POPA CHUBBY - EMOTIONAL GANGSTER

Album Review

Album: 
POPA CHUBBY - EMOTIONAL GANGSTER
Artist: 
Popa Chubby
Record Label: 
Dixiefrog Records
Style: 
Bluesrock
Date: 
18/03/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
POPA CHUBBY - EMOTIONAL GANGSTER
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Popa Chubby werd geboren als Theodore Joseph Horowitz op 31 maart 1960 in de Bronx, New York als zoon van een snoepwinkelier. Op zijn dertiende begon hij te drummen. Kort nadat hij de muziek van The Rolling Stones ontdekte schakelde hij over naar de gitaar. Met zijn kaal geschoren hoofd en getatoeëerde armen is Chubby een imposante verschijning. In de loop der jaren is Popa Chubby uitgegroeid tot één van de meest populaire karakters in de blues scene van New York. Naar eigen zeggen is zijn stijl te omschrijven als 'The Stooges meets Buddy Guy, Motörhead meets Muddy Waters en Jimi Hendrix meets Robert Johnson'. Begin jaren zeventig bestormde Popa Chubby met een afro kapsel en een gloednieuwe Gibson het clubcircuit. Met het legendarische album 'Booty And The Beast' bracht hij één van de bestverkopende blues albums van 1994 uit. Om zijn vijfentwintig jarig jubileum als muzikant te vieren bracht Popa in 2015, twee albums uit, namelijk het studio album 'I’m Feelin’ Lucky', een heerlijke face melting van blues rock ‘n funky soul, opgenomen in zijn eigen studio Chubbyland in Hudson Valley en 'Big Bad And Beautiful', een dubbel live album dat opgenomen werd tijdens zijn Europese tournee in maart 2015. In oktober 2016 volgde 'The Catfish en in 2017 'Two Dogs'. 'Two Dogs' was het dertigste album van Popa Chubby en het was een beetje een atypisch album van deze bluesrocker. Popa Chubby is een bezige bij. Naast zijn vele optredens in Amerika, komt hij bijna elk jaar naar Europa voor een uitgebreide tournee en met de regelmaat van een klok brengt hij een nieuw album uit. In september 2018 was er het dubbelalbum 'Prime Cuts' en op Valentijnsdag 2020 verscheen 'It's A Mighty Hard Road', met daarop dertien originele door Theodore Horowitz geschreven nummers en twee covers. Tussen begin maart 2020 en eind september 2020 bracht Popa Chubby veel tijd door in zijn eigen Chubbyland Studio. Door de Covid 19 pandemie mochten er toch geen optredens doorgaan, dus gebruikte hij zijn tijd nuttig om nummers te schrijven en op te nemen. Het resultaat was 'Tinfoil Hat', een album dat Popa Chubby opdraagt als nagedachtenis aan iedereen die aan Covid 19 overleed. Het verscheen op twaalf maart bij Dixiefrog Records en het telt elf originele, door Ted Horowitz geschreven songs. Nu vrijdag verschijnt bij hetzelfde label 'Emotional Gangster'. Er staan twaalf songs op het album, waarvan Popa Chubby er zelf tien schreef. Opmerkelijk is ook dat Popa Chubby alle instrumenten voor zijn rekening neemt. Alleen mondharmonicaspeler Jason Ricci komt op twee nummers meespelen.
 
 
 
 
 
 
Popa Chubby zegt op het promoblaadje het volgende over zijn nieuwe album 'Emotional Gangster' en meer bepaald over het nummer 'New Way Of Walking': This record is made in the spirit of new shoes. A new way of walking. It's created with the intention of moving forward to an old truth and new reality that all are appreciated for the unique energetic contribution they bring to our collective live. Love is all there is. De energieke en stomende bluesrocker 'Tonight I'm Gonna Be The Man' opent het album. Het is een nummer dat ook op een album van ZZ Top had kunnen staan. Met zijn vet slidewerk op de gitaar geeft Popa het nummer een Southern rock touch. Uitstekende opener. Het ritme vertraagt een beetje, maar het blijft stevig met splijtend gitaarwerk in 'New Way Of Walking'. Al vanaf het prille begin zet Popa Chubby met vlijmscherp en splijtend snarenwerk de toon voor deze stevige, lome bluesrock shuffle. Bassist en drummer Popa Chubby laat horen dat hij ook een uitstekende groove kan neerzetten en tussendoor verrijkt hij ook nog de sound van 'New Way Of Walking' met prachtige orgelklanken. Mondharmonicavirtuoos Jason Ricci tilt dit sterke nummer nog naar een hoger niveau met een uitstekende solo. Met de nodige humor neemt Popa Chubby in 'Equal Opportunity' het op voor alle vrouwen. Popa draagt de melodie van 'Equal opportunity' met zijn knap pianospel en hij vertelt het nummer meer dan dat hij het zingt. Ondertussen strooit hij weer kwistig rond met knappe, vette slide riffs. Het la,la,la refrein is niet mijn ding, maar voor je het weet ben je aan het meezingen.
 
 
 
 
 
 
Om zijn respect te tonen voor The Fathers van de blues nam Popa Chubby  met 'Hoochie Cootchie Man' en 'Dust My Broom' ook twee covers op voor dit album. Met de Muddy Waters cover 'Hoochie Cootchie Man' blijft Popa vrij dicht bij de originele versie, toch weet hij door zijn fantastisch gitaarwerk de nodige eigen accenten toe te voegen. Het nummer werd geschreven door Willie Dixon, één van de grote idolen van Popa Chubby. Ook het toetsenwerk van Popa is weer van goede kwaliteit en hij zingt het nummer met veel passie en overtuiging. Op het einde bedankt Popa blueslegende Muddy Waters nog. Samen met Jason Ricci schittert Popa Chubby in de Chicago bluesshuffle 'Save The Best For Last'. Met hun heerlijk solowerk geven beide heren deze loom swingende 'Save The Best For Last' nog meer cachet. Het aantrekkelijke  'Why You Wanna Make War' heeft geen betrekking met de oorlog die dictator Poetin momenteel uitvecht met Oekraïne, maar wel met Popa Chubby die hunkert naar liefde. Het verlangen is zelfs zo groot dat hij een Engelse en een Franse versie van 'Why You Wanna Make War' opnam. Popa etaleert in dit nummer nogmaals zijn klasse als slidegitarist. Instrumentaal zijn de Franse en de Engelse versie bijna identiek. De tweede cover op het album is 'Dust My Broom' van Elmore James en ook hier blijft Popa Chubby redelijk dicht bij de originele versie. Het is een verschroeiende versie waarin de liefhebbers van de slide gitaar weer goed aan hun trekken komen. 
 
 
 
 
 
 
Dat Popa Chubby een grote dierenvriend is en zelf een paar honden heeft weten de fans wel. In de rechttoe rechtaan rocker 'I'm The Dog', waarin hij zingt dat hij de bad dog is, horen we Popa zelfs huilen als een hond. Ook hier laat hij de bottleneck met veel gevoel over de snaren op de nek van zijn sixstring glijden. 'Doing OK' is een uitstekende funky rocker met een rappende Popa Chubby. Popa Chubby draagt met zijn warme orgelklanken de melodie van de emotionele ballade 'Fly Away', dat gaat over een vader die zijn dochter het ouderlijk huis ziet verlaten om op eigen benen te gaan staan. Veel vaders en moeders zullen zich in het nummer herkennen. De woorden komen recht uit Popa's hart en hij zingt het dan ook met veel emotie in zijn stem. Nog meer dan met zijn woorden weet hij me te raken met zijn (te korte) gevoelvolle snarensolo. De mensen die de CD kopen krijgen met 'Master lp' nog een extra track. Het is een zes minuten durend groovend instrumentaal nummer, waarin Popa Chubby voluit experimenteert op zijn gitaar.  Allerlei effecten, Wah Wah gestuurd snarenwerk, overlay's enz. Kortom heel de trukendoos wordt gebruikt in deze extra track. 'Emotional Gangster' van Popa Chubby is weer een uitstekend album geworden. Popa Chubby ontgoochelt zelden of nooit. In april komt hij naar Frankrijk en in Mei naar Duitsland. Er staat momenteel maar één optreden in de Lage Landen gepland en dat is op 10 mei in de Spirit Of 66 in Verviers. Dat concert is het vierentwintigste concert van Popa Chubby in Spirit Of 66. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 Tonight I’m Gonna Be The Man
02 New Way Of Walking
03 Equal Opportunity
04 Hoochie Cootchie Man
05 Save The Best For Last
06 Why You Wanna Make War (English version)
07 Dust My Broom
08 I’m The Dog
09 Doing OK
10 Fly Away
11 Why You Wanna Make War (French version)
12 Master Ip (CD Only Bonus Track)