RANDY CASEY - I GOT LUCKY

Album Review

Album: 
RANDY CASEY - I GOT LUCKY
Artist: 
Randy Casey
Record Label: 
Dharma Lab
Style: 
Blues
Date: 
23/11/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
RANDY CASEY - I GOT LUCKY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoewel de Amerikaan Randy Casey hier nog onbekend is draait hij al meer dan dertig jaar mee in de muziekwereld en heeft hij al acht albums opgenomen. Hij kende in die periode veel ups en downs. Randy is ook een man die zich aan verschillende stijlen weet aan te passen en dat heeft hem altijd aan het werk gehouden in de muziek. In die dertig jaar was hij sideman, frontman, sessiemuzikant, songwriter en componist. Randy was twaalf toen hij op een geleende 1969 Gibson Les Paul Custom van zijn buurman, voor het eerst op een gitaar mocht oefenen. Drie jaar later speelde Randy Casey zijn eerste professionele optreden. Decennia later verkocht de buurman van Randy zijn 69 Les Paul Custom gitaar en bood ze eerst aan Randy aan. De liefde voor die gitaar was er nog steeds en Randy kocht de gitaar waarop hij leerde spelen. Het was niet de bedoeling om een nieuw album te maken, maar eenmaal dat Randy die gitaar in handen had, begonnen de liedjes er gewoon uit te vloeien. Al vlug had hij tweeëntwintig songs klaar, die hij afslankte tot twaalf nummers. Een vertrouwde professionele producer adviseerde hem toen om nog meer nummers weg te laten om dat er teveel diversiteit in stijlen aanwezig waren. Dus verdwenen er nog zes nummers en schreef Randy zes nieuwe songs die beter in het concept pasten. Het resultaat is 'I Got Lucky', dat uitgebracht werd op 23 november 2018 bij het Dharma Lab label. 'I Got Lucky' is de blues van Randy Casey, innovatief en eigenzinnig, maar blijft diep authentiek en trouw aan de traditie van de muziek. Van de acht albums die hij heeft gemaakt, is deze het meest georiënteerd op zijn originele invloeden.
 
 
 
 
 
 
Randy Casey opent zijn achtste album 'I Got Lucky' met de midtempo swampy bluesrocker 'Bed Bug Blues'. Wie komt nu op het gedacht om een lied te maken over bedwantsen. Randy laat met veel klasse zijn bottleneck over het fretboard van zijn gitaar glijden en dat levert uitstekend vet slide werk op. Drummer David J. Russ en bassist Aaron Bergstrom zorgen voor een heerlijke stuwende groove gedurende deze knappe opener. Het gaspedaal wordt daarna wat verder ingedrukt voor de swingende uptempo titeltrack 'I Got Lucky'. Of Randy het over een liefje heeft of over zijn 1969 Gibson Les Paul Custom is niet echt duidelijk, al durf ik mijn geld wel te zetten op de gitaar. Geen slide werk op de gitaar deze keer, wel enkele reverb effecten in deze 'I Got Lucky'. John 'Pinetree' Paynich is constant aanwezig op de mondharmonica en met zijn heerlijke harpsolo zet hij de kers op de taart van dit erg dansbare nummer. In de bijna zes minuten durende slowblues 'Six Feet Of Rain' laat Randy horen dat hij ook zonder de bottleneck weet hoe hij een gitaar moet bespelen. Met een gevoelvolle snarensolo weet de Amerikaan meteen te bekoren en het ingetogen orgelwerk van Steve Thorp past perfect in dit nummer en het zorgt eveneens voor een heel knappe outro. Het vrolijke en swingende country nummer 'Soo Line' zal zeker tijdens de live optredens voor de nodige ambiance zorgen. Drummer David J. Russ zorgt met zijn drumbeat voor het trein gevoel en Randy schittert weer met erg knap slidewerk en heerlijke percussie. Het is ook weer genieten van het sublieme blaas en zuigwerk van John 'Pinetree' Paynich op de mondharmonica tijdens zijn solo en hij is bovendien verantwoordelijk voor de stoomfluit die het treingevoel nog versterkt. Randy Casey is niet alleen de gitarist in de zoete blues song 'Little Weed', hij neemt hier ook de drums voor zijn rekening. Peter J. Sands draagt het nummer met zijn warme Hammond klanken. De djembe die je hoort wordt bespeeld door Brad Stoll.
 
 
 
 
 
 
Voor mij is de stevige funky bluesrocker 'Strange' één van de hoogtepunten van het album. Randy strooit gretig rond met vette gitaar riffs en hij zingt het nummer met veel overtuiging. Noah Levy zorgt voor het strakke slagwerk, Martin Rush voor de uitstekende baslijn en Steve Thorp schittert met wervelend toetsenwerk op zijn orgel. In de uitstekende rocker 'One Step Ahead' horen we veel Rolling Stones invloeden en Keith Richard riffs op gitaar. John Eller levert een mooie bijdrage want met zijn frisse pianoklanken geeft hij het nummer een extra touch. 'That Train' is een aangename mix van blues en Americana, waarin het vingerwerk van Randy op de akoestische gitaar in de kijker wordt gezet. 'The Chaperone' is een opdwepende swampy bluesrocker met scheurend Wah Wah gestuurd snarenwerk. 'The New Landlord Blues' is een meer dan vijf minuten durende brandende Southernrock ballade, waarin Randy weer gretig rondstrooit met vette snaren riffs. Drummer David J. Russ en bassist Aaron Bergstrom zorgen voor de retestrakke groove en Peter J. Sands levert nogmaals uitstekend toetsenwerk af op het orgel. Met erg veel gevoel in zijn stem zingt Casey de country rocker 'Broken Arm Blues', waarin hij met zijn bottleneck zijn gitaar laat wenen. Afsluiten doet Randy met 'Racing Stripes', een verhaal over Springsteen, een hond die getraind wordt om om te rennen en races te winnen. Het is een Delta blues song met een mix van uitstekend akoestisch en elektrisch gitaarwerk van Randy. We krijgen hier ook nog een nieuwe stem te horen, want Jenny Russ verzorgt de backing vocals. 'I Got Lucky' van Randy Casey is een goed en gevarieerd album geworden. Het album was voor mij een heel aangename kennismaking met deze artiest. Randy Casey komt in april voor een uitgebreide tournee naar Duitsland, dus wie hem live aan het werk wil zien en horen weet waar naartoe in april. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Bed Bug Blues
02. I Got Lucky
03. Six Feet Of Rain
04. Soo Line
05. Little Weed
06. Strange
07. One Step Ahead
08. That Train
09. The Chaperone
10. The Nex Old Landlord Blues
11. Broken Arm Blues
12. Racing Stripes
 
 
Randy Casey: Lead and harmony vocals, percussion, mandolin and guitars.
David J. Russ: Drums on tracks 1, 4, 7, 8, 9, 10, 11 and 12, tambourine on track 3.
Noah Levy: Drums on tracks 2, 3, 5, 6, and 9.
RC: Drums on track 5.
Aaron “Al” Bergstrom: Bass on tracks 1, 7, 8, and 10.
Martin Rush: Bass on tracks 2, 3, 5, 6, 9, 11 and 12.
Steve Price: Bass on track 4.
John “Pinetree” Paynich: Harmonica on tracks 2 and 4.
Steve Thorp: Organ on tracks 3, 6, and 9.
Peter J. Sands: Organ on tracks 5, 10 and 11.
John Eller: Piano, harmony vocal on track 7.
Brad Stoll: Djembe on track 5.
Jenny Russ: Harmony vocal on track 12.