RIK MEIJER - RIK MEIJER

Album Review

Album: 
RIK MEIJER - RIK MEIJER
Artist: 
Rik Meijer
Record Label: 
Coast To Coast
Style: 
Bluesrock, rock
Date: 
20/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
RIK MEIJER - RIK MEIJER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rick Meijer is een Nederlandse gitarist die op zeventien februari 1969 in Leeuwarden werd geboren. Hij groeide op in de St. Jacobie parochie, een dorp in het Friese Bildt, ook wel het Texas van het Noorden genoemd. Na het bijwonen van een concert van Shakey Sam (Friese blues-legende) wist Rik dat hij later ook in een band wilde spelen.Een carrière als drummer zat er niet in. Eerst speelde hij als bassist, maar later ging hij verder als gitarist. The Beatles, The Rolling Stones, Rory Gallagher en George Thorogood waren de artiesten naar wie Rik opkeek. Na eerst bij verschillende bandjes gespeeld te hebben en omdat zijn muzikale interesse toch steeds meer naar Stevie Ray Vaughan, Gary Moore en Frank Marino uitging besloot Rik in de beginjaren negentig om in de band Red Baron te stappen. Met deze band kon dat soort repertoire gespeeld worden. Na het conservatorium te hebben voltooid, ging Rik gitaarlessen geven op een muziekschool in Groningen waar Erwin Java ook werkte. Via hem kwam hij bij de cultband A.A. And The Doctors, waar hij het album ‘The Doctor Is In’ mee opnam. In 1995 nam Rik samen met Erwin het project ‘Tracks of the Past’ op, waar o.a. Alvin Lee, Herman Brood, Harry Muskee, Eelco Gelling, Tineke Schoemaker en Rini van Willigen aan meewerkten. Na Jan Giro, Piter Wilkens en nog vele coverbands verder is Rik momenteel veel te vinden in de studio voor het produceren en inspelen van nummers/projecten, nummers aan het schrijven met vriendin/zangeres Minke en maakt hij deel uit van een te gekke bluesrock band genaamd Fistful Of Dirt. En of dat nog niet genoeg is verschijnt op twintig mei een soloalbum van Rik Meijer. Aan het zestien nummers tellende album, dat een verscheidenheid aan stijlen biedt met blues(rock) als rode draad, werkten zo’n twintig muzikanten mee.
 
 
 
 
 
 
Het album begint met de Gary Wright cover 'Give Me The Good Earth' uit 1971. Rik Meyer maakt er een stomende bluesrocker van. Drummer Hans Eijkenaar en bassist Michel van Schie zorgen voor de stevige rockgroove en gitarist Rik Meijer levert scheurend en verschroeiend werk af op zijn sixstring. Halfweg krijgt het nummer een korte sfeer en ritmewisseling, om even later nog steviger uit de hoek te komen. Martin van de Starre beschikt over een krachtige rock stem en weet het nummer overtuigend te brengen. In 1974 nam Gonzalez de funky rocker 'Pack It Up' op. Sindsdien is het nummer ontelbare keren gecoverd. Freddie King, Joanna O'Connor, Savoy Brown, Pat travers, Michael Burks, Joe Bonamassa, Dudley Taft, Janiva Magness en Lucky Peterson namen 'Pack It Up' ooit op. De versie van Rik Meyer is steviger dan de originele versie en ligt kort bij de versies van Pat Travers en Savoy Brown. Bas Kleine geeft met zijn verschroeiende bluesharp nog een extra touch aan dit prachtige nummer. Rik Meijer zorgt met vlijmscherp gitaarwerk voor een fantastische outro. De heerlijke en melodieuze ballade 'New Orleans Ladies' is een cover van Louisiana's Le Roux uit 1978. De krachtige stem van Auke Busman van de Ratband is gemaakt om dit soort songs te zingen. Instrumentaal is het genieten van het melodieus en gevoelvol snarenwerk van Rik Meijer. 
 
 
 
 
 
 
Samen met vriendin/zangeres Minke Adema schreef Rik 'I'm A Runner', een stevige midtempo bluesrocker. Het nummer heeft een sterk refrein en Minke Adema heeft een volmaakte vrouwelijke rock stem. Het strakke slagwerk van Hans Eijckenaar en de beukende baslijn van Michel van Schie zorgen voor de heavy rockgroove. Ruben Mulder is het gehele nummer uitstekend aanwezig op de toetsen en Rik Meijer toont ook in dit nummer zijn enorme klasse als gitarist. Ook de verschroeiende, rechttoe rechtaan bluesrocker 'Warface' werd door Rik en Minke geschreven. Een sterke steeds weerkerende riff is heel bepalend voor de sound van het nummer. Met scheurend orgel en gitaarwerk kleuren Ruben Mulder en Rik Meijer het instrumentale gedeelte. Het soulvolle 'Somebody's Always Trying' is een Ted Taylor cover uit 1964. Cindy Oudshoorn, die onder andere bij Kayak zong, brengt het nummer met veel klasse. Rik is weer subliem op zijn sixstring en Willem Pen blaast op zijn trompet en saxofoon de nodige soul in dit heel dansbaar nummer. Met haar krachtige rockstem brengt de Zuid Afrikaanse zangeres Dilana Smith de Delbert McClinton cover 'Right To Be Wrong'. Rik's versie is iets rauwer en steviger dan de originele versie. Bas Kleine schittert weer met gruizig mondharmonicawerk. Martin van de Starre brengt de Ten Years After cover 'I'd Love To Change The World', dat geschreven werd door Alvin Lee. Het is één van de bekendste songs op het album en ook hier weten Rik Meijer en zijn muzikanten me enorm te bekoren. Een grootse Rik Meijer haalt verschroeiend en scheurend uit op de gitaar en ook Ruben Mulder schittert weer op de toetsen.
 
 
 
 
 
 
Met de stomende en stompende bluesklassieker 'Rolling And Tumbling' gaat Rik Meyer bijna honderd jaar terug in de tijd. Natuurlijk mag je Rick's stomende bluesrock versie niet vergelijken met de originele akoestische versie van het nummer. Met de opdwepende beat lijkt het of Minke Adema op oorlogspad gaat. Michel van Schie levert een uitstekende baslijn af. Top nummer. 'Hump Yeah' is een energiek en funky getint nummer, waarin de stemmen van Auke Busman en Monique Bakker elkaar goed aanvullen. Met een uitstekende Wah Wah gestuurde gitaar solo zorgt Rik Meijer voor het instrumentale genot. In de Daniel Moore cover 'Jack Of Diamonds' blijven zanger Jack Bottleneck, drummer Nico Outhuijse en gitarist/bassist Rik Meijer dicht bij de originele versie. We krijgen pure rock'n roll in de Chuck Berry cover 'Roll Over Beethoven'. Pianist Ruben Mulder en gitarist Rik Meijer spelen weer een hoofdrol. Hans Eijkeaar zorgt voor een geweldige drumbeat en zanger Alex Luttjeboer leeft zich volledig uit in deze klassieker. Het instrumentale, swingende 'Bam' werd door Rik Meijer geschreven. In dit iets meer dan drie minuten durend nummer krijgen mondharmonicaspeler Bas Kleine, bassist Roni Jonker, pianist Ruben Mulder en gitarist Rik Meijer alle tijd en ruimte om hun instrumentale klasse te etaleren. 
 
 
 
 
 
 
Nog een hoogtepunt is de Dan Penn cover 'Memphis Women And Fried Chicken'. De Fries Jack Bottleneck, die verleden maand met 'Cow Country' nog een schitterend album uitbracht, zingt het nummer en Marieke Meijer zorgt voor prachtige backing vocals. Silvia Dekema en Auke Busman zingen samen de Stevie Nicks klassieker 'Gold Dust Woman'. Met een strakke drumbeat en splijtend gitaarwerk breien Fokke de Jong en Rik Meijer een prachtig einde aan dit mooie nummer. Het album wordt afgesloten met het akoestische 'Goodnight Moon'. Minke Adema zingt dit enotioneel nummer. De enige begeleiding die haar stem krijgt is die van Rik Meijer zijn akoestisch snarenwerk. Dat Rik Meijer een erg goede gitarist is geen geheim. Voor degenen die hem nog niet kennen is dit album een goede gelegenheid om Rik Meijer te leren kennen. Rik Meijer mag terecht trots zijn op zijn titelloos album. Het steekt instrumentaal erg goed in elkaar en door de vele zangers en zangeressen die hun medewerking aan dit album verleenden blijft het album ook heel boeiend. In de meeste covers slaagt Rik er ook in om zijn stempel te drukken op het nummer. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Give Me The Good Earth
02. Pack It Up
03. New Orleans Ladies
04. I'm A Runner
05. Warface
06. Somebody's Always Trying
07. Right To Be Wrong
08. I'd Love To Change The World
09. Rolling & Tumbling
10. Hump Yeah
11. Jack Of Diamonds
12. Roll Over Beethoven
13. Bam!
14. Memphis Women And Fried Chicken
15. Gold Dust Woman
16. Goodnight Moon
 
Rik Meijer: Gitaar op alle songs en bas op 11
Hans Eijkenaar: Drums op 1 tot 13
Fokke de Jong: Drums op 14 en 15
Michel van Schie: Bas op 1 tot 10 en 12
Roni Jonker: Bas op 13
Johannes Adema – Bas op 15
Bonnie van der Wal: Bas op 14
Ruben Mulder: Toetsen op 1 tot 8, 10,12, 13
Bas Kleine: Bluesharp op 2,7,9,13
Nico Outhuijse – Percussie 1 tot 15
 
Vocals:
Martin v/d Starre: 1 en 7
Cobus Prins: 2
Cindy Oudshoorn: 6
Auke Busman: 3, 10 en 15
Minke Adema: 4,5,9 en 16, Backing vocals op 12
Dilana Smith: 7
Jack Bottleneck: 11 en 14
Monique Bakker: 10
Marieke Meijer: Backing vocals op 14
Silvia Dekema: 15
Kevin Stuurhaan: Backing vocals op 3
Alex Luttjeboer (Nulvieftug)