ROCKY ATHAS - THE ESSENTIAL VOLUME I

Album Review

Album: 
ROCKY ATHAS - THE ESSENTIAL VOLUME I
Artist: 
Rocky Athas
Record Label: 
Cherryburst Records
Style: 
Bluesrock
Date: 
30/04/2015
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
 
 

Rocky Athas is een Amerikaanse gitarist uit Texas. In zijn tienerjaren speelde hij samen gitaar met zijn schoolvriend Stevie Ray Vaughan. Op zijn drieëntwintigste werd hij verkozen bij de beste tien gitaristen in Texas. Thin Lizzy, toch niet de eerste beste band, was zo onder de indruk van het gitaarspel van Rocky Athas tijdens het Mother Blues Festival in Dallas, dat ze er meteen het nummer 'Cocky Rocky' over schreven. Ook Brian May van Queen is grote fan van Rocky Athas zijn gitaar werk. In de late jaren zeventig werkte Rocky als sessie muzikant voor Polygram Records in de Memphis Ardent Studios. Daarna was Rocky een tijdje lid van The Southern Rock band Black Oak Arkansas en speelde mee op hun legendarische albums 'Ready As Hell' en 'The Wild Bunch'. In 2002 was hij te horen op 'Blues Berries' van Bobby Miles, de drummer van de Jimmy Hendrix Band Of Gipsy's. De bekende producer Jim Gaines was onder de indruk van de kwaliteiten van Rocky Athas en vond dat Rocky muziek moest maken onder zijn eigen naam. In 2003 verscheen het album 'Miracle' van The Rocky Athas Group en twee jaar later verscheen de opvolger 'Voodoo Moon'. In 2007 verscheen 'Lightning Strikes Twice' van Rocky Athas' Lightning en dat was meteen het laatste studio album, want twee jaar later werd Rocky de vaste gitarist bij
de Britse blues icoon John Mayall. Als het drukke schema van de nog altijd energieke John Mayall het toelaat, dan werkt Rocky Athas nog steeds aan zijn eigen carrière. Zo bracht hij in 2014 nog het album 'Let My Guitar Do The Talking... With My Friends' uit. John Mayall, Smoking Joe Kubek en nog wat andere vrienden van Rocky Athas verleenden hun medewerking aan deze cd. Nu is er 'The Essential Volume I' en deze verzamelaar zou Rocky Athas terug meer naambekendheid moeten geven in Europa, want als alles volgens plan verloopt, staat er volgend jaar een solo tournee doorheen Europa gepland.
 
'The Essential Volume I' is eigenlijk een best off. Negen van de elf nummers komen uit de volgende drie albums 'Miracle' uit 2003, 'Voodoo Moon' uit 2005 en 'Lightning Strikes Twice' uit 2007. We zullen de songs niet in de volgorde op het album bespreken maar wel volgens het album waar ze origineel op te vinden zijn, om de eenvoudige reden, dat de nummers toch kaderen in een bepaalde periode van de gitarist. We beginnen met het oudste album 'Miracle'.'Long Time Gone' is een knap bluesrock nummer met dadelijk een grootse Rocky op de gitaar. Dit is onsterfelijke muziek met een gedreven ritme en het zit instrumentaal allemaal goed in elkaar. Zanger Larry Samford beschikt over een mooie stem en de heerlijke riffs op de klavieren van Tommy Palmer kunnen ook erg bekoren. Ook in het rustigere soft rock nummer 'That Was Then, This Is Now' kan Rocky overtuigen en komt zijn klasse als gitarist boven drijven. Met een paar heerlijk jankende gitaar riffs wordt 'High Cost Of Lovin'' aangevat. Meeslepende gitaar blues om duimen en vingers af te likken. De volgende periode is deze van het 'Voodoo Moon' album uit 2005. Het mooiste nummer van het album is zonder twijfel 'Last Of The Blues'. Een rustige, maar meeslepende blues melodie die gedragen wordt door de warme klanken van het orgel en doorspekt is van erg mooie korte gitaar riffjes. Bassist Guthrie Kennard en drummer Bobby Baranowski beginnen met een lekkere groove, solo aan 'Tearin' Me Up'. De diepe baslijnen blijven het gehele nummer door zorgen voor kriebels in je buik en Rocky zet nog maar eens zijn beste beentje voor met zijn uitstekend gitaar werk.
 
 
De derde periode is deze van 'Lightning Strikes Twice' uit 2007. 'Vows Were Made' doet dadelijk denken aan de muziek van de grote Tom Petty en kan zo op een album van deze super artiest. Daarmee bewijst Rocky Athas, die het nummer samen met drummer Walter Watson schreef, dat hij buiten een begenadigd gitarist ook een erg goede songwriter is. Hetzelfde duo schreef de power ballade 'Where Do We Go From Here' dat akoestisch begint, maar na een halve minuut vallen de andere instrumenten gevat in. Geweldig gezongen en, we vallen in herhaling, weer heel sterk gitaarwerk van de Texaan. Dat John Mayall zijn gitarist volledig steunt, kan je horen op het instrumentale 'Think About It'. John Mayall is meesterlijk op de toetsen. We vinden tenslotte ook nog een bonus track en wat voor eentje. Al van 1968 maar nog steeds mooi om te hoeren is 'White Room' van de
legendarische Cream. Hier kan Athas zich nogmaals volledig uitleven op zijn zes snarig instrument en zijn pedaal bord. 'The Essential Volume I' is een prachtig album geworden. Hopelijk mogen we Rocky en zijn band ook in onze lage landen verwelkomen.
 
Walter Vanheuckelom