POPA CHUBBY - TINFOIL HAT

Album Review

Album: 
POPA CHUBBY - TINFOIL HAT
Artist: 
Popa Chubby
Record Label: 
Dixiefrog Records
Style: 
Bluesrock, rock
Date: 
12/03/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
POPA CHUBBY - TINFOIL HAT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Popa Chubby werd geboren als Theodore Joseph Horowitz op 31 maart 1960 in de Bronx, New York als zoon van een snoepwinkelier. Op zijn dertiende begon hij te drummen. Kort nadat hij de muziek van The Rolling Stones ontdekte schakelde hij over naar de gitaar. Met zijn kaal geschoren hoofd en getatoeëerde armen is Chubby een imposante verschijning. In de loop der jaren is Popa Chubby uitgegroeid tot één van de meest populaire karakters in de blues scene van New York. Naar eigen zeggen is zijn stijl te omschrijven als 'The Stooges meets Buddy Guy, Motörhead meets Muddy Waters en Jimi Hendrix meets Robert Johnson'. Begin jaren zeventig bestormde Popa Chubby met een afro kapsel en een gloednieuwe Gibson het clubcircuit. Met het legendarische album 'Booty And The Beast' bracht hij één van de bestverkopende blues albums van 1994 uit. Om zijn vijfentwintig jarig jubileum als muzikant te vieren bracht Popa in 2015, twee albums uit, namelijk het studio album 'I’m Feelin’ Lucky', een heerlijke face melting van blues rock ‘n funky soul, opgenomen in zijn eigen studio Chubbyland in Hudson Valley en 'Big Bad And Beautiful', een dubbel live album dat opgenomen werd tijdens zijn Europese tournee in maart 2015. In oktober 2016 volgde 'The Catfish en in 2017 'Two Dogs'. 'Two Dogs' was het dertigste album van Popa Chubby en het was een beetje een atypisch album van deze bluesrocker. Popa Chubby is een bezige bij. Naast zijn vele optredens in Amerika, komt hij bijna elk jaar naar Europa voor een uitgebreide tournee en met de regelmaat van een klok brengt hij een nieuw album uit. In september 2018 was er het dubbelalbum 'Prime Cuts' en op Valentijnsdag 2020 verscheen 'It's A Mighty Hard Road', met daarop dertien originele door Theodore Horowitz geschreven nummers en twee covers. Tussen begin maart 2020 en eind september 2020 bracht Popa Chubby veel tijd door in zijn eigen Chubbyland Studio. Door de Covid 19 pandemie mochten er toch geen optredens doorgaan, dus gebruikte hij zijn tijd nuttig om nummers te schrijven en op te nemen. Het resultaat is 'Tinfoil Hat', een album dat Popa Chubby opdraagt als nagedachtenis aan iedereen die aan Covid 19 overleed. Het verschijnt op twaalf maart bij Dixiefrog Records en het telt elf originele, door Ted Horowitz geschreven songs.
 
 
 
 
 
 
De elf songs van 'Tinfoil Hat' zijn ontstaan ​​uit een mengeling van liefde, wanhoop, angst, frustratie, pijn, vreugde, verdriet, vastberadenheid en de sprong naar het grote onbekende. Door het coronavirus en de bijbehorende lockdowns sinds maart 2020 is de wereld voor ons allemaal veranderd. In zijn studio Chubbyland in Hudson Valley schreef Popa nieuwe songs en nam ze op voor zijn album 'Tinfoil Head'. Hij bespeelde alle instrumenten zelf. Dat hij geen fan is van Donald Trump hoor je meteen in de titeltrack 'Tinfoil Hat'. Popa Chubby hekelt het slechte en chaotische beheer in verband met de Covid 19 pandemie, door de Amerikaanse regering onder leiding van Donald Trump. Op de video is te zien en te horen dat hij ook langzaam gek werd van het corona virus. 'Tinfoil Hat' begint met een aankondiging van Popa, die zegt dat hij dit lied opdraagt aan alle gekke mensen. Het is een stevige rocker met een uitstekende en priemende snarensolo op de Gibson. In 'Baby Put On Your Mask' roept Popa Chubby iedereen op om een mondmasker te dragen. Hij beseft, in tegenstelling tot Trump, dat de mondmaskers heel belangrijk zijn in het gevecht tegen  de corona besmettingen. 'Baby Put On Your Mask' is een rocker die opgebouwd is rond een sterke, steeds weerkerende gitaar riff. Het heeft een heerlijke groove en de gitaar solo is weer van prima kwaliteit. Popa Chubby blijft tegen de schenen van de Amerikaanse gezagsvoerders en de politiek in het algemeen schoppen in het politiek geïnspireerde 'No Justice No Peace', waarin hij het opneemt voor de zwarte bevolking en waarin hij zingt dat er nooit vrede kan zijn zolang de zwarte bevolking niet dezelfde rechten krijgt als de blanke bevolking. Met een erg knappe gitaar intro begint Chubby aan deze protestsong en ook deze song weet hij weer te kruiden met een prachtige solo op de gitaar. In de outro zet hij zijn boodschap kracht bij door de woorden 'No Justice No Peace' vele malen achter elkaar te herhalen.
 
 
 
 
 
 
 
In 'Someday Soon (Change Is Gonna Come)' geeft Popa Chubby de luisteraars een sprankeltje hoop mee. Ook in deze vloeiende rocker laat hij het weer niet na om zijn onvrede over ex President Donald Trump te uiten. Het gehele nummer door strooit hij kwistig rond met vette slide riffs en ook met zijn slide solo zal Popa menig gitaarliefhebber weten te bekoren. Het album 'Tinfold Hat' ontstond uit de volgende song. Na zijn laatste concert in Florida, net voor de eerste lockdown in maart 2020 keerde Popa Chubby terug naar zijn thuisbasis in Hudson Valley. Hij wilde zo vlug mogelijk een boodschap van medeleven en steun sturen naar al zijn fans. Dat resulteerde in het nummer 'Can I Call You My Friends'. Popa kreeg zoveel positieve en liefdevolle reacties op het nummer, dat hij besloot om de warme dialoog met zijn fans verder te zetten, door nog meer songs te schrijven. Als je naar de video van dit nummer kijkt dan merk je dat er heel wat vreugde taferelen inzitten van de verkiezing van Biden tot nieuwe president van de USA. Het energieke slagwerk vormt de basis van 'Can I Call You My Friends' en het is een song die zeker voor de nodige ambiance zal zorgen, eenmaal Popa Chubby weer live zal mogen optreden. 'You Ain't Said Shit' is een vintage poppy rocker met een heerlijke tekst, waarin Donald Trump het nogmaals moet ontgelden. Het beste nummer op het album is voor mij de meer dan zes minuten durende mid tempo bluesrocker 'Another Day In Hell'. De verschroeiende en spetterende snarensolo is subliem en roept herinneringen op aan Jimi Hendrix.
 
 
 
 
 
 
Popa Chubby etaleert zijn klasse als gitarist nogmaals in de instrumentale boogie rocker 'Boogie For Tony'. De uitstekend lopende baslijn stuwt het nummer vooruit. Popa Chubby zorgt in 'Cognitieve Dissonantie' voor een heerlijk reggae ritme. Hij strooit het ganse nummer gretig rond met splijtende en spetterende gitaar riffs. Voor zijn vrouw Mary Beth schreef Popa Chubby de soulvolle liefdesballade 'Embee's Song'. Hij zingt het nummer met veel emotie en passie en je hoort meteen dat de woorden oprecht zijn en recht uit zijn hart komen. In het afsluitende '1968 Again' is de de dobro en de bottleneck heel bepalend voor de sound. Ted Horowitz haalt mooie, maar ook pijnlijke herinneringen uit 1968 op. Zo passeren de Vietnam oorlog, de schandalen rond President Nixon en zijn vriend Henri Kissinger, De Black Power groet van Tommie Smith en John Carlos tijdens de Olympische Spelen van 1968, de rockband Grateful Dead en Otis Redding met zijn wereldhit 'Dock Of The Bay' de revue. Met 'Tinfoil Hat' heeft Popa Chubby weer een heel aangenaam album op de markt gebracht. Het album rockt misschien iets minder en het klinkt misschien iets minder rauw dan we van Popa Chubby gewend zijn, maar de elf songs zijn weer erg sterk en ook het gitaarwerk van Popa is weer een genot voor het oor. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Tinfoil Hat
02. Baby Put On Your Mask
03. No Justice No Peace
04. Someday Soon (Change is Gonna Come)
05. Can I Call You My Friends
06. You Ain’t Said Shit
07. Another Day In Hell
08. Boogie For Tony
09. Cognitive Dissonance
10. Embee’s Song
11. 1968 Again