ROEKIE - KOM HIER

Album Review

Album: 
ROEKIE - KOM HIER
Artist: 
Roekie
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Nederlandstalige mix van kleinkunst, folk en indiepop
Date: 
26/04/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ROEKIE - KOM HIER
 
 
 
 
 

Peter De Roeck is de frontman van Roekie. Hij is een muzikant uit Mechelen die zijn verhalen schrijft en zingt in het Nederlands. Roekie houdt van echt en van dichtbij. Tot mei 2018 werden de liedjes van 'Kom Hier' geschreven op de zetel in de huiskamer. Kleine, persoonlijke liedjes waren dat. Maar sinds kort is de one man band uitgegroeid tot een kwartet, dat bestaat uit zanger/gitarist Peter De Roeck, toetsenist/gitarist Frederik Joannes, bassist Niels Groenen en drummer Wim Wijckmans. Dit jaar was frontman Peter De Roeck nog kandidaat bij het TV programma 'The Voice Van Vlaanderen', waarin hij in team Natalia terecht kwam na de blind auditions. In de knock outs in de volgende ronde moest Natalia telkens één kandidaat kiezen uit een groep van drie en daar viel Peter uit de wedstrijd. Op 26 april verschijnt zijn debuutalbum 'Kom Hier', waarop tien Nederlandstalige nummers staan die door Peter De Roeck werden geschreven. De enige uitzondering is 'Even', waarvan de tekst geschreven werd door Herman de Coninck.

De opener 'Een Vonk Van Haar' is een breekbaar liefdeslied, met een mooie tekst. Peter De Roeck heeft een prachtige stem en zingt het nummer met heel veel gevoel. De stem van backing zangeres Tinne Goossens zorgt voor de vocale afwerking. Ook instrumentaal is het genieten van het vingerwerk op de akoestische gitaar en van het knappe werk van Harmen Goossens op de cello. De muziek, de zang en de tekst vormen een perfect geheel en alles vloeit op een prachtige wijze in elkaar over. De intimiteit en de breekbaarheid verdwijnt in het tweede nummer 'Wereldster', dat een sterk refrein heeft maar bij momenten heel verward klinkt. Er zit heel wat contrast tussen de coupletten en het refrein in dit nummer, waarin het toetsenwerk van Frederik Joannes wel kan bekoren. De tekst gaat over bescheiden zijn en dat we meer moeten geloven in onszelf. In 'Engeland' horen we weer de verteller in Peter en dat gaat hem duidelijk beter af. In zijn dromerige verlangens wil Peter met zijn meisje de Noordzee over varen naar Engeland en hij weet die dromerige verlangens weer erg mooi te verwoorden. Met strak slagwerk van drummer Wim Wijckmans en een diepe baslijn van Niels Groenen wordt het donkere 'Eindgeneriek' op gang getrokken. Een nummer dat gaat over gemis en herinneringen. Op de achtergrond is ook nog een fluisterende vrouwenstem te horen. De gitaar riffjes van Peter en de sombere cello van Evelien Sol versterken de donkere sfeer van het nummer nog meer. Ik was onder de indruk van het openingsnummer 'Een Vonk Van Haar' en ik heb moeten wachten om datzelfde gevoel te krijgen tot het akoestische liefdeslied 'Kom Hier', dat Peter schreef voor zijn vriendin Tinne. In deze gevoelvolle titeltrack weet Peter de troubadour met een minimum van begeleiding me weer te raken met zijn prachtige tekst en zijn geweldig mooie stem. Wanneer Peter zingt: 'Hier is je landingsbaan, er ligt een kussen op mijn borst en een nest tussen mijn armen, kom hier', kan je als vrouw toch niet anders dan je hoofd op die borst leggen en je laten omsluiten door die armen. De cello van Harmen Goossens past weer heel mooi in dit liefdeslied.

Er zit veel verdriet in het eerste gedeelte van 'Ik Zit' en dan krijgt het nummer plots een ritmeversnelling en een sfeerwisseling. Die verandering geeft het nummer een knappe extra touch. Het superkorte, nog geen drie minuten durende, bluesy 'Mijn Kleren' had voor mij best wat langer mogen duren. Het nummer dat een groot John Mayer gehalte heeft wordt gedragen door de toetsen van Frederik en het heeft bovendien een prachtige gevoelvolle snarensolo. De troubadour in Peter komt weer naar boven in 'Herfst In Het Park'. Het nummer heeft een knap melodieus refrein heeft, waarin het cymbalenwerk van Wim en de cello van Harmen een groot aandeel hebben in de sound. Johan van den Eede speelt zich met een uitstekende saxofoon solo in de kijker in de rustige ballade 'Even'. Het is het enige nummer waarvoor Peter de tekst niet geschreven heeft. 'Niet Zo Ver Weg' is een heel persoonlijk nummer voor Peter, het gaat namelijk over zijn veel te vroeg gestorven vader. Er zit veel emotie en passie in de stem van Peter wanneer hij dit nummer zingt. Na de muziek komt er nog een mooie outro waarin kleine kindjes praten. Het zijn de kleinkinderen die Peter's vader in het echte leven nooit gekend heeft. Het meest swingende liedje op het album is de bonustrack 'Alexander'. Het heeft een bossanova ritme en is zowel qua muziek als qua tekst het buitenbeentje op het album. Het debuutalbum 'Kom Hier' van Roekie is een mix van kleinkunst, folk en indiepop. Peter heeft een aangename en erg goede stem en ook zijn teksten vind ik erg goed geschreven. Er staan verscheidene heel mooie liefdesliedjes op 'Kom Hier', die de aankoop van dit album zeker de moeite waard maken. (7/10)

Walter Vanheuckelom

Een Vonk Van Haar
Wereldster
Engeland
Eindgeneriek
Kom Hier
Ik Zit
Mijn Kleren
Herfst In Het Park
Even
Niet Zo Ver Weg
Alexander

Peter De Roeck : Zang en gitaar
Frederik Joannes : Toetsen en gitaar
Niels Groenen : Bas en contrabas
Wim Wijckmans : Drums en percussie
Gastmuzikanten
Harmen Goossens : Cello op #1,3,5,6,8,9 en 10
Evelien Sol : Cello op #4
Johan van den eede : Saxofoon op #4,8,9 en 10
Tinne Goossens : Backing Vocals op #1 en 3