THE RHYTHM JUNKS - IT TAKES A WHILE

Album Review

Album: 
THE RHYTHM JUNKS - IT TAKES A WHILE
Artist: 
The Rhythm Junks
Record Label: 
Popup Records
Style: 
Roots
Date: 
05/02/2016
Reviewed by: 
Tom Coppers

THE RHYTHM JUNKS – IT TAKES A WHILE

 

http://www.therhythmjunks.com/

 

https://www.facebook.com/The-Rhythm-Junks-34461653343/

 

Steven De bruyn, Jasper Hautekiet en Tony Gyselinck, oftewel The Rhythm Junks, zijn terug met hun vierde album ‘It Takes A While’. The Rhythm Junks ken ik al een tijdje. In hun begindagen telde ze nog (dacht ik) 7 leden en maakte ze muziek die dicht aanleunde bij blues en rootsmuziek. Ik herinner me zelfs nog hun theatertour in 2009 waar ook Geoffrey Burton in mee deed. Naast de bezetting is ook de muziek in al die jaren heel erg geëvolueerd. De muziek is nu veel meer filmisch dan vroeger. Je hoort nog steeds dat dit topmuzikanten zijn maar het is allemaal wat minder toegankelijk. Is dat een probleem? Wat mij betreft niet. Het maakt het allemaal net iets spannender om naar te luisteren.

Opener “Headphone City” kan me nog niet helemaal bekoren, maar vanaf “Calling Masala” hebben ze mijn aandacht toch volledig opgeëist. Eerste single  van “It Takes A While” is “Why Would I Worry”. Bekijk zeker eens de clip van de hand van Benny Vandendriessche (oa. Bekend van de film “Drift”). Steven De Bruyn is ook nog steeds een uitmuntende harmonicaspeler. Luister maar eens naar het lekker groovende “The Game Is Up”. Op het jazzy aanvoelende “Hunters Of The Heart” horen we een band die met weinig poespas een mooie song in elkaar kan steken.  Afsluiter “Winter Bones” zou zo op de soundtrack van een Scandinavische film kunnen, lekker sfeervol en één van mijn favoriete nummers van de cd.

Een meer dan degelijke vierde plaat van The Rhythm Junks. Al is het voor mij toch een band die je vooral live moet meemaken. En dat kan in België nog op volgende data:   18/03 HASSELT (BE) – MUZIEKODROOM , 19/03 EEKLO (BE) – N9, 01/04 ANTWERPEN (BE) - DE ROMA

 

Tom Coppers

 

1. Headphone City
2. Calling Masala
3. Why Would I Worry
4. It Takes A While
5. The Game Is Up
6. How Long
7. Hunters Of The Heart
8. Shopping Again
9. Trying To Listen
10. Winter Bones