RANDY MCALLISTER AND THE SCRAPPIEST BAND IN THE MOTHERLAND - TRIGGERS BE TRIPPIN

Album Review

Album: 
RANDY MCALLISTER AND THE SCRAPPIEST BAND IN THE MOTHERLAND - TRIGGERS BE TRIPPIN
Artist: 
Randy McAllister And The Scrappiest Band In The Motherland
Record Label: 
Reaction Records
Style: 
Bluesrock, Funky Rock, Soulvolle blues, Roots
Date: 
28/09/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
RANDY MCALLISTER AND THE SCRAPPIEST BAND IN THE MOTHERLAND - TRIGGERS BE TRIPPIN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Randy McAllister is een Amerikaanse zanger, drummer, mondharmonicaspeler en songwriter. Hij groeide op in Novice, een klein stadje in Texas. Zijn vader was brandweerman en drummer bij The Flames. Randy volgde de repetities en ging soms mee naar optredens en ging dan ook al eens achter het drumstel zitten. Hij kocht zijn eerste drumstel, toen hij in de vijfde klas zat, voor veertig dollar. Dat geld had hij zelf verdiend met het maaien van gazons. Vanaf dat moment sloot Randy zich regelmatig in zijn kamer op om te oefenen. Op het moment dat McAllister in Massachusetts gestationeerd was als lid van de luchtmacht leerde Randy mondharmonica spelen. Hij ging lessen volgen bij blues legende Earring George Mayweather, een mondharmonica virtuoos uit Boston. In 1989 verhuisde McAllister naar Alaska, waar hij de volgende drie jaar bij verscheidene bands speelde. In 1992 keerde hij terug naar Texas als uitstekend mondharmonicaspeler, die ook een reputatie opbouwde als zanger en songwriter. Hij raakte bevriend met Mike Morgan, Andrew Jr. Boy Jones en Robin Sylar. Af en toe speelde Randy mee met The Crawl, de band van Mike Morgan. Eind jaren negentig tekende McAllister een platencontract bij het Britse label JSP Records. Op dat label bracht Randy vier albums uit. Later bracht hij nog verscheidene albums uit bij Freedom First Records en Reaction Records. Randy McAllister is één van de meest veelzijdige bluesmannen in Texas en is een mondharmonicaspeler van wereldklasse. 'Triggers Be Trippin', dat in september 2018 verscheen, is al het veertiende album van Randy. Er staan tien songs op het album, waarvan Randy er zelf negen schreef. Randy zingt alle nummers, speelt op acht nummers mondharmonica en zit bij drie songs achter de drums.
 
 
 
 
 
 
 
Randy opent zijn nieuwe album 'Triggers Be Trippin' met het stomende en howlin bluesnummer 'In A Flick Of A Bic'. Het zinderend en verschroeiend mondharmonica spel van Randy beheerst deze energieke en begeesterende song. Bassist Patrick Smith en drummer Danny Cochran zorgen voor een rete strakke en snoeiharde groove en de steeds wederkerende uitstekende en stuwende gitaarriff van Brandon Hudspeth geven 'In A Flick Of A Bic' de nodige power en ritme dat dit soort songs nodig heeft om te schitteren. Top opener. De enige cover op het album is de meer dan zestig jaar oude liefdesballade 'Since I Met You Baby' van Ivory Joe Hunter. Randy McAllister drukt hier duidelijk zijn stempel op het nummer. In de originele versie was het een zeemzoete vloeiende poppy slow, in de versie van Randy is het meer een Delta Blues ballade. We krijgen opnieuw prachtig en gevoelvol blaas en zuigwerk van Randy op de bluesharp, die hier alleen begeleiding krijgt van de akoestische gitaar van Santos Puertas. Deze combinatie zorgt er voor dat deze Delta Blues song een wat eenzame sfeer creëert. Vocaal weet Randy het nummer met veel emotie en gevoel te zingen. Drummer Danny Cochran neemt met ritmisch slagwerk de intro van 'Beauty And Ugly Upside Down' voor zijn rekening. In deze opwindende Texas bluesrocker neemt Randy de lafaards op de korrel die op het internet vaak spotten met Lizzie Velasquez, een vrouw die lijdt aan een zeer zeldzame vorm van progeria, een ziekte waarbij het lichaam niet in staat is om vet aan te maken. Lizzie is in het echte leven een sterke vrouw die aan andere mensen voorlichting geeft en hulp biedt door lezingen te geven en boeken te schrijven over haar ziekte. In dit begeesterende nummer steekt Randy McAllister deze dappere vrouw een hart onder de riem. De verschroeiende mondharmonica van Randy en het vette slidewerk van Brandon Hudspeth beheersen de sound van het nummer op een geweldige wijze. Het is tevens de eerste keer dat we backing zangeres Andrea Wallace horen op dit album en ze weet meteen te bekoren met haar krachtige soulvolle stem. Het wordt funky in de stomende rocker 'Bring It On Backbreaker', waarin gitarist Brandon Huspeth een hoofdrol opeist met zinderend en verschroeiend snarenwerk.
 
 
 
 
 
 
Daarna gaat de muziek van Randy McAllister een heel andere weg op met het vloeiende soulnummer 'The Yin And The Yang', waarin Randy het heeft over het leren geven en nemen in dit aardse leven. Het is het enige nummer op het album waarin we toetsenwerk te horen krijgen. Carson Wagner heeft instrumentaal met zijn Hammond B3 een grote bijdrage in deze 'The Yin And The Yang' en in het instrumentale gedeelte is zijn samenspel met de gitaar van Brandon Hudspeth een lust voor het oor. Randy bewijst dat hij ook een prachtige soulvolle stem heeft en de backing zangeressen Andrea Wallace en Benita Arterberry-Burns zijn uitdrukkelijk aanwezig en een mooie aanvulling op Randy's stem. De mondharmonica was een beetje op de achtergrond verzeild, maar in de verschroeiende bluesrocker 'Batter Up' krijgen we weer groots en spetterend mondharmonica vuurwerk. Het is tevens de eerste van de drie songs dat McAllister achter de drums zit en dat levert energiek slagwerk op. Randy McAllister weet de nodige soul te verwerken in de rocker 'Vacation On My Mind'. Daarna wordt het gaspedaal stevig ingedrukt voor de uptempo rocker 'Math Ain't Working', waarin gitarist Brandon Hudspeth weer verschroeiend uithaalt op zijn sixstring. Halfweg vertraagt het ritme om even later op een prachtige manier weer te versnellen. In het bluesy 'Makeshift Molly' zingt Randy het verhaal van Molly, een dakloze die onder een brug in Dallas leeft. Volgens Randy heeft deze vrouw, in tegenstelling tot vele andere mensen die het veel beter hebben in deze samenleving, wel een hart en een ziel. Ondanks haar slechte leefomstandigheden dankt ze bovendien ook nog elke avond God. Ook hier is het weer met volle teugen genieten van het schitterende mondharmonicawerk van deze Texaan. Als je ooit wil bevriend raken met deze uitstekende muzikant, moet je als eerste vereiste fan zijn van Jimmy Reed, anders doe je best geen moeite. Dat laat Randy tenminste verstaan in de vrolijke en opdwepende afsluiter 'We Can't Be Friends (If You Don't Like Jimmy Reed)'. Er wordt weer gretig rondgestrooid met vette slide riffs op de gitaar en gruizige mondharmonica klanken. 'Triggers Be Trippin' van Randy McAllister And The Scrappiest Band In The Motherland is een uitstekend album en voor mij een prettige kennismaking met deze muzikant. Ik hou van zijn mondharmonicaspel en van zijn stem. Met Brandon Hudspeth heeft hij ook nog een schitterende gitarist in zijn uitstekende band. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. In A Flick Of A Bic
02. Since I Met You Baby
03. Beauty And Ugly Upside Down
04. Bring It On Backbreaker
05. The Yin And The Yang
06. Batter Up
07. Vacation In My Mind
08. Math Ain’t Workin
09. Makeshift Molly
10. We Can’t Be Friends (if you don’t like Jimmy Reed)
 
 
Randy McAllister : vocals on all tracks, Harmonica on tracks 1, 2, 3, 4, 5, 6. 9, 10, Drums on tracks 6, 9, 10
Brandon Hudspeth: guitar on all tracks except 2
Santos Puertas: guitar track 2;
Jacque Garoutte: bass tracks 3, 4, 6, 7, 9, 10
Patrick Smith: bass tracks 1,8
Rich Stanmyre: bass track 5
Danny Cochran: drums tracks 1, 3, 4, 7, 8
Sean Mcurley: drums track 5
Carson Wagner: B3 track 5
Andrea Wallace: backing vocals tracks 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10
Benita Arterberry-Burns: backing vocals track 5