REVEREND FREAKCHILD - ILLOGICAL OPTIMISM

Album Review

Album: 
REVEREND FREAKCHILD - ILLOGICAL OPTIMISM
Artist: 
Reverend Freakchild
Record Label: 
Treat And Released Records
Style: 
Blues, pop
Date: 
01/06/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
REVEREND FREAKCHILD - ILLOGICAL OPTIMISM
 
 
 
Zanger/gitarist Reverend Freakchild heeft samen met drummer Chris Parker, Lapsteel gitarist Hugh Pool en de The Mulebone Singers een opvolger klaar voor 'Hillbilly Zen-Punk Blues'. Het is een ongewoon project van 3 cd's dat de titel 'Illogical Optimism' meekreeg. Reverend Freakchild groeide op in Hawaï en behaalde een diploma in de filosofie en religie aan de Northeastern University in Boston. Momenteel woont de muzikant in Boulder, Colorado waar hij het Tibetaanse boeddhisme bestudeert. Hij was lid van heel wat bands, waarvan Soul Coughing, de roots rock band Bananafish, The Neptune Ensemble, The Soul Miners, The Lucky Devils en The Cosmic All stars de voornaamste waren. Zelf zegt hij dat muziek zijn religie is. Het nieuwe album 'Illogical Optimism' heeft drie verschillende thema's. Het eerste album bestaat uit vijftien bekende covers, die Reverend Freakchild met nieuwe eigen arrangementen naar zijn hand zet. De tweede CD bevat twaalf nummers, en zijn allemaal verschillende versies van 'All I Got Is Now' en op album drie mag predikant Ramblin' Jennings, acht akoestische songs brengen.
 
 
Laat ons beginnen met de eerste CD, 'Odds, Ends And Other Amazingness', waar we heel wat bekende songs de revue zien passeren. Het begint al met een heel ongewone cover van John Lennon zijn 'Imagine'. Van de gospel song 'I Still Have Joy' maakt Reverend Freakchild een echt pareltje. Ook  Bo Diddley's 'Who Do You Love' kan bekoren. Het laatste wat je kan zeggen over Reverend Freakchild is dat hij geen smaak heeft en geen lef. De goede smaak zie je als je de songs op de eerste cd overloopt en de lef dat hoor je als je naar de funky versie van 'All Along The Watchtower' luistert. In 'Big Mouth Blues' van Graham Parsons gebruikt de Reverend heel veel disortion op de gitaar. Natuurlijk mag blues legende Robert Johnson niet ontbreken op dit album. Freakchild en zijn jongens leggen zeer veel gevoel in hun knappe versie van 'Hell Hound On My Trail'. Ook het Lennon/McCartney nummer 'Yer Blues' kan erg bekoren, dankzij de gruizige bluesharp.
 
 
Op CD twee ' Everything Is Now' vinden we het nummer 'All I Got Is Now' in allerlei talen en genres. Wat hier de bedoeling van is kan ik in de verste verte niet raden, het resultaat is in ieder geval maar pover. De funk versie 'Once Upon A Time Called Right Now', de Hillbilly versie 'Alla Gotta Na'' en de punk versie 'All I Want Is Now' zijn de positieve uitzonderingen op deze erg zwakke tweede cd.
 
 
Op de derde cd 'Kairos' horen we dominee Ramblin' Jennings, die alleen zijn akoestische gitaar, zijn bluesharp en zijn doorleefde stem ter beschikking heeft. Pure Delta blues met een ziel, die recht uit het hart gespeeld wordt, dat is een korte beschrijving van wat Ramblin' Jennings ons hier acht nummers laat horen. Voor mij is de derde cd met voorsprong het beste deel uit deze trilogy. Vooral de opener 'Safe In The Storm', het swingende 'I Saw A Wheel', het overtuigend gezongen 'Livin' And Dyin''en het het beklijvende 'Silver Sandals' zijn de toppers op 'Kairos'. Deze Ramblin' Jennings is voor mij de openbaring, zowel als muzikant, als zanger, maar ook als songwriter. Op 'John, The Revelator' na, zijn het allemaal eigen nummers. (7/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
Tracks:
Disc One:
Odds, Ends And Other Amazingness / Reverend Freakchild
1.Imagine
2.Hey Pocky A-Way
3.I Still Have Joy
4.Cryin' Holy Unto The Lord
5.Who Do You Love
6.All Along The Watchtower
7.Shark Boogie
8.Pretty Boy Floyd
9.Sweet Sweet You
10.See That My Grave is Kept Clean
11.Big Mouth Blues
12.Hell Hound On My Trail
13.Yer Blues
14.Death Don't Have No Mercy
15.Plastic Jesus / Working On a Building
Disc Two:
Everything Is Now / Reverend Freakchild
1.Once Upon A Time Called Right Now - Funk Version
2.All I Got Is Now - Low Society ReMix
3.All We Got Is Now - Reggae Version
4.All I Got Is Now - DJ BillyE ReMix
5.Alla Gotta Na' – Hillbilly Version
6.All I Want Is Now! - Punk Version
7.The Bardo of This Life, Dream-like Nature ReMix
8.Ich Hab Nur Diesen Augenblick - German Version
9.Tout Ce Dont Tu As Besoin, C'est Maintenant
10.(All You Need Is Now) French Version
11.All Is Now (Acoustic Demo Version)
12.Everything is Now...
13.Now?
Disc Three:
Kairos / Ramblin' Jennings
1.Safe In The Storm
2.I Saw A Wheel
3.Please Send Me
4.Sinner Blues
5.Livin' and Dyin'
6.Silver Sandals
7.John the Revelator
8.Last Train Blues