POLLY O'KEARY AND THE RHYTHM METHOD - BLACK CROW CALLIN'

Album Review

Album: 
POLLY O'KEARY AND THE RHYTHM METHOD - BLACK CROW CALLIN'
Artist: 
Polly O'Keary And The Rhythm Method
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock
Date: 
12/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
POLLY O'KEARY AND THE RHYTHM METHOD - BLACK CROW CALLIN'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Polly's elektrische blues stijl weerspiegelt haar kleurrijke geschiedenis. Ze is opgegroeid in een blokhut zonder elektriciteit of loodgieterswerk en begon aan haar muziekcarrière met te werken in clubs in Mexico. Op haar negentiende had ze een man in de gevangenis en een eight grade opleiding. Twintig jaar later is ze zangeres/bassiste in haar eigen band. Daarvoor was ze al bassiste bij Too Slim & The Taildraggers, The Soul Of John Black en The Randy Oxford Band. Met deze bands trad Polly al in vier continenten op. Samen met haar man Tommy Cook richtte Polly haar eigen band Polly O'Keary And The Rhythm Method op. Tommy Cook won in 2017 de Blues Drummer Award van de Washington Blues Society. De Texaanse gitarist David Miller vulde het trio aan. David richtte achttien jaar geleden The Dave Miller Band op en was tot op het einde frontman van deze populaire bluesband in Zuid Californië. In 2014 verscheen het debuut album 'Compass' van Polly O'Keary And The Rhythm Method. Het album weerspiegelde de humor en de tragedies uit Polly haar leven. Het nieuwe album 'Black Crow Callin', dat op twaalf mei 2017 verscheen is het vierde album van de band. Het album bevat tien nummers die allemaal door de bandleden geschreven zijn. Voor het album deed het trio wel beroep op een aantal gastmuzikanten.
 
 
 
 
 
 
Openen doet Polly O'Keary And The Rhythm Method het album 'Black Crow Callin' met de autobiografische swingende shuffle 'Hard Headed World'. Het koppel Polly en Tommy zorgt voor de stuwende groove, waarop gast muzikant Eric Robert zich met vingervlug pianowerk in de kijker speelt, al laat gitarist David Miller ook dadelijk horen dat hij zijn gitaarsnaren uitstekend kan beroeren. Het gaspedaal wordt losgelaten voor de trage, toch stevige bluesrocker 'A Man Who Can Stand', dat door de rauwe stem van Polly met veel overtuiging wordt gezongen en waarin David met vlijmscherp en verschroeiend gitaar werk zijn klasse toont. Gitarist David Miller blijft imponeren op de gitaar tijdens 'Red Light', waarin hij constant aanwezig is met hoogstaand snarenwerk. De toevoeging van het B3 Hammond van Norm Bellas geeft het nummer nog meer cachet. De titeltrack 'Black Crow Callin'' is een rauwe slowblues. De gruizige bluesharp klanken van Jim McLaughin passen erg goed bij de rauwe stem van frontvrouw Polly O'Keary. Met heel gevoelvol en intens vingerwerk levert David Miller nogmaals een knappe solo af. Polly O'Keary And The Rhythm Method pinnen zich niet vast aan één genre. Met het funky 'Yours To Lose' slaan ze een andere muzikale weg in. The Powerhouse Horns, met Rich Cole op bariton sax en Pete Kirkman op trompet komt het power trio versterken in dit dansbare nummer.
 
 
 
 
 
 
Het aanstekelige 'One Life' krijgt halfweg een leuke verandering. Het wordt dan een aanstekelig reggae nummer met heerlijk baswerk van Polly. Ook hier weer is David Miller present met uitstekend snarenwerk. Norm Bellas is voor de tweede keer aanwezig met zijn B3 op dit album tijdens de ballade 'One Life'. De stem van Polly is gemaakt voor dit soort emotionele nummers en gitarist David Miller drukt nogmaals zijn stempel op deze knappe song. Daarna wordt het heel dansbaar met het funky 'I Don't Understand', waarin Polly voor een erg knappe baslijn zorgt. Rich en Pete, de twee blazers zijn uitgebreid aanwezig in het funky 'Plan B'. Ook David laat zich weer niet onbetuigd met een snedige rauwe solo. Dat Polly O'Keary een dame is die weet wat ze wil en die alles doet om te krijgen wat ze wil, hoor je in de afsluitende dreigende slowblues 'I Am The One', met alweer een schitterende David Miller op gitaar. 'Black Crow Callin'' van Polly O'Keary And The Rhythm Method is een prima en gevarieerd album geworden. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
Polly O'Keary ~ Bas en zang
Tommy Cook ~ Drums en zang
David Miller ~ Gitaar en zang
 
Gastmuzikanten
The Powerhouse Horns: Rich Cole (saxofoon) en Pete Kirkman (trompet) #5,9
Backing vocals: Sheri Roberts Greimes & Christina Porter
Norm Bellas: B3 #3,7
Eric Robert: piano #1
Jim McLaughlin: harmonica #4
 
 
 
Tracklist:
01. Hard Hearted World
02. A Man Who Can Stand
03. Red Light
04. Black Crow Callin’
05. Yours To Lose
06. One Life
07. Reconciled
08. I Don’t Understand
09. Plan B
10. I Am The One