ROB ORLEMANS & HALF PAST MIDNIGHT - SHAKE THEM DOWN

Album Review

Album: 
ROB ORLEMANS & HALF PAST MIDNIGHT - SHAKE THEM DOWN
Artist: 
Rob Orlemans & Half Past Midnight
Record Label: 
Metal Horse Records - Coast To Coast
Style: 
Boogie Bluesrock, Heavy Rock
Date: 
21/04/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ROB ORLEMANS & HALF PAST MIDNIGHT - SHAKE THEM DOWN 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rob Orlemans uit Tiel is een Nederlandse bluesrock gitarist, zanger en songwriter. Geïnspireerd door gitaristen als Jimi Hendrix, John Lee Hooker en Muddy Waters speelde hij vanaf zijn achttiende in verscheidene bands en bouwde hij met zijn band Half Past Midnight een grote en trouwe fan  base op. Met zijn kenmerkende stijl wordt hij één van de beste bluesrock gitaristen van Nederland genoemd. Rob Orlemans toerde jarenlang met de legendarische Curtis Knight, mentor van Jimi Hendrix, en ze namen samen verschillende albums op. Samen met zijn band Half Past Midnight bracht Rob Orlemans in 2002 zijn debuutalbum 'Live In Chicago' uit. In 2006 volgde het studioalbum 'Libertyville'. Dit album leverde Robert Orlemans & Half Past Midnight heel wat optredens op in clubs, maar ook op heel wat festivals. Er volgden met 'Into The Spirit' uit 2009 en 'Highway Love' uit 2014 nog een paar prima albums. In 2015 organiseerde Rob samen met zijn Amerikaanse vriend Michael Katon de Knock Out Boogie Tour. Van deze tournee verscheen in 2015 ook de live CD 'Live K.O.'. De fans hebben er lang moeten op wachten maar sinds 21 april 2023 is er een nieuw studioalbum van Rob Orlemans & Half Past Midnight te koop. Het kreeg 'Shake Them Down' als titel en er staan veertien nummers op, inclusief twee live bonus tracks, waarvan één met Michael Katon. Op de Ten Years After cover 'Love Like A Man' na, zijn alle nummers door Rob Orlemans geschreven. 
 
 
 
 
 
 
Al vanaf de opener 'Boogie Down The Line' trekken Rob Orlemans & Half Past Midnight alle registers van de boogie rock open. De dynamische en stomende ritmesectie, met drummer Ernst van Ee en bassist Piet Tromp, zorgt voor de zware en stuwende rockgroove. Frontman Rob Orlemans perst een stevige snarensolo uit zijn sixstring en met zijn rauwe en doorleefde stem zingt hij het nummer met veel overtuiging. Dit stoere boogierock nummer roept herinneringen op aan de muziek van ZZ Top. Billy Gibbons en ZZ Top zijn ook niet ver weg in de zwaar groovende midtempo bluesrocker 'Into The Night'. De headbangers onder ons kunnen zich zeker uitleven in de verschroeiende, zinderende  bluesrocker 'Never Be Ready'. Met energiek slagwerk en een diepe, beukende baslijn zorgen Ernst en Piet voor een waanzinnige rockgroove, waarop Rob zich volledig kan uitleven op zijn sixstring. Het stevige en powervolle bluesrock trio blijft lekker verder rocken tijdens 'Honkin' To The Blues', waarin Rob zingt dat de boogie nooit zal sterven. Met splijtende riffs en een geweldige solo etaleert Rob andermaal dat hij een erg begaafd gitarist is. Het stomende 'A Dirty Shame' zal zeker voor de nodige sfeer zorgen tijdens de concerten van Rob Orlemans & Half Past Midnight. Ik ben er nu al zeker van dat het sterke refrein luidkeels zal worden meegezongen door de fans. Zijn priemende en edgy gitaarsolo tijdens 'A Dirty Shame' is één van de beste solo's op het album. De snarensolo maakt hier zeker het verschil en tilt het nummer naar een hoger niveau.
 
 
 
 
 
 
Hoewel de meeste songs thuishoren in hetzelfde genre en dezelfde dynamiek en stijl hebben, slagen Rob, Piet en Ernst er toch elke keer weer in om een andere touch aan het volgende nummer te geven. Luister maar eens naar de ruige en opwindende titeltrack 'Shake Them Down', een nummer dat zeker niet zou misstaan op een ZZ Top album. Het gitaarwerk van Orlemans is weer van uitstekende kwaliteit. In de energieke en powervolle boogierocker 'Give That Thang To Me' komt de sterkte van dit energieke en powervolle trio andermaal tenvolle tot zijn recht. Met de instrumentale, gitaar gedreven ballade krijgen we een welgekomen rustpunt op het album. Het nummer is opgedragen aan Eric, die gedurende vijftien jaar roadie was bij Rob Orlemans & Half Past Midnight. Net voor Rob, Piet en Ernst naar de studio gingen om dit album op te nemen, overleed Eric aan ALS. Als eerbetoon aan Eric besloot het trio een nummer te improviseren en het in één take op te nemen. Rob schittert andermaal met een fantastische en gevoelvolle gitaarsolo. Daarna wordt het gaspedaal weer helemaal ingeduwd voor de heavy rocker 'Nadine'. Het nummer heeft een sterk refrein dat uitnodigt om mee te zingen. Chris Meierink verrijkt de sound met zijn warme orgelklanken, die hij op de juiste momenten laat aanzwellen. Orlemans kruidt het nummer weer met twee priemende en snijdende  solo's. Met een wervelende orgelsolo sluit Chris Meierlink op een grandioze wijze 'Nadine' af.
 
 
 
 
 
 
De enige cover op het album is 'Love Like A Man', een hitsingle uit 1970 van de Britse formatie Ten Years After. Rob Orlemans & Half Past Midnight blijven met hun meer dan zeven minuten durende versie vrij dicht bij de originele versie. Met strak en energiek slagwerk bepaalt drummer Enst van Ee het tempo van het nummer en met zijn diepe baslijn zorgt bassist Piet Tromp voor een beukende groove. Net als zijn grote idool Alvin Lee in de originele versie drukt gitarist Rob Orlemans zijn stempel op 'Love Like A Man'. Hij is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig met zijn psychedelisch getint gitaarwerk. Met dwingend en ritmisch slagwerk op zijn toms trekt Ernst van Ee 'Moonlight Rumble' op gang en die opwindende drumbeat blijft ook de rest van het nummer heel aanwezig. Met zijn boogie stompende groove heeft 'Midnight Rumble' veel weg van een oorlogslied van dansende indianen rond de totempaal. De akoestische gitaar op 'Moonlight Rumble' komt van gastmuzikant Robert-Jan Karis. Met het akoestische 'Desire', dat ons meeneemt naar de moerassige swamps rond de Mississippi Delta, sluit Rob Orlemans het album af. Met 'JL Boogie' en 'Red Moon Rising'krijgen we nog twee live bonus tracks. 
 
 
 
 
 
 
 
In 'Honkin' To The Blues' zingt Rob dat de boogie nooit zal verdwijnen en met de twee live bonus nummers laat hij horen, waarom dit heel aantrekkelijke muziekgenre nooit zal sterven. 'JL Boogie'  is een stomende boogierocker, die opgebouwd is rond een sterke steeds weerkerende riff. 'Red Moon Rising' is een boogie rocker met een verschroeiende groove. De Amerikaan Michael Katon, waarmee Rob in 2015 nog een succesrijke tournee deed, is de muzikale gast. Beide heren dragen de boogie bluesrock hoog in het vaandel. Zowel Rob als Michael strooien gretig rond met pittige en splijtende gitaar riffs en scheurend gitaarwerk. 'Red Moon Rising' sluit dit boogie bluesrock album op gepaste wijze af. 'Shake Them Down', het vijfde album van Rob Orlemans & Half Past Midnight, zal door de fans weer heel goed onthaald worden, want Rob, Piet en Ernst blijven de muziek trouw die ze al bijna twintig jaar spelen. In dit genre is Rob Orlemans & Half Past Midnight nog steeds één van de beste, zo niet de beste band in de Benelux. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
01. Boogie On Down The Line
02. Into The Night
03. Never Be Ready
04. Honkin’ To The Blues
05. A Dirty Shame
06. Shake Them Down
07. Give That Thang To Me
08. Song For Erik
09. Nadine
10. Love Like A Man
11. Moonlight Rumble
12. Desire
13. JL Boogie (Live)
14. Red Moon Rising (Live)
 
 
 
Rob Orlemans : Gitaar en zang
Piet Tromp: Bas
Ernst van Ee: Drums
 
Chris Meierink: Orgel op 9
Robert-Jan Kanis: Akoestische gitaar op 11