ROB LUTES - COME AROUND

Album Review

Album: 
ROB LUTES - COME AROUND
Artist: 
Rob Lutes
Record Label: 
Lucky Bear Records
Style: 
Singer/songwriter, folk
Date: 
16/04/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
ROB LUTES - COME AROUND
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rob Lutes is een Canadese singer/songwriter die opgroeide in Rothesay, New Brunswick. Sinds de release van zijn eerste album 'Gravity' in 2000 heeft Rob Lutes gestaag een verzameling prachtige nummers geschreven, gaande van blues, over folk, Americana en het moderne singer/songwriter genre. Zijn meesterlijk fingerstyle gitaarwerk en zijn soulvolle stem geven een onmiskenbare intensiteit aan de live optredens van Lutes. Rob Lutes heeft al zeven albums uitgebracht, waaronder het uitstekende 'Truth & Fiction' uit 2009 en 'The Bravest Birds' uit 2013. Dat laatste album stond zeven maanden genoteerd in de top tien van Roots Music Report en behaalde zelfs de eerste plaats in de EuroAmericana Chart. 'Walk In The Dark' werd in 2018 op de Canadian Folk Music Awards genomineerd voor beste folk album van het jaar. Datzelfde jaar werd hij op diezelfde Canadian Folk Music Awards verkozen als Contemporary Singer Of The Year en op de Maple Blues Awards werd hij genomineerd voor Best Male Vocalist en Acoustic Act of the Year. In Rob MacDonald zijn intieme Gambling Mule Studio, nam Lutes in de herfst van 2020 zijn achtste album 'Come Around' op. 'Come Around' bevat elf originele, door Rob Lutes geschreven nummers en één cover, namelijk de traditionele akoestische bluesklassieker 'In My Time Of Dyin'. De bekende singer/songwriter Annabelle Chvostek verzorgt de prachtige achtergrondzang op dit album. Rob treedt solo op, maar ook als duo met Quebec gitaarlegende Rob MacDonald, als in full band formaat en als onderdeel van de roots supergroep Sussex. Met die laatste band bracht Rob met 'Parade Day' uit 2016 en 'The Ocean Wide' uit 2021 ook al twee albums uit.
 
 
 
 
 
 
In de opener 'Knives' bekijkt Rob Lutes de uitersten van liefde en verlies, tegen de realiteit van het huiselijke leven. Toetsenist Bob Stagg draagt met zijn warme orgelklanken de melodie van 'Knives' en de gitaristen Rob Lutes en Bob McDonald laten ons genieten van hun heerlijke gitaarwerk. Rob doet dat met uitstekend vingerwerk en Bob met uitmuntend glijwerk met de bottleneck op de dobro. Met veel emotie in zijn stem zingt Rob de akoestische ballade 'Lightning'. Het is een lied van de hoop. Ook hier is het akoestische gitaarwerk en het toetsenwerk weer van uitstekende kwaliteit. Er komt wat meer tempo in het album met het uitstekende 'That Bird Has My Wings', waarvoor Lutes inspiratie vond in het boek 'That Bird Has My Wings: The Autobiography Of An Innocent Man On Death Row' van de gevierde boeddhistische auteur en ter dood veroordeelde Jarvis Jay Masters. De drang naar vrijheid weet Lutes hier mooi te omschrijven. Het is één van de beste nummers op dit album en het is genieten van de mooie samenzang van Rob Lutes en Annabelle Chvostek.
 
 
 
 
 
 
De titeltrack 'Come Around' heeft dankzij Solon McDade een heel mooie baslijn. Rob Lutes etaleert nogmaals dat hij over uitstekende vingers en een prachtige stem bezit. In 'Work Of Art' vormen de orgel solo van Bob Stagg en de akoestische gitaar solo van Rob Lutes de hoogtepunten. De cover 'In My Time Of Dying' is een bijna honderd jaar oude, traditionele gospelsong uit Louisiana, die werd geïnspireerd door een passage in de bijbel, namelijk de psalmen 41:3. Orgineel was de titel 'Jesus Make Up My Dying Bed'. De eerste opname van het nummer was van Blind Willie Johnson in 1927, die er een gospel/blues versie van maakte. Het nummer kreeg als 'In My Time Of Dyin'' meer bekendheid in de populaire muziek toen Bob Dylan het nummer in 1962 opnam op het gelijknamige album 'In My Time Of Dyin''. In 1975 bracht Led Zeppelin nog een geweldige, elf minuten durende versie van deze klassieker uit. De versie van Rob Lutes is niet vergelijkbaar met de versie van Led Zeppelin. Ze is veel intiemer en ze wordt op een fantastische wijze gezongen door Rob Lutes. Rob McDonald en Rob Lutes kruiden dit geweldige nummer met heerlijke gitaar riffjes.
 
 
 
 
 
 
Rob Lutes is een geboren verhalen verteller en die gave gebruikt hij in het aangename 'Fischerman's Rest', waarin hij op een ontroerende wijze vertelt over zijn prettige jeugd. De heerlijke baslijn van Solon McDade en het uitstekende pianowerk van Bob Stagg begeleiden de warme en prachtige stem van Lutes. In 'Shediac Bridge' en Amsterdam vertelt hij dan weer over plaatsen waar hij mooie herinneringen aan heeft. 'Shediac Bridge' is een vloeiende song, waarin we weer met volle teugen kunnen genieten van het uitstekende vingerwerk van Lutes op de akoestische gitaar. In 'Amsterdam' keert de Canadees terug naar Amsterdam en haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd, aan de liefde en de plannen die ze toen maakten. Er klinkt veel emotie en verlangen in de stem van Rob Lutes tijdens de oprechte liefdesballade 'Waiting For You'. Lutes etaleert nogmaals zijn uitstekende fingerpicking style in het vloeiende en aangename 'By And By'. Het album wordt afgesloten met het erg korte, amper twee minuten durende instrumentale nummer 'Away'. 'Come Around' van Rob Lutes is een aangenaam luisteralbum. De Canadees is een geboren verhalen verteller. Hij beschikt over een prachtige en aangename stem en is bovendien een erg goede gitarist. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Knives
02. Lightning
03. That Bird Has My Wings
04. Come Around
05. Work Of Art
06. In My Time Of Dyin'
07. Fischerman's Rest
08. Shediac Bridge
09. Amsterdam
10. Waiting For You
11. By And By
12. Away
 
 
Rob Lutes: Akoestische gitaar en zang
Bob McDonald: Elektrische en akoestische gitaren, dobro en mandoline
Solon McDade: Bas
Mario Telaro: Drums en percussie
Bob Stagg: Piano, Wurlitzer en orgel
Annabelle Chvostek: Backing vocals
Kim Richardson: Backing vocals