RANDY MCALLISTER - POWER WITHOUT POWER

Album Review

Album: 
RANDY MCALLISTER - POWER WITHOUT POWER
Artist: 
Randy McAllister
Record Label: 
Reaction Records
Style: 
(Acoustic) Blues en bluesrock
Date: 
01/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
RANDY MCALLISTER - POWER WITHOUT POWER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Randy McAllister groeide op in het kleine Texaanse stadje Novice en is een Texaan van de vijfde generatie, wiens vader zowel brandweerman als muzikant was. Zijn vader was drummer in een band genaamd The Flames. Randy ging soms naar zijn houseparty's en repetities en zat dan op de drums. Met het geld dat hij verdiende met het maaien van gazons kocht Randy voor 40 dollar zijn eerste drumstel. Hij zat toen in de vijfde klas. Vanaf dat moment zat Randy, als hij niet aan het vissen was of met zijn vrienden op het land rondhing, zingend en drummend op zijn kamer. In zijn beginjaren als twintiger ontdekte Randy de mondharmonica, toen hij als lid van de Amerikaanse luchtmacht gestationeerd was in Massachusetts. In navolging van Blues legende 'Earring George' Mayweather, een inwoner van Boston en mondharmonicameester, verhuisde McAllister in 1989 naar Alaska, waar hij de volgende drie jaar in verschillende bands speelde. Hij verhuisde in 1992 terug naar Texas als een sterke, bekwame harpspeler.  In Texas sloot Randy vriendschap met Mike Morgan, Andrew Jr. Boy Jones en Robin Sylar. Randy zou af en toe de band van Mike Morgan (The Crawl) leiden en mondharmonica spelen en zingen. Anderzijds speelde Mike gitaar in Randy's band. Randy en Andrew Jr. Boy Jones (Charlie Musselwhite, Katie Webster, Freddie King) werkten in die tijd ook samen. Eind jaren negentig, toen Andrew een contract had bij het Britse label JSP Records, benaderde hij labeleigenaar John Steadman over Randy. Randy kreeg al snel een contract bij JSP Records en bracht vier CD's uit bij het label. 'Diggin' For Sofa Change' uit 1997 was zijn debuutalbum. Randy speelde ook een groot deel van de jaren negentig met Robin Sylar (Doyle Bramhall, George Harmonica Smith en Stevie Ray Vaughn). Randy ging uiteindelijk cd's uitbrengen op Severn Records (met Mike Morgan) en Reaction Records. Ondertussen is Randy McAllister een veelgeprezen zanger, songwriter, mondharmonicaspeler en drummer. Inmiddels heeft Randy McAllister al zestien albums uitgebracht. Op één mei verscheen zijn recentste album 'Power Without Power' en dat ligt nu hier voor me. Er staan elf songs op het album, waarvan tien originele, door Randy McAllister geschreven nummers. 'Easy My Troublin' Mind' van Sam Cooke is de enige cover op het album.
 
 
 
 
 
 
De opener 'Surprise!!!' is een prachtige akoestische Delta bluesrocker met opwindend gitaar en mondharmonicawerk van Brandon Hudspeth en Randy McAllister. Randy beschikt over een goede en aangename stem en brengt het nummer heel overtuigend. R. Jack McAllister maakt met zijn uitstekende backing vocals het vocale gedeelte helemaal af. In 'Face First' krijgen we dezelfde ingrediënten, namelijk een sterk nummer, een goede stem en opwindend en uitstekend gitaar en mondharmonicawerk. Het enige verschil is de gitarist. Op 'Face First' is dat Howard Mahan. Randy's uitgeklede versie van '(Somebody) Ease My Troublin' Mind' is minder melodieus dan de originele Sam Cooke versie. Maar de intimiteit van het nummer en de intensiteit waarmee Randy het nummer zingt geeft zijn versie een extra touch. Het sublieme vingerwerk van gitarist Brandon Hudspeth is een lust voor het oor. 
 
 
 
 
 
 
In 'Envy's Embrace' weet Randy zijn ingetogen mondharmonica riffjes weer op een mooie wijze in de melodie te weven. Het sublieme gitaarwerk van Brandon Hudspeth is weer om van te smullen. Het tempo gaat de hoogte in voor het uptempo nummer 'Son', waarin het weer genieten is van de instrumentale klasse van Randy op mondharmonica en het geweldige fingerpicking spel van Brandon op de akoestische gitaar. 'Sweet Spot' is een iets steviger midtempo nummer, waarin Randy gretig rondstrooit met knappe mondharmonica riffjes. Men kan hetzelfde zeggen van 'C'Mon Brothers And Sisters', alleen heeft dit nummer met een paar mooie tempo wisselingen nog een extra troef. 
 
 
 
 
 
 
Er klinkt veel weemoed en verdriet in de stem van Randy tijdens de emotionele ballade 'Not Everybody Leaves (Her Words)'. Het wordt catchy en poppy met het aanstekelijke 'Clear My Head', waarin het weer met volle teugen genieten is van het fantastische fingerpicking van Brandon op zijn akoestische gitaar. Persoonlijk vind ik het iets stevigere  'Donnie Downer' één van de hoogtepunten op het album. Het heeft een sterk refrein en de uitstekende backing vocals van Heather Newman geven 'Donnie Downer' een extra touch. Randy sluit het album af met 'Like Nothing Else'. Wie van akoestische nummers houdt gaat zeker genieten van 'Power Without Power' van Randy McAllister. Randy heeft een goede stem en weet hoe hij een song moet schrijven. Bovendien is er ook nog het uitstekend mondharmonicawerk van Randy en het sublieme gitaarwerk van Brandon op de akoestische gitaar. (7/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Surprise!!!
02. Face First
03. (Somebody) Ease My Troublin‘ Mind
04. Envy’s Embrace
05. Son
06. Sweet Spot
07. C’Mon Brothers And Sisters
08. Not Everybody Leaves (Her Words)
09. Donnie Downer
10. Clear My Head
11. Like Nothing Else
 
Randy McAllister: vocs, harmonica
Brandon Hudspeth Gitaren (behalve op 2), 
Howard Mahan: Gitaar (2) -rhythm gitaar  (6,7,10)
Heather Newman: Backing vocals (10) 
R. Jack McAllister: Backing vocals (1,6)