REDFERN, HUTCHINSON & ROSS - MAHOGANY DRIFT

Album Review

Album: 
REDFERN, HUTCHINSON & ROSS - MAHOGANY DRIFT
Artist: 
Redfern, Hutchinson & Ross
Record Label: 
eigen beheer
Style: 
Bluesrock,Psychedelic Rock,Southern Rock
Date: 
01/11/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
REDFERN, HUTCHINSON & ROSS - MAHOGANY DRIFT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Redfern, Hutchinson & Ross of afgekort RHR is een nieuwe powerhouse band met drie gitaar spelende frontmannen, met name Troy Redfern, Jack J Hutchinson en Mike Ross. Met het beste van Southern rock, psychedelische rock en bluesrock is de groep ook zwaar geworteld in de scene van de jam bands. Buiten deze drie uitstekende gitaristen bestaat RHR nog uit drummer Darren Lee en bassist Jack Browning. Volgens Hutchinson kwam de band als volgt tot stand. Het was een geval van wat deuntjes in een hoed gooien en kijken wat er mee gebeurde. De drie gitaristen hebben alle drie een solo carrière, maar het samenwerken met andere muzikanten gaven de jongens toch nog iets speciaals en dat gaf de doorslag. Het was van in het begin duidelijk dat ze geen ego's wilden, maar gewoon kick ass muziek maken. Voor ze aan RHR begonnen hadden de drie gitaristen al de kracht van multi gitaarbands ( Allman Brothers, Little Feat en The Black Crowes) besproken en ze kwamen alle drie tot de conclusie dat er steeds iets magisch gebeurde aan het gedeelde moment waarop de gitaristen met elkaar spelen. Hun debuutalbum 'Mahogany Drift', dat op 1 november verscheen werd op drie dagen tijd opgenomen in de legendarische Brighton Electric studio. De elf nieuwe en originele songs werden door Redfern, Hutchinson of Ross geschreven en twee nummers schreven de drie heren samen.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de door Mike Ross geschreven spijkerharde bluesrocker 'She Paints The Moon', dat bol staat van de verschroeiende en zinderende gitaar riffs. Drummer Darren Lee en bassist Jack Browning zorgen voor de strakke midtempo rock groove en de drie gitaristen zijn gul met hun vlijmscherpe riffs die je raken tot de kleinste vezel van je lichaam. Het psychedelische begin roept herinneringen op aan Jimi Hendrix en het sterke refrein van 'She Paints The Moon' is heel catchy en melodieus. 'Rapture', dat door Jack Hutchinson geschreven werd, is een stompende rechttoe rechtaan rocker, met Southern invloeden. Jack heeft een krachtige rockstem en weet het nummer dan ook met veel overgave en power te zingen. Natuurlijk weten de drie heren ook hier weer te bekoren met vlijmscherp en verschroeiend snarenwerk. Geen lang gerekte solo's wel functionele solo's en riffs die perfect in het nummer passen en die niet dienen om het ego op te krikken. 'Rapture' is misschien wel het meest radiovriendelijke nummer op het album. Met een energieke en ritmische shuffle drumbeat trekt drummer Darren Lee, het door Troy Redfurn geschreven 'Judgement Day' op gang. Even later komt Troy met wat Oosterse gitaarklanken op de akoestische resonator gitaar die drumbeat versterken. Troy zingt met een wat angstaanjagende stem dat hij op tijd thuis zal zijn voor 'Judgement Day'. De duellerende akoestische resonator gitaren versterken die angstaanjagende sfeer nog meer. De staalharde en vlijmscherpe gitaar solo zet de kers op de taart. Eindigen doet het vijftal met dezelfde ingrediënten als van de intro, namelijk de energieke en ritmische shuffle drumbeat en de Oosterse akoestische resonator gitaarklanken. 'Judgement Day' heeft een groot Led Zeppelin gehalte. Het eerste van de twee nummers dat de drie heren samen schreven is het instrumentale 'Mahogany'. De erg korte song, van honderdtweeënveertig seconden, kent een rustig bluesy begin, maar al snel groeit het uit naar een jam achtige bluesrock song met de gitaren in de hoofdrol. Voor mij is 'Ghost Hound Rider' één van de hoogtepunten op dit uitstekende album. Het is een krachtige Southernrocker die niet zou misstaan op een Blackberry Smoke of Black Crowes album. 'Ghost Hound Rider' heeft een spijkerharde rock groove en priemende snarensolo's die door merg en been gaan. Dit door producer Mike Ross geschreven nummer is een rollercoaster die je vanaf de eerste noot vastpakt en je niet loslaat voordat de laatste noot uitgestorven is.
 
 
 
 
 
 
 
Hoewel de titel 'Satisfied' misschien iets anders laat vermoeden, is het een karakteristiek heavy en donker nummer van Troy Redfurn, dat een abrupt einde kent met een raam (brekend glas) dat kapot gegooid wordt. 'Satisfied' is zware grungy rock met een dreunende groove, overstuurde gitaren en vervormde zang. 'Solemn Song' is een Southern ballade, waarin de combinatie van de fuzzy en huilende gitaar met de sferische slide gitaar de sound van het nummer bepalen. Jack Hutchinson zingt deze powervolle ballade met veel gevoel en overgave. Het amper twee minuten durende instrumentale 'Drift' is het vervolg op 'Mahoganey'. Ook in deze uptempo bluesrocker is het weer genieten van de virtuositeit en klasse van de drie gitaristen. De reden waarom RHR deze twee songs gesplit hebben weet ik niet en is ook niet zo belangrijk. Hoewel de sound van RHR feller en zwaarder is doet het melodieuze en harmonieuze 'Holler' toch aan de Allman Brothers denken. Jack, Troy en Mike bewijzen hier dat ze harmonieus kunnen samen zingen. Ook hier weer zorgt de combinatie van de gitaar met de slide gitaar voor een grote meerwaarde. De akoestische snarensolo halfweg maakt 'Holler' helemaal compleet. Het meest bluesy nummer op het album is het door Mike Ross geschreven Delta blues nummer 'Levethian'. Dit akoestische nummer heeft sublieme akoestische gitaarlijnen en machtig slidewerk op de resonator gitaar. 'Levethian' is wel een heel ander soort song dan de rest op het album, maar dat geeft niet. Integendeel het smaakt naar meer en het toont eveneens de veelzijdigheid van deze band aan. Het door Troy Redfern geschreven 'Miles Away' sluit het album af. In deze aanstekelige rocker herken ik zeker Rolling Stones invloeden. Deze stomende rocker zal tijdens de live optredens voor veel sfeer en ambiance zorgen en ik ben er bijna zeker van dat het sterke en catchy refrein door velen zal meegebruld worden. De zinderende slide solo geeft deze rocker nog meer allure. 'Miles Away' is een erg knap nummer en misschien wel het ideale nummer om op single uit te brengen. 'Mahogany Drift', het debuutalbum van RHR is een spetterend album. Het trio legt met dit album meteen de lat erg hoog. Troy Redfurn, Jack Hutchinson en Mike Ross zijn er in geslaagd om hun verschillende stijlen en invloeden te laten samensmelten tot iets bijzonders, waarvan de som van één plus één plus één meer is dan drie. 'Mahogany Drift' van RHR is een aanrader voor iedereen die van stevige bluesrock en Southern rock houdt. (9/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
She Paints The Moon (Ross)
Rapture (Hutchinson)
Judgement Day (Redfern)
Mahogany (RHR)
Ghost Hound Rider (Ross)
Satisfied (Redfern)
Solemn Song (Hutchinson)
Drift (RHR)
Holler (Hutchinson)
Leviathan (Ross)
Miles Away (Redfern)
 
 
Troy Redfern - Guitar & vocal
Jack Hutchinson - Guitar & Vocal
Mike Ross - Guitar & Vocal
Darren Lee - Drums
Jack Browning - Bass