RALPH DE JONGH BAND - LIVE @ DE NOOT

Album Review

Album: 
RALPH DE JONGH BAND - LIVE @ DE NOOT
Artist: 
Ralph De Jongh
Record Label: 
Ralph De Jongh Recordings (Eigen Beheer)
Style: 
Blues, rock'n roll, rock
Date: 
01/01/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
Ralph De Jongh Band - Live @ De Noot
 
 
 
 

Ralph De Jongh werd geboren in 1975 te Roosendaal en is een begenadigd blues singer/ songwriter die, ondanks zijn jonge leeftijd al een indrukwekkende lijst van prestaties heeft opgebouwd. Toen hij vijf jaar oud was, werd hij geïnspireerd door de Rolling Stones albums van zijn vader. Kleine Ralph oefende de gitaar en ontwikkelde een stemgeluid dat deed vermoeden dat er een zwarte ziel klopte in deze blonde Brabander. Na vele optredens hier en daar en een diploma in de oude Chinese filosofie, wierp Ralph zich helemaal in zijn muziek en dat bleef niet onopgemerkt. Harry Muskee, de ongekroonde koning van de Nederlandse blues, zag hem in 2004 en werd meteen een fan. Ze werden vrienden en Harry gaf de jonge Ralph alle kansen door hem te laten optreden in het voorprogramma van Cuby And The Blizzard hun theatertour in 2006, 2007 en 2008. Ralph De Jongh is een sensatie in de hedendaagse Nederlandse muziekscene. Niet alleen om te luisteren, maar ook om naar te kijken. Zijn lichaam, armen en benen lijken ineens een eigen leven te hebben wanneer hij de blues begint te spelen en het publiek is telkens de winnaar tijdens Ralph's intense concerten. Ralph's muziek stijgt boven het gemiddelde blues verhaal en dit betekent dat de dingen zijn zoals ze moeten zijn voor deze jonge blues muzikant. Door zijn rauwe blues à la Steve Seasick vergaart hij ieder optreden weer nieuwe fans en is hij een must om live te zien. Ook zijn studio opnames en eigen composities zijn ijzersterk. Johan Derksen noemt de albums van Ralph De Jongh, verborgen juwelen. In 2015 was er het succesvolle album 'Sun Coming Up' dat zowel door pers als publiek positief werd ontvangen. Ralph schrijft al vijfentwintig jaar liedjes en daarom brengt hij dit jaar twee dubbel albums uit. Op 1 januari 2016 was er de release van het dubbel album 'Live @ De Noot' met een integraal band-optreden. Op 31 maart 2016 is in de North Sea Jazz Club de release van een 24 eigen nummers tellend studio album, opgenomen in de wereld beroemde en geheel gerenoveerde Wisseloord Studio’s, door Huub Reijnders. In de North Sea Jazz Club gaat Ralph flink uitpakken met een 10 koppen tellende band met speciale gasten als Erwin Java, Ewa Pepper, Ferry Lagendijk en Joost Verbraak. Dit is nog een paar maanden wachten, tot dan hebben we het dubbel live album 'Live @ De Noot' om naar te luisteren en deze cd gaan we hier bespreken.

 

 

Op de dubbel cd 'Live @ De Noot' staan drieëntwintig nummers, met in totaal ruim 141 minuten muziek. Van al de nummers zijn er maar drie covers, de andere twintig zijn allemaal door Ralph geschreven, soms bijgestaan door anderen. Als we elk nummer moeten bespreken gaan we een heel epistel hebben, dus gaan we ons beperken tot wat voor mij de beste nummers zijn, maar wees gerust er zit in dit album maar heel weinig kaf tussen het rijkelijke koren. Laat ons beginnen met het begin, namelijk cd1. Als Ralph De Jongh de nummers 'Stones', 'Where Did You Stay Last Night', 'It's Allright' en 'Turn Me On' na elkaar moest plaatsen op de setlist en je moest de uitvoerder niet kennen, dan ben ik er zeker van dat verschillende mensen zouden denken dat ze naar The Rolling Stones aan het luisteren zijn. Soortgelijke muziek en gitaar riffs en de stem van Ralph heeft een grote gelijkenis met deze van Jagger. In 'Where Did You Stay Last Night', zonder twijfel één van de toppers van de eerste cd, krijgen we ook nog een heerlijke sax partij van Arend Bouwmeester en naar het einde toe een knappe gitaar solo er zomaar gratis bij. Geweldige song. Ook in 'It's Allright' en 'Turn Me On' is voor saxofonist Arend een bepalende rol weggelegd en hij vult die rol glansrijk in. Wat ik zeker niet mag vergeten te vermelden, is de erg mooie stem van Moon Andersen. Zij is in meerdere nummers vocaal erg aanwezig en geeft de songs heel wat meer kleur. 'Ride And Sing' is een heerlijke ballade met een meeslepend refrein. Korte fijne gitaar riffjes en de subtiele toetsen kleuren ''Burning', dat ook nog een heel leuk ritme heeft. Het grootste gedeelte van cd 1 wordt ingenomen door 'Harry', een nummer dat meer dan elf minuten duurt. De intro op akoestische gitaar is super en later als de andere instrumenten erbij komen blijft alles op top niveau. Het nummer wordt heel mooi opgebouwd, de elektrische gitaar klinkt zacht, maar wondermooi en de bassist voelt de melodie geweldig aan. Zowel Ralph, als zangeres Moon bewijzen hier allebei dat ze over een enorme sterke stem beschikken. in 'Easy Day' komen de liefhebbers van de slide gitaar goed aan hun trekken.

 

 

Op de tweede cd vinden we wel iets andere muziek. De rustige cover 'Worried Man Blues' heeft iets gospelachtig in zich. Niet slecht, maar geef me dan toch maar het funky blues nummer 'A Last Goodbye'. De song heeft een lekkere groove en de gitaar solo met behulp van de Wah Wah pedaal kan wel bekoren. De blues harp hebben we nog niet zoveel gehoord maar dat maakt Ralph ruimschoots goed in het swampy Delta blues nummer 'Blow Me Insane'. Ik hou van dit soort blaas en zuigwerk wat de frontman hier laat horen. De ballade 'Man' start met een mooie sax intro, maar Arend Bouwmeester zal later in het nummer nogmaals zijn klasse bewijzen. Met een titel als 'Dance' moeten we niet schrikken, als er wat funk geluiden te horen zijn. Het toetsenwerk is knap en als er dan later in de song nog een pittige sax solo en een uitstekende bas solo van Nico Heilijgers bijkomt, dan kan het niet meer stuk. Over drummer Arie Verhaar hebben we het nog niet gehad, maar hij is een echt goede drummer. Heel het album speelt hij al op hoog niveau en ook in het funky 'Build Me Up' laat hij zich, samen met gitarist Maarten Ouweneel van zijn beste kant horen. Naar het einde toe gaat de band pure rock'n roll spelen met 'Money' en de knappe Chuck Berry cover 'Little Queenie'. De stuwende en zeer dansbare blues shuffle 'I Believe I'll Go Back Home', met de heerlijke slide is een echt pareltje. Blues legende Robert Johnson mocht niet ontbreken en Ralph De Jongh heeft van Robert's 'Come On In My Kitchen' een schitterende, meer dan tien minuten durende eigen versie gemaakt. Ralph zingt het nummer met veel gevoel en het puik gitaarwerk en het uitstekende blaaswerk op de saxofoon geven het nummer een extra impuls.

 

 

Ralph De Jongh zijn dubbel live album 'Live @ De Noot' is een uitstekend album, met goede muzikanten en sterke nummers. De geluidskwaliteit is zeer goed en er komen verschillende muziek genres voor op deze ''Live @ De Noot'. Ralph De Jongh heeft zijn jubileum jaar erg goed ingezet met dit album. Wie een optreden van Ralph De Jongh wil bijwonen kan dat op 29 januari in Assen op de Assen Bluesnight en op dezelfde datum in Het Wapen Van Drenthe te Roden, op 30 januari in het theater De Nieuwe Kolk in Assen, op 31 januari in Grandcafe Buren Van De Raad te Bodegraven, Op 6 februari in Tapperij FF Nix te Dordrecht, Op 13 februari op het De konick Blues festival De Steck te Delft en op 19 februari in Theater De Kring te Roosendaal. Er staan op de site van Ralph nog een hele reeks data, maar spijtig genoeg geen enkel Belgisch concert op dit moment. (8/10)

 

 

Walter Vanheuckelom
 
 
Line-up:
 Ralph de Jongh: guitar,vocal, bluesharp
 Nico Heilijgers: bassguitar, backing vocals
 Maarten Ouweneel – guitar
 Arend Bouwmeester: keys, saxophone,percussion, backing vocals
 Arie Verhaar: drums
 Moon Anderson: backing vocals
 
Tracks:
 Cd 1:
 01. More Than Words
 02. Worry Wise
 03. Where Did You Stay Last Night
 04. Ride And Sing
 05. On Your Own
 06. Burning
 07. It’s All Right
 08. Harry
 09. Easy Day
 10. Goodmorning Woman
 11. Turn Me On
 12. Sun Coming Up
 
Cd 2:
 01. Worried Man Blues
 02. A Last Goodbye
 03. Blow me Insane
 04. Our World
 05. Man
 06. Dance
 07. Build Me Up
 08. Money
 09. Little Queenie
 10. I Believe I’ll Go Back Home
 11. Come On In My Kitchen