ROB MO - FROM SCRATCH

Album Review

Album: 
ROB MO - FROM SCRATCH
Artist: 
Rob Mo
Record Label: 
Phamosa Records
Style: 
Blues, Bluesrock, Funk
Date: 
20/04/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ROB MO - FROM SCRATCH
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Roberto Morbioli werd op 30 juli 1965 in Verona geboren. In zijn tienerjaren ontdekte Roberto de blues muziek en raakte er aan verknocht. Na wat in plaatselijke bands gespeeld te hebben ging hij in 1987 bij de Tao Ravao Blues Band spelen waarmee hij het album 'From Madagascar To Chicago' uitbracht. Lang duurde de liefde niet en een paar jaar later ging Roberto bij Rudy Rotta spelen. Er verschenen twee albums, namelijk 'Reason To Live' in 1990 en 'Diabolic Live' in 1991. Ondertussen had de vooruitstrevende Italiaan al zijn eigen band 'Morblus' opgericht en met deze band zal Roberto Morbioli altijd vereenzelvigd worden. Met deze succesvolle band maakte Roberto tien albums, waar onder een paar live albums. Dat hij bekend staat als een erg sterke gitaarvirtuoos weet iedereen en ook andere artiesten weten dat natuurlijk. Het maakte dat hij in 2013 en 2014 samen met Big Daddy Wilson mee mocht doen in diens akoestisch project. Morblus is eveneens de vaste begeleidingsband van Justina Lee Brown in Europa. We zullen nooit weten of Roberto de inspiratie haalde uit de plezierige, akoestische samenwerking met Big Daddy Wilson, maar in 2015 nam Roberto samen met drummer Nik Taccori en bassist Paolo Legramandi het volledige akoestische album 'Acoustic Me' op. Samen met bassist Stefano Dallaporta en drummer Nik Taccori trok Roberto in maart 2017 naar de Mühle Der Freundschaft in Bad Iburg, Duitsland om een nieuw album op te nemen. Onder de artiestennaam Rob Mo verschijnt op 20 april het nieuwe album 'From Scratch' van Rob Mo. Roberto schreef voor tien van de elf nummers de muziek en de teksten komen van de hand van Carolin Wobben.
 
 
 
 
 
 
 
Het album 'From Scratch' opent met uitstekende rauwe gitaar riffs van de Italiaanse gitaarvirtuoos. Meteen een schitterende start van 'Hey People', een ruwe en krachtige mid tempo bluesrocker. 'Hey People' is een oproep om onze ogen te openen en actie te ondernemen zodat de wereld waarin we leven een betere plek wordt om in te leven. Het nummer wordt met veel overtuiging gezongen door Roberto en er gaat een enorme kracht uit van zijn vlijmscherpe gitaar solo. Na de verschroeiende solo hullen de instrumenten zich in stilte en krijgt de stem van Roberto alleen nog ondersteuning van ritmisch handgeklap, even later komen de instrumenten het geluid terug aanvullen. 'Hey People' is een erg sterke opener met een duidelijke boodschap. Met het vloeiende en soulvolle 'Obsessive Love' kiest Morbioli voor een heel ander muziekgenre. In dit erg dansbare nummer maken we kennis met de saxofoon van Tommy Schneller en de trompet van Gary Winters die het soul gevoel nog versterken. Roberto voegt met zijn Wah Wah gedreven snarenwerk een scheutje funk toe aan 'Obsessive Love'. Nog meer funk krijgen we in het instrumentale 'Watch Your Step', waarin de blazers, en dan vooral trompettist Gary Winters, weer uitdrukkelijk en onweerstaanbaar aanwezig zijn. Dit is funk/jazz fusion van een hoge kwaliteit. Stefano Dallaporte plukt op een weergaloze wijze aan zijn dikke bassnaren en wat Morbioli uit zijn sixstring tovert is weer om duimen en vingers vanaf te likken. 'Watch Your Step' is hoogstaand instrumentaal genot. Daarna keert Morbioli terug naar de bluesrock met 'Rock Me Honey', dat een erg catchy refrein heeft dat ongetwijfeld luidop zal meegezongen worden tijdens de concerten. Daarna gaat het de poppy weg op met het hitgevoelige 'Long Way From Home', waarin bassist Stefano Dallaporte weer weet te bekoren met een heerlijke baslijn en Roberto op het einde nogmaals uithaalt met verschroeiend snarenwerk. Na 'Long Way From Home' nemen we voor een tijdje afscheid van de blazers.
 
 
 
 
 
 
 
In het bluesy 'Crying Shame' laat het trio horen dat ze ook zonder blazers erg aantrekkelijke muziek kunnen maken. Het meeslepende country blues nummer 'Me And My Old Car' begint met een startende auto en het geblaf van een hond. Wie denkt dat na twee rustiger blues nummers, de power uit het album verdwenen is heeft het mis, want met 'Black Cat Bone' halen Roberto, Nik en Stefano fors uit. Deze door Ivory Lee Semien & Hop Wilson geschreven bluesrock klassieker werd al ontelbaar keren gecoverd. Drummer Nik Taccori en bassist Stefano Dallaporte zorgen voor het stuwende ritme in deze shuffle en Roberto zorgt met de bottleneck voor machtig en vet slide werk. Ook in pure rock'n roll zijn deze drie Italianen thuis en 'Rock'n Roll Cruise' is daar een prachtig voorbeeld van. De tweede instrumentale song is het vlotte uptempo 'Joyful Joy'. Zoals de titel al aangeeft is het een vrolijk nummer en dat hoor je ook dadelijk in het spel van de muzikanten. De speelvreugde spat af van het uitstekende saxofoonwerk van Tommy Schneller en het pittige vingervlugge snarenwerk van Roberto. In de afsluitende aantrekkelijke shuffle 'Out Of My Mind' mogen we voor de laatste keer op dit album genieten van de klasse van de Italiaanse gitaarvirtuoos, want hij weet het nummer inderdaad weer smaakvol te kleuren met een pittige solo. 'From Scratch' van Rob Mo is een uitstekend en gevarieerd album. Hopelijk zien we deze vriendelijke en klasrijke muzikant ook dit jaar weer ergens op een festival of in een club in België. Momenteel staat er nog geen Belgisch concert op het programma, maar daar kan snel verandering in komen. De Nederlandse fans hebben meer geluk, want op 4 mei is Rob Mo te gast in het DJS Jazzpodium in Dordrecht en op 27 mei in het Proeflokaal België in Almelo. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Roberto Morbioli - gitaar, zang
Stefano Dallaporta - bas, background vocals
Nik Taccori - drums, background vocals
And:
Paolo Legramandi - background vocals
Tommy Schneller - saxofoon – #2,3,5,10
Gary Winters - trompet – #2,3,5
 
 
 
01 Hey People
02 Obsessive Love
03 Watch Your Step
04 Rock Me Honey
05 Long Way From Home
06 Crying Shame
07 Me and My Old Car
08 Black Cat Bone
09 Rock 'n Roll Cruise
10 Joyful Joy
11 Out Of My Mind