocals)
Charlie Fabert (guitars)
Phil Sissler (bass)
Guillaume Pihet (drums)
Philippe Billoin (keyboards – #1,7,8)
Nathalie Theveny-Sagaert (keyboards – #6)
Special Guests:
Fred Chapellier (left guitar & 1st lead guitar – #3)
Larry L. Telford (keyboards – #2)