RANDY LEE RIVIERE - BLUES SKY

Album Review

Album: 
RANDY LEE RIVIERE - BLUES SKY
Artist: 
Randy Lee Riviere
Record Label: 
New Wilderness Records
Style: 
Blues
Date: 
20/10/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
RANDY LEE RIVIERE - BLUES SKY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaan Randy Lee Riviere verdeelt zijn tijd tussen zijn boerderij in Montana en zijn huis net buiten Nashville. Tussen 2004 en 2012 bracht hij met Mad Buffalo vier albums uit. Als je luistert naar de laatste twintig jaar van zijn werk  met 'A Good Bad Road' (2004), 'Fool Stand' (2006), 'Wilderness' (2008) en 'Red And Blue' (2012) en daarna op zijn solo album ' Wyoming' (2021), hoor je verschillende muzikale draaiingen en dat is ook weer het geval voor zijn nieuwe soloalbum 'Blues Sky' dat op twintig oktober verscheen. Net als bij zijn eerste soloalbum 'Wyoming' is Kevin McKendree de producer. Kevin en Randy Lee schreven samen ook tien nummers voor dit nieuwe album. Alleen 'Needles' schreef Randy Lee Riviere helemaal alleen. 
 
 
 
 
 
 
 
De opener 'American Redoubt' heeft, dankzij drummer Kenneth Blevins en bassist David Santos een retestrakke groove. Randy Lee Riviere en producer Kevin McKendree zorgen voor splijtende gitaarvullingen en dito solo's. Het stompende 'You're So Kind' is opgebouwd rond een zware riff. Ook hier krijgen weer die kenmerkende priemende gitaar te horen. Het stompende en stampende ritme blijft ook in 'Do Or Don't' aanwezig. Het dwingende en strakke slagwerk van Kenneth Blevins bepaalt het tempo en de zware beukende baslijn zorgt voor de stompende groove. Randy Lee Riviere en Kevin McKendree kleuren het nummer andermaal met priemend en diep snijdend gitaarwerk. Een duidelijk ontevreden Randy Lee Riviere horen we in 'Needles', het enige nummer dat hij alleen schreef. Niet alleen in zijn tekst en stem uit hij zijn ongenoegen, maar ook in zijn scherp snijdend snarenwerk op de gitaar. Hetzelfde kan gezegd worden over 'Spit Shine', waarin Randy Lee het materialisme, pretentie en hoogmoed hekelt. We zijn halfweg het album en de meeste songs zijn qua tempo en stijl heel gelijkaardig. Dat verandert wel in de ingetogen ballade 'Just One More Time', waarin we een heel gevoelvolle en sentimentele stem van Randy Lee horen. 
 
 
 
 
 
In 'Rocky's Road' en 'Old Country's Son', twee stomende rockers met lekker gitaarwerk en aantrekkelijke refreinen hoor je duidelijk Neil Young And The Crazy Horse invloeden. in het korte, nog geen honderdvijftig seconden durende, 'What Do You Know About Pain?' vraagt Randy Lee Riviere zich af wat anderen weten over pijn. Met zijn scherp snijdende gitaar versterkt hij het gevoel van pijn nog. 'Joseline' is een gruizige midtemp song, over een relatie die stuk gelopen is maar waarin Joseline een grote indruk achtergelaten heeft bij zanger Randy Lee Riviere. Het album wordt afgesloten met de emotionele gospel getinte ballade 'Cold Cold River'. Met zijn warme orgelklanken draagt Kevin McKendree de melodie van 'Cold Cold River'. Vocaal maken Ann, Regina & Freda McCrary het nummer helemaal af.  'Blues Sky' van Randy Lee Riviere is een aangenaam album om naar te luisteren. (7,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01. American Redoubt (2:46)
02. You’re So Kind (3:01)
03. Do or Don’t (2:59)
04. Needles (4:18)
05. Spit Shine (3:03)
06. Just One More Time (3:48)
07. Old Country’s Son (3:22)
08. What Do You Know About Pain? (2:28)
09. Rocky’s Road (4:28)
10. Joseline (3:19)
11. Cold Cold River (5:24)
 
Randy Lee Riviere: Zang en gitaar
Kevin McKendree: Gitaar, keyboards en zang
Kenneth Blevins: Drums
David Santos: Bas
Ann, Regina & Freda McCrary: Backing vocals