REGINA BONELLI - LOVE LETTER

Album Review

Album: 
REGINA BONELLI - LOVE LETTER
Artist: 
Regina Bonelli
Record Label: 
True groove Records
Style: 
Blues, Soul, Rhythm & blues
Date: 
26/10/2018
Reviewed by: 
Walter vanheuckelom
REGINA BONELLI - LOVE LETTER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Regina Bonelli is een Amerikaanse zangeres en pianiste die in Brooklyn geboren werd. Ze is geïnspireerd door de vroege blues en rhythm & blues uit de jaren zestig en zeventig. Regina was nog maar vijf jaar oud wanneer ze begon te zingen en piano te spelen. Tien jaar later speelde ze ook gitaar en trad ze al op. Ze ontmoette de liefde en kreeg twee kinderen, die ze alleen groot bracht. Haar ervaringen in het leven en de liefde gaven haar genoeg inspiratie om songs te schrijven en om blues te zingen. Samen met haar band The True Groove All Stars weet ze het publiek te imponeren en te beroeren. Langdurige staande ovaties na een concert zijn eerder een constante dan een uitzondering. Ze deelde het podium al met artiesten zoals Bobby Rush, Paul Simon, Martha Reeves, The Temptations, Popa Chubby en Ronnie Earl. In 2015 verscheen haar album 'Open Up The Door' en twee maanden geleden verscheen de opvolger 'Love Letter', met daarop acht originele nieuwe songs en één cover. Gitarist Tomas Doncker hielp schrijven aan elk van de acht originele nummers en Regina werkte mee aan vijf nummers. Beiden zijn ze ook de producers van het album.
 
 
 
 
 
 
Regina opent haar album 'Love Letter' met 'Don't You Put Your Hands On Me', de eerste single die het album moet promoten. Het nummer krijgt heel wat airplay op verscheidene radiostations in Amerika en het staat ook op de Blue Blues lijst van SiriusXm BB King's Bluesville station Rack Of Blues. Deze stomende rhythm & blues song gaat over huiselijk geweld en wordt met veel overtuiging gezongen door de krachtige en rauwe stem van Regina. De ritmesectie zorgt voor een strakke stuwende groove. Het orgel is uitstekend aanwezig gedurende heel het nummer en ook de aanstekelijke rauwe gitaar riffs kunnen bekoren. Dit is een nummer dat naar meer smaakt. Het ritme wordt de hoogte ingestuwd tijdens het energieke 'Playin' In The Dirt', dat gekruid wordt met knap en gruizig blaas en zuigwerk van Gary Schreiner op de mondharmonica. Het prachtige slidewerk op de gitaar maakt het nummer instrumentaal helemaal compleet. In het soulnummer 'Nothing I Can't Handle' bewijst Regina dat ze ook een erg soulvolle stem heeft. Natuurlijk mogen in deze Stax sound geen koperen blazers ontbreken en die taak is weggelegd voor saxofonist Mark Henry. De titeltrack 'Love Letter' is een door warme orgel klanken gedragen liefdesballade, die met veel gevoel en overgave gezongen wordt door Regina.
 
 
 
 
 
 
In het poppy soul nummer 'Straighten My Crown' laat de zangeres horen dat ze buiten een goede stem, ook over goede vingers beschikt, want hier neemt zij de Wurlitzer voor haar rekening. De melodieuze gitaar solo geeft de song nog meer cachet. Nog meer soul krijgen we in het zoete en meeslepende 'A Little Rain Must Fall', waarin het soul gevoel nog versterkt wordt door het saxofoon geluid van Mark henry. In het bluesy 'Talk Is Cheap' zorgen de dwingende drumbeat en de vlijmscherpe pittige snarenriffs voor de instrumentale hoogtepunten. Het meest verrassende nummer op dit album is de enige cover, namelijk 'Paint It Black' van The Rolling Stones. Artur Uronen speelt zich hier in de kijker met zijn Gonzo Pedal Steel gitaar, maar voor het overige vind ik dit spijtig genoeg geen geslaagde versie en zelfs één van de minste nummers op het album. Geef me dan maar de afsluitende rocker 'The Ladder', dat door producer/gitarist Tomas Doncker en bassist Kevin Jenkins werd geschreven. Het nummer heeft een knappe stomende groove en het vlijmscherpe snarenwerk geeft 'The Ladder' nog een extra surplus. 'Love Letter' van Regina Bonelli is een album met een paar schitterende hoogtepunten. Spijtig genoeg kan ze die hoogtepunten niet het gehele album bestendigen. Regina heeft een veelzijdige prachtige stem, waarmee ze veel richtingen uit kan. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 Don’t You Put Your Hands On Me
02 Playin’ In The Dirt
03 Nothing I Can’t Handle
04 Love Letter
05 Straighten My Crown
06 A Little Rain Must Fall
07 Talk Is Cheap
08 Paint It Black
09 The Ladder
 
Regina Bonelli: Zang, backing vocals, Wurlitzer op #5
Tomás Doncker: Gitaren, backing vocals op #6,9
Michael Hill: Gitaren
James Dellatacoma: Gitaren, washboard op #2
Artur Uronen: Gonzo pedal steel guitar op #5,8,9
Nick Rolfe: Orgel, Keyboard
Gary Schreiner: Orgel, mondharmonica op #2
Kevin Jenkins: Bas
Mike Griot: Bas
Tony Lewis: Drum
James Coley: Drum
Mark Henry: Saxofoon & tambourijn