ROOS MEIJER - WHY DON'T WE GIVE IT A TRY

Album Review

Album: 
ROOS MEIJER - WHY DON'T WE GIVE IT A TRY
Artist: 
Roos Meijer
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
alt folk
Date: 
12/11/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ROOS MEIJER - WHY DON'T WE GIVE IT A TRY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De oprechtheid van Roos Meijer's alt-folk vindt zelfs bij de meest nonchalante luisteraar een weg naar het hart. Geïnspireerd door een diversiteit aan genres, waaronder folk, klassiek, indie-rock en Arabische muziek, overbrugt Roos vele rivieren van het muzikale landschap en leidt je naar nieuwe weiden. Met een ingetogen maar diepgaand gevoel voor detail, zowel in zang als arrangement, vindt en navigeert haar muziek emotionele fijne lijntjes die zelden tot uiting komen in populaire muziek. In 2018 bracht Roos haar debuut EP 'Maktub' uit, een werk geïnspireerd door de mensen die ze ontmoette tijdens het werken in vluchtelingenkampen in Griekenland. 'Maktub' combineert Oosterse en Westerse popmuziek om inzicht te geven in de ervaringen van vluchtelingen. Alle opbrengsten van het project werden gedoneerd aan Sounds of Change, een Nederlandse organisatie die muzieklessen geeft in vluchtelingenkampen. In 2020 bracht Roos twee nieuwe singles uit, namelijk 'Made For Loving You' in juni, een nummer geïnspireerd op de onvoorwaardelijke liefde tussen ouders en kinderen die ze opmerkte tijdens het werken in vluchtelingenkampen, en 'Calm Me Down' in november, een verbluffend meeslepende muziekstuk dat je meeneemt in haar angstbeleving. Roos' debuutalbum 'Why Don't We Give It A Try?' verscheen op twaalf november 2021 en is geïnspireerd op gesprekken met acht maatschappelijke changemakers voor doelen die te maken hebben met klimaat, antiracisme, feminisme, mensenrechten, wezen , LGBTQ+-jongeren en dakloosheid. Gevuld met eclectische maar integrale arrangementen, creëert elk nummer een volledig gerealiseerde sonische cultuur binnen de wijdere wereld van het album en komt, door de unieke empathie van Roos 'artistieke stem, voort uit een plaats van oprechte ernst en maatschappelijke plicht. De vier singles uit het album die al uitgebracht werden in 2021 kregen in de Internationale media positieve recensies. Ondertussen werd Roos geselecteerd als één van de artiesten van Popronde, het Nederlandse reizende festival voor opkomende artiesten. Op 29 november heeft Roos de eer om samen met het prestigieuze Residentie Orkest in Den Haag een concert te geven. Voor het concert put ze uit haar volledige repertoire en speelt ze het debuutalbum integraal af.
 
 
 
 
 
 
De meeste nummers van 'Why Don't Give It A Try' schreef Roos in een half jaar, waarin zij ook research deed en de acht changemakers interviewde. Het schrijven en het maken van de demo’s deed zij zelf, waarna Roos samen met co-producer Doris Veldman de nummers heeft opgenomen. Roos licht toe: Omdat elk nummer het verhaal van een ander persoon vertelde, wilde ik dit idee ook versterken in de instrumentatie. Daarom heb ik voor elk nummer verschillende muzikanten gevraagd. Zo is de klankwereld van elk verhaal ook weer anders. We hebben veel opgenomen in de thuisstudio van Doris en we hebben ook veel bij de muzikanten thuis opgenomen. Het album opent met een erg korte, nog geen minuut durende, 'Intro'. Het is een radio of TV fragment waarin we op het laatste President Trump horen scanderen dat er een muur moet gebouwd worden. In de ingetogen titeltrack 'Why Don't We Give It a Try' stelt Roos alleen maar vragen. Is het niet raar dat we muren moeten bouwen om vrij te zijn? Redden kogels leven? zijn er een paar van. Antwoorden geeft Roos niet, dat laat ze over aan de luisteraar. 'Worthy' is een heel aantrekkelijk luisternummer, dat met erg veel gevoel gezongen wordt door Roos. In het laatste gedeelte is er een mooi samenspel tussen verscheidene stemmen en dat geeft 'Worthy' nog een extra touch. Op de dromerige manier waarop Roos het intimistische 'All That We Have' zingt, zal ze zeker heel wat luisteraars raken met haar stem.
 
 
 
 
 
 
Er komt meer tempo in de muziek van Roos met 'I Dream Of A World', een nummer met veel Oosterse en Arabische invloeden. De Syrische Ghaeth Almaghoot speelt een knappe solo op zijn klarinet. Het piano gedreven 'Interlude' is een erg korte, dromerige instrumentale ballade, met een neurieënde Roos Meijer. Het blijft dromerig en slepend tijdens 'Bigger Than Me'. 'In My Name' was het eerste nummer dat Roos schreef voor dit album. Het mooie vingerwerk op de akoestische gitaar zorgt voor een prachtig begin, achteraf komt er heel wat percussie bij en ook Ghaeth Almaghoot laat weer van zich horen op zijn klarinet. Het vloeiende refrein is heel aantrekkelijk en ook hier zijn de Arabische invloeden duidelijk merkbaar. Het favoriete nummer van Roos is het heel ingetogen 'To Be Free'. Het is geïnspireerd op een gesprek dat Roos had met Alaeddin Janid, oprichter van Child Houses. Hij is een aantal jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht en heeft in 2019 een tehuis opgericht voor straatkinderen in zijn geboorteland. Er klinkt erg veel galm op de stemmen van Roos en de backing vocals tijdens 'Change Will Come'. Door deze galm krijgt het lied een heel kerkelijke sfeer. Het afsluitende 'Stories Of Change' is misschien wel het beste nummer op dit album. Roos haar stem klinkt hier erg mooi en de violen passen perfect bij de sfeer van het nummer.  'Why Don't Give We It A Try' het debuutalbum van Roos Meijers is een sociaal geëngageerd album van een zangeres die gelooft in een betere wereld voor iedereen. Bovendien heeft Roos een prachtige stem om naar te luisteren. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 intro
02 Why Don't We Give It A Try
03 Worthy
04 All That We Have
05 I Dream Of A World
06 Interlude
07 Bigger Than Me
08 In My Name
09 To Be Free
10 Change Will Come
11 Stories Of Change