ROBERT RANDOLPH & THE FAMILY BAND - BRIGHTER DAYS

Album Review

Album: 
ROBERT RANDOLPH & THE FAMILY BAND - BRIGHTER DAYS
Artist: 
Robert Randolph & The Family Band
Record Label: 
Provogue/ Mascot Label
Style: 
Rhythm & Blues, Bluesrock
Date: 
23/08/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ROBERT RANDOLPH & THE FAMILY BAND - BRIGHTER DAYS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Veel muzikanten beweren dat ze in de kerk zijn opgegroeid, maar voor Robert Randolph is dat letterlijk het geval. De gerenommeerde pedalsteel gitarist, vocalist en songwriter leidde zo'n geheime jeugd en adolescentie dat hij geen seculiere muziek hoorde toen hij opgroeide. Randolph wist niet dat er andere muziek bestond dan deze die gespeeld werd in The House Of God Church in Orange, New Jersey. Pas toen hij teenager af was, ontdekte Randolph dat er ook rock, funk, soul en jazz muziek bestond. Al snel begon Robert zijn eigen geluid te creëren door elementen van al die verschillende muziekgenres te fuseren. In het begin van de eenentwintigste eeuw begon Randolph zijn oogverblindende pedalsteel techniek toe te passen op de wereldse muziek en daaruit groeide The Family Band. Hun geluid was zo verschillend met het geluid van andere bands, dat ze al snel een vaste waarde werden in de clubs van New York City. Hun debuutalbum 'Live At The Wetlands' verscheen in 2002, daarna volgden vier studioalbums en nog een live album. Na elk album groeide de aanhang van Robert Randolph & The Family Band en werden ze vaste klanten op de grotere festivals. De improvisatie vaardigheden van The Family Band maakten hen al snel enorm populair bij de muziekliefhebbers die hielden van jam bands. Voor Randolph en zijn bandgenoten was wat ze deden gewoon een uitbreiding van wat ze altijd hadden gedaan. Hun recentste album 'Got Soul' verscheen in 2017 en kende heel wat succes. Ondertussen zit Robert Randolph & The Family Band bij een nieuw platenlabel, namelijk Provogue/ Mascot Label en bij dat label verschijnt vandaag, op drieëntwintig augustus het album 'Brighter Days'. Voor dit nieuwe album koos Robert Randolph er voor om samen te werken met producer Dave Cobb, die vooral bekend is voor zijn werk met countrysterren zoals Chris Stapleton, Brandie Carlile en Jason Isbell.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het begeesterende en stomende 'Baptize Me', waarin Robert op meesterlijke wijze zijn gospelmuziek weet te combineren met stevige bluesrock. Vocaal wordt hij bijgestaan door de krachtige soulvolle stem van zijn zus Lenesha Randolph, die de backing vocals voor haar rekening neemt. Marcus Randolph zorgt voor strak dwingend slagwerk en bassist Danyel Morgan weet met een geweldige baslijn te bekoren. Natuurlijk heeft Robert met zijn Lapsteel gitaar weer een belangrijk aandeel in deze 'Baptize Me'. Het is met volle teugen genieten van het geluid van deze Lapsteel virtuoos en met een vurige en zinderende solo zet Randolp zelf de kers op de taart van deze geweldige song. 'Baptize Me' is een nummer dat me sterk aan de muziek van Kenny Wayne Shepherd doet denken. Volgens Robert werd 'Baptize Me'geschreven tijdens de eerste dag in de studio. Robert zegt dat het een allround liefdesverhaal is, waarmee hij en de band hun liefde willen tonen voor elkaar, voor hun publiek, voor hun kerkachtergrond, voor de muziek waar ze van houden en voor hun fans. Er wordt nog een paar tandjes bijgestoken voor het spetterende 'Don't Fight It', dat wordt ingezet met een opwindende en energieke drumbeat van drummer Marcus Randolph. Het rauwe nummer kent verscheidene sfeerwisselingen en blijft elke seconde boeiend. De stemmen van Robert en Lenesha lijken soms door elkaar heen te lopen. Het gospelkoor heeft een grote inbreng in het vocale gedeelte van 'Don't Fight It'. De pompende en bonkende baslijn van Danyel Morgan is weer een lust voor het oor en Robert is weer grandioos op de Lapsteel. 'Don't Fight It' klinkt nog beter als je de volumeknop nog iets verder open draait. Niet alleen als het opwindend en luid moet klinken zijn Robert Randolph & The Family Band op hun best, ook als het traag en intiem moet zorgt deze band voor kippenvel momenten. Luister maar eens naar hun versie van 'Simple Man', een cover van The Staple Singers. De zwoele swampblues versie van Robert laat je wegdromen, wanneer hij vertelt wat The Good Book zegt. Hij zingt het nummer met erg veel gevoel en ook de Lapsteel klinkt heel emotioneel. Jason Crosby draagt het nummer op een heel ingetogen wijze met zijn warme orgelklanken. Ook in het soulvolle duet 'Have Mercy' is toetsenist Jason Crosby op een schitterende wijze heel bepalend. Robert en Lenesha hebben het over de dagelijkse zorgen en problemen in deze heerlijke meeslepende ballade. Ze beschikken beiden over een warme en goede soulvolle stem en bovendien matchen hun stemmen erg goed met elkaar. De huilende en emotionele lapsteel klanken passen perfect in de sfeer van het nummer.
 
 
 
 
 
 
Daarna trekken Robert Randolph & The Family Band alle registers open voor de zinderende bluesrocker 'Cut Em Loose', een nummer waarin invloeden te vinden zijn Cream en Led Zeppelin. De dwingende en strakke drum en baspartijen zorgen voor een heerlijke rockgroove en Robert zet met kolossale riffs en een uitstekende zeurende solo op de Lapsteel zijn woorden heel wat kracht bij. Het blijft rocken tijdens het stevige New Orleans funk nummer 'Second Hand Man', waarin natuurlijk het toetsenwerk van Jason Cosby niet mag ontbreken. Lenesha Randolph neemt de leadzang voor haar rekening in de soulvolle en melodieuze ballade 'Cry Over Me'. Ze slaagt er moeiteloos in om soul en gospel te laten samensmelten. Broer Robert Randolph speelt in deze 'Cry Over Me' de beste solo op het album. Zijn heerlijke vlijmscherpe Lapsteel klanken raken je tot op het bot. Prachtig nummer. Het wordt iets meliger in de zoete liefdesballade 'I Need You', waarin Robert met veel gevoel en emotie zingt dat hij zijn geliefde nodig heeft, zoals een bloem water nodig heeft. Jason Crosby is het gehele nummer uitstekend aanwezig op het orgel en het gevoelvolle melodieuze slidewerk op de Lapsteel is van sublieme kwaliteit. In 1971 had Little Milton een hit met 'I'm Living Off The Love You Give'. Robert Randolph schreef andere arrangementen voor het nummer en gaf het een funky Stax sound en dat is een goede keuze, want het nummer heeft nu veel meer dynamiek. Robert zingt deze stampende en stomende rhythm & blues song samen met zijn zus Lenesha. Randolph strooit gretig rond met splijtende en vlijmscherpe Lapsteel riffs. In de versie van Robert Randolph is dit een erg dansbaar nummer, met een sterk en aanstekelijk meezing refrein. Het gaspedaal wordt helemaal ingeduwd voor de afsluitende rocker 'Strange Train', een song waarin de energieke uptempo drumbeat van Marcus Randolph en de stuwende baslijn van Danyel Morgan het ritme bepalen. Halfweg valt de trein zo goed als stil, maar even later wordt hij terug op gang getrokken en raast hij als een TGV verder over de sporen. Met een laatste epische solo op zijn Lapsteel sluit Robert Randolph zijn nieuwe album 'Brighter Days' af. Robert Randolph heeft met 'Brighter Days' een uitstekend en gevarieerd album op de markt gebracht. Hij is één van de beste Lapsteel gitaristen van zijn generatie en bewijst dat verscheidene malen op dit album. Topalbum. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Baptize Me
Don’t Fight It
Simple Man
Have Mercy
Cut Em Loose
Second Hand Man
Cry Over Me
I Need You
I’m Living Off The Love You Give
Strange Train
 
Danyel Morgan: Bas
Jason Crosby: Klavieren
Marcus Randolph: Drums
Robert Randolph: Zang, gitaar en Lapsteel
Lenesha Randolph: Backing vocals