THE RAGGED ROSES - DO ME RIGHT

Album Review

Album: 
THE RAGGED ROSES - DO ME RIGHT
Artist: 
The Ragged Roses
Record Label: 
Rootz Rumble
Style: 
Vintage Rock 'n Roll - Rockabilly - Roots
Date: 
12/11/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE RAGGED ROSES - DO ME RIGHT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Neem twee liter Wanda Jackson, twee liter Etta James, een shot Dick Dale, een snuifje Cramps en een pint Nick Curran, meng dat allemaal door elkaar, schud het, roer het en steek het in brand. Het resultaat dat je dan krijgt is The Ragged Roses. Dat is wat het promoblaadje ons vertelt. The Ragged Roses drijven op de rock'n'roll spirit uit de jaren vijftig, met de attitude van moderne roots revolverhelden. The Ragged Roses zijn een nieuwe band, met frontvrouw Katrien, als de belichaming van een wilde stage act, die verbluffende zang combineert met verbluffende looks. Katrien wordt gesteund door een stelletje, ondanks hun relatieve jonge leeftijd, veteranen van de Belgische roots scene.  Op twaalf november verscheen hun debuutalbum 'Do Me Right', met daarop elf zelf geschreven nummers en één cover. De meeste nummers werden geschreven door gitarist Bart Ulens, al dan niet in samenwerking met zangeres Katrien Van Proeyen.
 
 
 
 
 
 
The Ragged Roses trekken meteen alle registers open met de uitstekende opener 'Hoodoo Voodoo', dat op een overtuigende wijze wordt gezongen door Katrien. Met twee prachtige solo's, waar de nodige galm op zit, etaleert Ulens zijn klasse op de gitaar. Gastmuzikant Joes Brandt hanteert in deze swingende opener de shakers. Katrien en haar jongens steken nog een tandje bij voor het rockende 'Crying Over You'. Katrien klinkt hier als de reïncarnatie van Wanda Jackson. De uitstekende ritmesectie, met drummer Jimmy Van Iersel en bassist Sebi Lee, blijven van jetje geven in de knappe titeltrack 'Do Me Right'. Een zelfzekere Katrien laat duidelijk horen wat ze verwacht van haar geliefde. Ook met het aantrekkelijke liefdeslied  'Tell Me' blijven The Ragged Roses hangen in de golden fifties en sixties. Bart Ulens kruidt het nummer met pittig en snedig gitaarwerk. Het slagwerk op 'Tell Me' komt van gastmuzikant Dennis de Gier. 
 
 
 
 
 
 
Het ritme vertraagt, maar het vintage geluid blijft in 'Falling Out Of Love'. Het heeft een rumba ritme en Katrien zingt dit nummer ook zwoeler. De sterke steeds terugkerende rifff is heel bepalend voor de sound van 'Cravin' For Your Lovin''. Het is voor mij één van de beste nummers op het album en gitarist Ulens haalt weer fantastisch uit op zijn sixstring. Het nummer wisselt regelmatig van zacht naar iets bitsiger en dat geeft 'Cravin' For Your Lovin'' nog meer cachet. Vervolgens horen we een zwoele, maar tegelijk ook zelfzekere Katrien in 'One Look (Tangled Up Love)'. Een ander pareltje dat zeker volle dansvloeren zal zorgen is 'Sugar Coated Lovin'', dat gitarist Ulens en zangeres Van Proeyen samen schreven. Het heerlijke pianowerk is van Sebi Lee. Ook voor 'Never Gonna Break My Heart' hoef je niet van de dansvloer, want dit is pure rock'n'roll. De fantastische snarensolo van Ulens geeft het nummer nog een extra touch. 
 
 
 
 
 
Sebi Lee trekt op de staande bas de cover 'Runaway' van Del Shannon op gang. The Ragged Roses slagen er met verve in om hun eigen stempel op het nummer te drukken, zonder aan de herkenbaarheid van het nummer te raken. De versie van The Ragged Roses is minder poppy, door de galm op de gitaar van Ulens wordt er meer een western sfeer gecreëert. De liefhebbers van rockabilly kunnen hun hart ophalen in het verschroeiende 'Right Track'. Het album wordt afgesloten met de melodieuze en meeslepende ballade 'My Back Home', dat weer op een voortreffelijke wijze gezongen word door Katrien. Ook Bart Ulens schittert weer met een fijne en gevoelvolle gitaar solo. Voor de muziekliefhebbers die met hart en ziel blijven hangen zijn in de jaren vijftig en zestig is 'Do Me Right' een absolute aanrader. Ook de liefhebbers van rock'n'roll en rockabilly komen met 'Do Me Right' zeker aan hun trekken. The Ragged Roses zijn een aanwinst voor onze Belgische muziekscene. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
01 Hoodoo Voodoo
02 Crying over you
03 Do Me Right
04 Tell Me
05 Falling Out Of Love
06 Cravin’ For Your Lovin’
07 One Look (Tangled Up In Love)
08 Sugar Coated Lovin’
09 Never Gonna Break My Heart
10 Runaway
11 Right Track
12 My Back Home
 
musicians:
Katrien Van Proeyen: Zang
Bart Rico Ulens: Gitaar
Sebi Lee: Uptight bas, piano, saxofoon en backing vocals
Jimmy Van Iersel: Drums
 
special guests:
Dennis de Gier: Drums op #4
Joes Brandts: Shakers op #1