ROCKY ATHAS - SHAKIN' THE DUST

Album Review

Album: 
ROCKY ATHAS - SHAKIN' THE DUST
Artist: 
Rocky Athas
Record Label: 
Cherryburst Records
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
15/10/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ROCKY ATHAS - SHAKIN' THE DUST
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rocky Athas is een Amerikaanse gitarist uit Texas. In zijn tienerjaren speelde hij samen gitaar met zijn schoolvriend Stevie Ray Vaughan. Op zijn drieëntwintigste werd hij verkozen bij de beste tien gitaristen in Texas. Thin Lizzy, toch niet de eerste beste band, was zo onder de indruk van het gitaarspel van Rocky Athas tijdens het Mother Blues Festival in Dallas, dat ze er meteen het nummer 'Cocky Rocky' over schreven. In de late jaren zeventig werkte Rocky als sessie muzikant voor Polygram Records in de Memphis Ardent Studios. Daarna was Rocky een tijdje lid van The Southern Rock band Black Oak Arkansas en speelde mee op hun legendarische albums 'Ready As Hell' en 'The Wild Bunch'. In 2002 was hij te horen op 'Blues Berries' van Bobby Miles, de drummer van de Jimmy Hendrix Band Of Gipsy's. De bekende producer Jim Gaines was onder de indruk van de kwaliteiten van Rocky Athas en vond dat Rocky muziek moest maken onder zijn eigen naam. In 2003 verscheen het album 'Miracle' van The Rocky Athas Group, twee jaar later verscheen de opvolger 'Voodoo Moon' en in 2007 verscheen 'Lightning Strikes Twice' en dat was meteen het laatste studio album, want twee jaar later werd Rocky de vaste gitarist bij de Britse blues icoon John Mayall. Als het drukke schema van de nog altijd energieke John Mayall het toelaat, werkt Rocky Athas verder aan zijn eigen carrière. Zo bracht hij in 2014 nog het album 'Let My Guitar Do The Talking... With My Friends' uit. John Mayall, Smoking Joe Kubek en nog wat andere bekende vrienden van Rocky verleenden hun medewerking aan deze cd. In 2015 verscheen 'The Essential Volume I' en in 2016 de opvolger 'The Essential Volume II'. Deze verzamelaars van Rocky's werk zouden hem meer naambekendheid moeten geven in Europa. Op vijftien oktober verscheen Rocky's nieuwe album 'Shakin' The Dust' met daarop elf nummers, die buiten de vier covers allemaal door Rocky Athas geschreven zijn. Producer is de legendarische Jim Gaines.
 
 
 
 
 
 
'Shakin' The Dust' opent met de Texas rocker 'Dictator', waarin Rocky Athas meteen uitpakt met zijn sterkste wapen, namelijk vlijmscherp en verschroeiend snarenwerk. Ook in de bluesrocker 'You Pushed Me Too Far', één van de beste songs op het album, komen de kwaliteiten van Athas als gitarist weer ruimschoots aan bod. Deze 'You Pushed Me Too Far' roept herinneringen op aan Stevie Ray Vaughan. Al meer dan zestig jaar geleden nam Jimmy Reed, het door Calvin Carter geschreven 'I Ain't Got You' op. Het is ondertussen ontelbare keren gecoverd, zelfs door The Rolling Stones en Aerosmith. De versie van Rocky Athas heeft zeker een plaatsje tussen de betere covers en dat komt wederom door zijn fantastisch gitaarwerk. Zoon Rocky Athas II op bas en drummer Walter Watson zorgen voor de heerlijke rock groove. 'Time Flies' is een heerlijke meeslepende rock ballade en de bluesrock shuffle 'Texas Girl' heeft een geweldige gitaar intro. Het langste nummer op het album is de psychedelische ballade 'No More Breath', waarin Rocky weer erg veel gevoel legt in zijn weergaloos snarenwerk.
 
 
 
 
 
 
Athas weet zijn eigen stempel te drukken op de Johnny Guitar Watson cover 'Looking Back'. De Texaan speelt het nummer iets minder snel dan het origineel en dat geeft het nummer een extra touch. In 1955 had Little Willie John al een hit met 'I Need Your Love So Bad', maar het nummer werd onsterfelijk gemaakt in de versies van Peter Green's Fleetwood Mac, Gary Moore en The Allman Brothers. Aan deze heel intense slowblues heeft gitaarvirtuoos Rocky Athas wijselijk niet zoveel verandert. Het belangrijkste in deze song is dan ook het gevoel dat je in je snarenwerk weet te leggen en dat is één van de sterkste punten van deze Texaanse gitarist. Na deze twee erg mooie covers krijgen we met 'Not This Time' weer eigen werk van Rocky. In deze melodieuze rocker is het weer genieten van het scheurend gitaarwerk van Rocky en het catchy refrein nodigt uit om mee te zingen en te dansen. Het album wordt afgesloten met de magistrale, instrumentale Jimmy Hendrix cover 'Villanova Junction' waarin de gitaar vanzelfsprekend weer de hoofdrol op zich neemt en dan is Athas op zijn best. 'Shakin' The Dust' van Rocky Athas is een zeer aangenaam album. Vooral de gitaarliefhebbers zullen erg genieten van deze 'Shakin' The Dust'. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Dictator
02. You Pushed Me Too Far
03. Lifeline
04. I Ain’t Got You
05. Time Flies
06. Texas Girl
07. No More Breath
08. Looking Back
09. Need Your Love So Bad
10. Not This Time
11. Villanova Junction