POLLY O'KEARY AND THE RHYTHM METHOD - 50

Album Review

Album: 
POLLY O'KEARY AND THE RHYTHM METHOD - 50
Artist: 
Polly O'Keary And The Rhythm Method
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
09/07/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
POLLY O'KEARY AND THE RHYTHM METHOD - 50
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Polly O'Keary And The Rhythm Method is een Amerikaanse blues/bluesrock band uit Seattle. Polly's elektrische blues stijl weerspiegelt haar kleurrijke geschiedenis. Ze is opgegroeid in een blokhut zonder elektriciteit of loodgieterwerk en begon aan haar muziekcarrière met te werken in clubs in Mexico. Op haar negentiende had ze een man in de gevangenis en een eight grade opleiding. Twintig jaar later werd ze zangeres/bassiste in haar eigen band. Daarvoor was ze al bassiste bij Too Slim & The Taildraggers, The Soul Of John Black en The Randy Oxford Band. Met deze bands trad Polly al in vier continenten op. Samen met haar man Tommy Cook richtte Polly haar eigen band Polly O'Keary And The Rhythm Method op. Tommy Cook won in 2017 de Blues Drummer Award van de Washington Blues Society. De Texaanse gitarist David Miller vulde het trio aan. David richtte achttien jaar geleden The Dave Miller Band op en was tot op het einde frontman van deze populaire bluesband in Zuid Californië. In 2014 verscheen het debuut album 'Compass' van Polly O'Keary And The Rhythm Method. Het album weerspiegelde de humor en de tragedies uit Polly haar leven. 'Black Crow Callin'', dat op twaalf mei 2017 verscheen is het vierde album van de band. Het album bevat tien nummers die allemaal door de bandleden geschreven zijn. Voor dit album deed het trio beroep op een aantal gastmuzikanten. In 2019 verscheen het schitterende live album 'As Live As Is Gets'. De drie bandleden Polly O'Keary, David Miller en Tommy Cook worden dit jaar alle drie vijftig jaar en ze vieren dit met hun zesde album, dat de toepasselijke naam '50' kreeg. Er staan elf originele, door de bandleden geschreven songs op het album. 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het uitstekende 'Brand New Day', een prachtige mix van blues en funk. David Miller kruidt het gehele nummer met Wah Wah gestuurd gitaarwerk. Zijn scheurende en priemende solo gaat door merg en been. Oude vriendin Lady A (Anita White) neemt ook een deel van de lead vocals voor haar rekening. De swingende en radiovriendelijke blues shuffle 'Too Much Like I Care' werd al op single uitgebracht om het album te promoten. Polly beschikt over een knappe en krachtige stem en ze zingt haar nummers met veel overtuiging en passie. Met haar stuwende baslijn zorgt ze, samen met het strakke en energieke slagwerk van Tommy Cook voor een heerlijk swingende groove. Gitarist David Miller haalt weer geweldig uit op zijn sixstring, met een fantastische solo als resultaat. Met zijn rumba getint ritme is het zwoele 'Can't Catch Me' een heel dansbaar nummer. De stem van Polly klinkt heel verleidelijk. De intense en priemende snarensolo van David Miller is een genot voor het oor. De meer dan zes minuten durende melodieuze ballade 'Smiling' is een echt pareltje. Geen Polly achter de microfoon deze keer, maar wel de mannelijke stem van David Miller of Tommy Cook, die dit nummer met de nodige emotie in zijn stem zingt. Ik val misschien in herhaling als ik zeg dat ook deze keer David Miller en zijn sixstring een hoofdrol vertolken. David strooit het gehele nummer gretig rond met vlijmscherpe en splijtende gitaar riffs, maar echt schitteren doet hij in de lange gevoelvolle snarensolo. Die solo is één lang orgasme voor het oor en de gitaarliefhebbers zullen van elke seconde genieten. 
 
 
 
 
 
 
Polly O'Keary And The Rhythm Method is een veelzijdige band en ook als het op pure rock'n roll aankomt, staat deze band zijn mannetje, of moeten we hier zeggen haar vrouwtje. Met haar flexibele stem rockt Polly in 'You Better Think' als een vurige rockzangeres. Ook instrumentaal rockt deze band als de beste. Wie het barrelhouse pianowerk voor zijn of haar rekening  neemt is mij een raadsel, maar hij of zij geeft deze spetterende 'You Better Think' nog een extra touch. Het lekker groovende 'People On The Corner' is een swampy bluesrocker. Het nummer wordt gezongen door één van de mannelijke bandleden en Roz Royster McCommon zorgt met haar prachtige stem voor de perfecte vocale afwerking. Het soulvolle, bijna zes minuten durende, 'Strange Way Of Showing Love' is een ander hoogtepunt uit dit uitstekende album. Polly legt haar hart en ziel in haar stem en David Miller zorgt voor fantastisch en onweerstaanbaar gitaarwerk in dit prachtig nummer. Bassiste Polly O' Kealy en drummer Tommy Cook zorgen weer voor een heerlijke groove in het heel aantrekkelijke 'ABC'S'. Gitaarvirtuoos David Miller blijft schitteren met gevoelvol en intens snarenwerk. Hij kan dat natuurlijk alleen maar omdat hij wordt bijgestaan door een geweldige ritmesectie. 
 
 
 
 
 
 
De bijna zes minuten durende bluesrocker 'I'm Not Guilty' is het absolute hoogtepunt van dit schitterende album. Ook hier is het genieten van de instrumentale virtuositeit van deze drie geweldige muzikanten. Het contrast tussen de rustige en melodieuze stroves en het felle en snellere refrein geeft deze 'I'm Not Guilty' nog een extra touch. Polly schreeuwt met veel overtuiging uit dat ze niet schuldig is en ik geloof haar meteen. Het trio rockt lekker verder tijdens de vloeiende, funky getinte, rocker 'Love In Waiting'. Vocaal maken Polly O'Keary en Roz Royster McCommon het catchy refrein helemaal af. Hun erg aantrekkelijke stemmen matchen erg goed met elkaar. Instrumentaal toont David Miller nogmaals zijn grote klasse als gitarist. Het trio sluit hun nieuwe album af met 'American Highways', een stevige Southern rocker waarin zowel Polly, als Tommy en David voor de laatste keer op dit album alle registers opentrekken. '50' is een meer dan schitterende opvolger van het uitstekende studioalbum 'Black Crow Callin''. Polly O'Keary And The Rhythm Method zijn als wijn. Ze worden beter met de jaren. De drie bandleden vieren dit jaar alle drie hun vijftigste verjaardag en dat vieren ze met hun schitterende album '50', het zesde en het beste album dat de band al op de markt bracht. De toekomst lacht Polly O'Keary, David Miller en Tommy Cook toe, want met dit album zouden ze wel eens internationaal kunnen doorbreken. Het drietal straalt op '50' zoveel klasse, power, energie en enthousiasme uit dat je de indruk krijgt dat het leven pas start op je vijftigste. Het album '50' is een echte aanrader. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01 Brand New Day
02 Too Much Like I Care
03 Can’t Catch Me
04 Smiling
05 You Better Think
06 People On The Corner
07 Strange Way Of Showing Love
08 ABCs
09 I’m Not Guilty
10 Love In Waiting
11 American Highways
 
 
Polly O'Keary - Zang en bas
David Miller - gitaar en zang
Tommy Cook - drums, percussie en zang
 
 
Lady A - backing and lead vocals op #1
John Oliver - backing vocals op #1
Roz Royster McCommon - backing vocals op #1, 6 en 10