RICHARD ROZZE - LION

Album Review

Album: 
RICHARD ROZZE - LION
Artist: 
Richard Rozze
Record Label: 
Waterbound Records
Style: 
Blues, Americana, rock, pop
Date: 
23/09/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
RICHARD ROZZE - LION
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Richard Rozze is een elektrische en akoestische gitarist, zanger, componist en arrangeur. Zijn muzikale invloeden zijn klassieke Britse rock, blues, jazz, Keltische en bluegrassmuziek. Hij noemt zijn eerste gitaarleraar, Jeff Alexander, die hij op elfjarige leeftijd ontmoette, als zijn belangrijkste invloed. Jeff moedigde hem aan om gitaristen als Gary Moore, Paul Kossoff, Eric Johnson, Peter Green, Pierre Bensusan te verkennen. Later aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen studeerde Richard af met een Masterdiploma in Jazz op zak. Muzikanten als Miles Davis, Pat Metheny, John Abercrombie, Wes Montgomery en Jim Hall brachten hem een diepere passie voor improvisatie bij. Sindsdien heeft Richard bluegrass en Keltische stijlen verkend met de akoestische groep Open Water. In deze groep toont Richard ook zijn vaardigheden op het gebied van het schrijven van liedjes, neemt hij de leiding en harmoniezang, speelt hij de dobro, tenorbanjo en mandoline. Richard's debuutalbum 'Learning To Fly' werd uitgebracht in 2014 en bevat jazz geïnspireerde composities. Zijn arrangement van Jimmy Webb's 'Wichita Lineman' was te horen op BBC Radio 3's Jazz Line - Up Show. Zijn nieuwste soloproject, een rocktrio onder zijn eigen naam, omvat bassist Jonathan Noyce (Jethro Tull, Gary Moore) en drummer Simon Lea 'Dionne Warwick, Ronnie Wood). Op 29 september 2023 verscheen hun album 'Lion'. Er staan tien originele, door Richard Rozze geschreven nummers op 'Lion'. Alleen voor 'Prana' en 'Got It Alone' kreeg hij hulp van zijn eerste gitaarleraar Jeff Alexander.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het zoetgevooisde 'Living Man'. De hemelse gitaarsolo van Richard Rozze geeft het nummer nog een extra touch. In het meer dan zes minuten durende 'The River' weet Richard Rozze zijn verhaal op een heel knappe wijze te brengen. Hij heeft een mooie stem en weet ze heel goed te gebruiken. Zijn stem gaat mee met de meanderende instrumentale reis van 'Living Man'. Ook hier pakt Richard weer uit met een snarensolo, die een lust voor het oor is. Een van de drie nummers op het album die minder dan vijf minuten duren is 'Forgotten', een ingetogen nummer dat andermaal met het nodige gevoel wordt gezongen. Het is een mengeling van jazz, pop en Americana die lekker in het oor klinkt. Voor je het weet ben je het verleidelijke refrein aan het meezingen. De titeltrack 'Lion', is iets steviger is dan de voorgaande songs. In het refrein en het vurige gitaarwerk vinden we heel wat Neil Young invloeden terug. 
 
 
 
 
 
 
Het kortste nummer op het album is 'Sovereign', een instrumentale song met jazzy invloeden, waarin de klasse van de drie muzikanten andermaal tot uiting komt. Niet alleen Rozze schittert op de gitaar, ook bassist Jonathan Noyce speelt zich met knap solowerk in de kijker. 'How Can I Sleep When I'm Awake? is een prachtige ballade, die Rozze met veel gevoel zingt en kruidt met een wondermooie en gevoelvolle gitaarsolo. Het is één van de hoogtepunten op dit uitstekende album. Een ander pareltje met fantastisch gitaarwerk van Rozze  is de slowblues 'Go It Alone'. Rozze"s gevoelvol snarenwerk roept hier herinneringen op aan de grote Peter Green. Ook in het ingetogen pop getinte 'Here On The Ground' etaleert Richard Kozze met subliem solo gitaarwerk zijn grote klasse als gitarist. 'Prana' is een instrumentale jam, waarin zowel gitarist Richard Rozze als bassist Jonathan Noyce schitteren. Met knap en dwingend slagwerk bepaalt drummer Simon Lea het ritme. 
 
 
 
 
 
 
 
Het album wordt afgesloten met 'Voice Of The Wind'. Al vanaf de aanstekelige en sterke openings riff weet 'Voice Of The Wind' te bekoren. Het uitstekende melodieuze refrein en het prachtige gitaarwerk maken van deze 'Voice Of The Wind' een heel mooie afsluiter. 'Lion' van Richard Rozze is een heel knap album dat, door de mix van pop, Americana, blues, rock, jazz en funk, geschikt is voor een breed publiek. Rozze heeft een goede, zachte stem en zingt zijn songs met veel gevoel. Wat het gitaarwerk betreft heeft Richard Rozze van niemand nog iets te leren. Hij is een klasse gitarist, die veel gevoel in zijn snarenwerk kan leggen. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
01. Living Man
02. The River
03. Forgotten
04. Lion
05. Sovereign
06. How Can I Sleep When I'm Awake?
07. Go It Alone
08. Here On The Ground
09. Prana
10. Voice Of The Wind
 
 
Richard Rozze: Gitaar en zang
Jonathan Noyce: Bas
Simon Lea: Drums