ROBERT JON & THE WRECK - SHINE A LIGHT ON ME BROTHER

Album Review

Album: 
ROBERT JON & THE WRECK - SHINE A LIGHT ON ME BROTHER
Artist: 
Robert Jon & The Wreck
Record Label: 
Continental Record Services
Style: 
Southern Rock, bluesrock, rootsrock
Date: 
03/09/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ROBERT JON & THE WRECK - SHINE A LIGHT ON ME BROTHER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Robert Jon & The Wreck is een moderne Amerikaanse Southern Rock band uit Orange County, CA, die opgericht werd in 2011. Frontman Robert Jon Burrison groeide op in Cerritos, CA. Thuis kon Robert Jon gitaar spelen en drummen, maar ook naar de oude elpees van zijn vader luisteren. Het muzikaal zaadje was geplant en in 2011 richtte Robert Jon zijn band Robert Jon & The Wreck op. In 2013 verscheen hun debuut EP 'Rhythm Of The Road' en die EP werd door de pers en de muziekliefhebbers goed onthaald. Op de OC Music Awards 2013 werd de band verkozen tot beste live band van 2013. In 2015 was er het schitterende debuutalbum 'Glory Bound' en sindsdien kan niets of niemand de band nog stoppen. Hun fanbase groeit na elk optreden en na het verschijnen van elk nieuw album. Na 'Glory Bound' verschenen er nog een paar schitterende albums. Zo was er in 2016 'Good Life Pie', in 2017 'Wreckage Vol 1', in 2018 'Robert Jon & The Wreck' en het live album 'Live From Hawai' en in 2019 'Take Me Higher'. Ondertussen zijn Robert Jon & The Wreck niet alleen in de USA een gevestigde waarde, ook in Europa heeft de band al een heel grote aanhang. Wie al op een optreden van Robert Jon & The Wreck was, weet ondertussen al dat elk concert een ware belevenis is. Met hun aanstekelige mix van Southern rock, blues en rootsrock jams en met hun in whiskey doordrenkte teksten weet het vijftal elke muziekliefhebber te bekoren. Tijdens een concert van Robert Jon & The Wreck hoor je flarden Lynyrd Skynyrd, dan weer intense soul & bluesinvloeden en even later doen de harmonieuze samenzang en de gitaar je weer aan The Allman Brothers denken. Momenteel is de band samen gesteld uit Robert Jon Burrison (zang/gitaar), Andrew Espantman (drums/achtergrondzang), Steve Maggiora (toetsen/achtergrondzang), Henry James Schneekluth(leadgitaar) en Warren Murrel (bas). Op acht mei 2020 verscheen hun recentste  album 'Last Night On The Highway'.  Op drie september kunnen de fans uitkijken naar het nieuwe album 'Shine A Light On Me Brother', met daarop tien songs die door Robert Jon & The Wreck werden geschreven. Ian Cullen was cowriter op acht songs. Op 28 augustus start ook de uitgebreide Europese tournee van Robert Jon & The Wreck. Op 28 augustus zijn ze headliner op het Gevarenwinkel Festival in Herselt en op 4 oktober sluiten ze hun Europese tournee af in Frankfurt.
 
 
 
 
 
 
Al vanaf de eerste noten van de energieke en sublieme opener 'Shine A Light On Me Brother' nemen Robert Jon & The Wreck je beet bij je nekvel en ze laten je pas los wanneer de laatste noot uitgestorven is. 'Shine A Light On Me Brother' gaat over de ontberingen, beperkingen en lockdowns tijdens de Covid 19 pandemie. Toch slagen Robert Jon & The Wreck er in om van deze 'Shine A Light On Me Brother' een echt feest te maken. Het is een aanstekelige mix van rock'n' roll en gospel en het heeft een sterk en catchy refrein, dat op de concerten luidkeels zal meegezongen worden door de fans. Saxofonist Jason Parfait en trompettist/trombonespeler Ian Smith zijn het ganse nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. De stem van Robert Jon wordt ondersteund door de geweldige stemmen van Mahalia Barnes, Juanita Tippins en Prinnie Stevens. Zij maken het vocale gedeelte helemaal af. De strakke ritmesectie, met drummer Andrew Espantman en bassist Warren Murrel, zorgt voor een geweldige groove. Toetsenist Steve Maggiora kleurt de sound met erg knap boogiewoogie pianowerk en Henri James haalt uit met een verschroeiende solo op zijn sixstring. Het hoeft niet te verwonderen dat deze song gekozen werd als eerste single. Dit is een top  nummer. De wens om terug vrienden te ontmoeten om samen een pintje te drinken en samen muziek te maken is het onderwerp in het vrolijk en radiovriendelijke 'Everyday', een nummer waar je meteen blij van wordt. Ook hier krijgt de stem van Robert Jon de steun van de Australische superstemmen van Mahalia Barnes, Juanita Tippins en Prinnie Stevens. Robert Jon & The Wreck weten blues, Southern rock en gospel op een erg knappe wijze te vermengen tot een heel aantrekkelijk geheel. Steve Maggiora levert weer fantastisch werk af op de toetsen en Henry James laat nogmaals horen dat hij een fantastisch gitarist is. De uitstekende, harmonieuze samenzang en het geweldige instrumentale werk maken van deze 'Everyday' een onweerstaanbaar feestje. 
 
 
 
 
 
 
Met strak ritmisch slagwerk trekt drummer Andrew Espantman het anthemisch liefdeslied 'Ain't No Young Love Song' op gang. Het is een aanstekelijke Southern rocksong met een groot Bruce Springsteen gehalte. Net als de vorige nummers zal deze 'Ain't No Young Love Song' voor veel sfeer en ambiance zorgen tijdens de concerten van Robert Jon & The Wreck. De ritme vertraging halfweg het nummer geeft deze song nog meer cachet. Volgens mij lijkt het onmogelijk dat er nog iemand op zijn stoel zit na deze drie geweldige songs.
De blazers zijn weer uitmuntend aanwezig in de  soulvolle en meeslepende ballade 'Chicago'. Het heeft een prachtige melodie en Robert Jon weet het nummer met veel gevoel en op een uitstekende wijze te zingen. De mooie baslijn van Warren Murrel en de knappe saxofoon solo van Jason Parfait maken deze 'Chicago' helemaal top. In tegenstelling tot de titel laat vermoeden is het meer dan vijf minuten durende 'Hurricane' een trieste, ingetogen ballade. De intro begint met de akoestische gitaar van Robert Jon en even later begint hij te zingen. De eerste minuut neemt Robert Jon bijna helemaal alleen voor zijn rekening. Steve Maggiora draagt daarna op een sobere wijze de melodie met zijn warme orgelklanken en Henry James versterkt de trieste sfeer nog meer met zijn weergaloos slidewerk. De midtempo Southern rocker 'Desert Sun' gaat over een onbeantwoorde liefde. Instrumentaal is het weer genieten van het prachtige pianospel van Steve Maggiora en het vet en splijtend slidewerk van Henry James. Het gitaargedreven 'Movin'' heeft een grote seventies vibe en bevat prachtige vocale harmonieën. Robert Jon & The Wreck hebben met drummer Andrew Espantman en bassist Warren Murrel een uitstekende ritmesectie. Dat bewijzen ook weer met de heerlijke groove in 'Movin''. Het emotionele en pijnlijke liefdeslied 'Anna Maria' wordt weer met veel gevoel en overtuiging gezongen door Robert Jon. Drummer Andrew Espantman levert knap rommelend werk af op zijn toms en de baslijn van Warren Murrel is een lust voor het oor. Steve Maggiora weet op een sublieme wijze zijn mooie pianoklanken te weven in de meeslepende melodie van 'Anna Maria'. 
 
 
 
 
 
 
Dat Robert Jon & The Wreck ook diepere levensproblemen aankaart in hun teksten horen we in het waar gebeurd verhaal 'Brother'. Het nummer vertelt het ontroerend verhaal over het ondersteunen van dierbaren met psychische problemen. Ian Cullen schreef dit emotioneel en aangrijpend lied samen met de bandleden. De bijtende snarensolo van Henry James raakt je tot in de kleinste vezel van je lichaam. Robert Jon & The Wreck trekt alle registers open in het afsluitende 'Radio', een swingende boogie met een country pickin' vibe. Het gaat over de strijd van elke jonge muzikant met de muziekindustrie. Met strak ritmisch slagwerk houdt Andrew Espantman het ritme hoog en de vloeiende baslijn van Warren Murrel zorgt voor een heerlijke groove. Steve Maggiora schittert met razendsnel boogiewoogie pianowerk en ook Henry James laat zijn vingers razendsnel over de snaren op de hals van zijn gitaar glijden. 'Radio' is een leuk en vrolijk uptempo nummer en een prima afsluiter van een meer dan uitstekend album. 'Shine A Light On Me Brother' is een meer dan uitstekende opvolger van het schitterende 'Last Night On The Highway'. Robert Jon & The Wreck blijven al het goede wat over hen gezegd wordt bevestigen. 'Shine A Light On Me' is één van de beste albums die ik dit jaar al mocht recenseren. Het is een aanrader voor elke muziekliefhebber. Ik kijk nu al uit naar morgen, want dan start hun Europese tournee. Hun eerste concert is op het Gevarenwinkel Festival in Herselt en ik ben er nu al zeker van dat dit een groot feest gaat worden. Op 28 september zijn ze ook nog te gast in Spirit Of 66 in Verviers(B), op 30 september in Zaal Victorie te Alkmaar (NL), op 1 oktober in Groene Engel in Oss (NL), op 2 oktober in CC Hoogen Pad in Maldegem (B) en op 3 oktober in het Nix Podium in Enschede (NL). Nog even een goede raad. Wees erbij als je de kans hebt en schaf je op dat concert het album aan. Het zijn twee zaken waar je nooit spijt zal van krijgen. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Shine A Light On Me Brother
02. Everyday
03. Ain't No Young Love Song
04. Chicago
05. Hurricane
06. Desert Sun
07. Movin'
08. Anna Maria
09. Brother
10. Radio
 
 
Robert Jon Burrison: Zang en gitaar
Andrew Espantman: Drums en backing vocals 
Steve Maggiora: Keyboards en backing vocals 
Henry James: Leadgitaar en backing vocals  
Warren Murrel: Basgitaar en backing vocals 
 
Mahalia Barnes, Juanita Tippins en Prinnie Stevens: Backing vocals
Ian Smith: Trompet en trombone
Jason Parfait: Saxofoon