ROOF DOWN – LOST

Album Review

Album: 
ROOF DOWN – LOST
Artist: 
Roof Down
Record Label: 
Sliptrick Records
Style: 
Seattle rock geïnspireerd door post grunge | Alternatieve rock
Date: 
19/03/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ROOF DOWN – LOST
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Roof Down is een Zweedse post grunge band uit Stockholm, die in 2010 werd opgericht. Door veel te oefenen en zoveel mogelijk op te treden slaagde Roof Down er in om strak te worden en het juiste geluid voor hun sound te creëren. Zanger Johan Sjöberg heeft een heel karakteristieke stem en hij leidt de ploeg, met de op grote open akkoorden spelende gitarist Mats Stille, de energieke bassist Thobbe Hermansen en de strakke drummer Staffan Westelius, in goede banen. Roof Down creëert een unieke stijl van alternatieve rock en ze worden vaak vergeleken met bands als Pearl Jam en Soundgarden. Hun muziek heeft zijn wortels in de grunge rock, maar tegelijkertijd schiet het weg naar moderne rock. 'Lost', dat op negentien maart verscheen, is het derde album van de band en het werd wereldwijd uitgebracht.
 
 
 
 
 
Het album opent met de strakke en stevige midtempo grunge rocker 'Lying', dat overtuigend gezongen word door Johan Sjöberg. Na het gezongen gedeelte effent bassist Thobbe Hermansen de weg voor een verschroeiende solo van gitarist Mats Stille. Het refrein zal tijdens hun concerten zeker leiden tot een groot samenzang moment met de fans. Met enkele rake slagen trekt drummer Staffan Westelius 'Corrosion' op gang. Ook hier zorgt de uitstekende ritme sectie voor een geweldige groove. Het sterke en aanstekelige refrein geeft het nummer nog een extra touch. Hetzelfde kan gezegd over 'On And On'. Mats Stille begint op de akoestische gitaar aan 'Sober'. Wanneer Johan begint te zingen explodeert het nummer even later naar een krachtige power ballade en daar heeft de ritme sectie een groot aandeel in. Deze schitterende sfeer verandering doet zich in de loop van het nummer nogmaals voor. 'Sober' is samen met de krachtige rocker 'Not For Sale' het beste nummer op het album. Het gaspedaal wordt verder ingedrukt voor de rocker 'Not For Sale', een nummer dat zeker voor de nodige ambiance zal zorgen tijdens de concerten van Roof Down. 'Not For sale' is het kortste nummer op het album en had wat mij betreft best wat langer mogen duren.
 
 
 
 
 
Met 'I'll Be Gone' blijft de band op zijn elan verder gaan. Drummer Staffan Westelius blijft met dwingend en strak slagwerk het ritme bepalen en de bonkende baslijn van Thobbe Hermansen zorgt voor het kloppende hart van het nummer. De krachtige karakteristieke stem van Johan is gemaakt om dit soort muziek te zingen. 'Give Me A Line' is een rechttoe rechtaan rocker met een sterk refrein. Rond de tragere titeltrack 'Lost' hangt een ietwat mysterieuze sfeer. Hier levert gitarist Mats Stille misschien wel zijn beste snaren solo van het album af. Een ander, nog geen drie minuten durend, nummer is de krachtige rocker 'You And I', waarin de uitstekende diepe baslijn van Thobbe en het energieke slagwerk van Staffan weer voor een stuwende en pompende groove zorgen. Roof Down sluit hun derde album af met de ballade 'Thank You (For Life)', een power ballade dat met erg veel gevoel gezongen wordt door Johan. 'Lost' van de Zweedse formatie Roof Down is een stevig en krachtig album dat vooral de liefhebbers van de grunge en de stevigere rock zal aanspreken. Iets meer variatie had het album zeker goed gedaan. Eind september zou de band naar Nederland komen voor een drietal optredens, maar de juiste data en locaties zijn nog niet bekend. Voor meer informatie omtrent die optredens kijk je het best regelmatig op hun website. (7/10)
 
 
 
Walter vanheuckelom
 
 
 
Lying (4:12)
Corrosion (3:17)
On and On (3:48)
Sober (3:50)
Not for Sale (2:43)
I'll Be Gone (3:41)
Give Me a Line (3:03)
Lost (4:36)
You and I (2:46)
Thank You (3:00)
 
 
Johan Sjöberg – zang
Mats Stille – gitaar
Thobbe Hermansen – bas
Staffan Westelius – drums