PIERCE DIPNER - GOIN' BACK

Album Review

Album: 
PIERCE DIPNER - GOIN' BACK
Artist: 
Pierce Dripner
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock
Date: 
01/01/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
PIERCE DIPNER  - GOIN' BACK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaan Pierce Dipner is een jonge bluesmuzikant uit Pittsburgh, PA. Op achtjarige leeftijd begon hij gitaar te spelen en te zingen. Toen hij negen jaar oud was, speelde hij ook bas, drums en cello. Zijn muzikale smaak was toen rock en punk. Hij ontdekte de bluesmuziek tijdens een Youth Blues jam georganiseerd door de Blues Society of Western PA (BSWPA) en sindsdien is hij verslaafd aan de blues. Op dertienjarige leeftijd werd hij door de BSWPA geselecteerd om deel te nemen aan de International Blues Challenge 2017 in Memphis, Tennessee, waar hij zijn talenten kon laten zien in Mr. Handy's Blues Hall in Beale Street. Toen Pierce terugkeerde naar Pittsburgh, begon hij op te treden in Pittsburgh en omliggende gebieden. De invloeden van Pierce bestaan ​​uit klassieke en moderne blues en fusion bluesrock. In 2019 keerde hij terug naar Memphis om opnieuw de BSWPA te vertegenwoordigen op de International Blues Challenge. Terwijl hij daar was, had hij de gelegenheid om met tal van Grammy genomineerde blues artiesten op te treden tijdens de Annual Generation Blues Fundraiser in het Memphis Hard Rock Café. Naast blues is klassieke muziek een passie voor Pierce. Hij speelt cello in het Pittsburgh Youth Philharmonic Orchestra. In de zomer van 2018 vormde Pierce zijn eerste band, Pierce Dipner And The Shades Of Blue. De band biedt een mix van originelen en covers van blues, rock en soul, waar ze hun eigen draai aan geven. Op zes november 2019 verscheen met 'Get Out Of Your Life', de debuut EP van Pierce Dipner And The Shades Of Blue. Er staan drie originele songs en één cover op de EP. Begin dit jaar was het eerste full album van Pierce Dipner klaar. Het kreeg als titel 'Goin' Back' en het bevat zeven originele songs en drie covers.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de heel aantrekkelijke bluesshuffle 'Fool's Gold'. Met strak slagwerk en een vloeiende baslijn zorgen drummer Blaise Lanzetta en bassist Arnold Stagger voor een stuwende groove. Joe Munroe is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op zijn keyboards en piano. Pierce Dipner etaleert meteen zijn klasse als gitarist met een pittige solo. Het loom swingende 'Higher Ground' is een cover van Stevie Wonder. Het heeft een mooie intro. De snarensolo van Dipner is een lust voor het oor en de driekoppige blazerssectie, met Reggie Watkins op trombone, JD Chaisson op trompet en Rick Matt op saxofoon, voegen de nodige soul toe. Met pittig gitaarwerk begint Pierce aan 'Empty Bed Blues'. Drummer Blaise Lanzetta en bassist Arnold Stagger zorgen voor de uitstekend groove. Toetsenist Joe Munroe schittert weer het gehele nummer met zijn knap piano en orgel spel. Natuurlijk laat Pierce de gitaarliefhebbers niet op hun honger zitten. Hij kiest zijn momenten en zijn snarensolo's passen perfect in de nummers. Geen extra lange solo's om toch maar te bewijzen wat je als gitarist allemaal kan, maar wel prachtige gitaar solo's die het nummer beter maken en daar slaagt Pierce Dipner met grote onderscheiding in. 
 
 
 
 
 
 
 
Drummer Blaise Lanzetta zorgt met strak en energiek slagwerk voor een uitstekende drumbeat in de stevige rocker 'Nobody But Myself To Blame'. De beukende baslijn van Arnold Stagger stuwt 'Nobody But Myself To Blame' vooruit. Pierce Dipner en Joe Munroe leven zich volledig uit op hun instrument en dat levert geweldig solowerk op. Eerst pakt Joe Munroe uit wervelend toetsenwerk op het orgel en daarna neemt Pierce op een prachtige wijze over met bijtend en splijtend snarenwerk  op zijn gitaar. Top nummer. Natuurlijk mag er op een goed blues of bluesrock album geen slowblues ontbreken en dat weet ook de nog jonge Pierce Dipner. Met de bijna zes minuten durende 'Tore Us Apart' krijgen we een trieste en gevoelvolle slowblues, waarin Pierce genoeg tijd en ruimte krijgt om zijn klasse als gitarist te bewijzen. Hij grijpt die kans met beide handen en laat ons genieten van zijn gevoelvol en prachtig gitaarwerk. Niet alleen zijn gitaarwerk is van grote klasse ook vocaal weet deze tiener veel emotie en gevoel in zijn stem te leggen. In de titeltrack 'Goin' Back' is de sterke, steeds weerkerende gitaar riff bepalend voor de sound van het nummer. Toestenist Joe Munroe helpt op zijn keyboards de melodie van 'Goin' Back' dragen en tussendoor weet hij ook nog machtige piano riffjes in het nummer te weven. De stompende baslijn van Arnold Stagger is het kloppend hart van 'Goin' Back' en met zijn pittige snarensolo zal Pierce Dipner weer heel wat gitaarliefhebbers weten te bekoren. 
 
 
 
 
 
 
De driekoppige blazerssectie is weer voluit van de partij in de heel aantrekkelijke Sean Costello cover 'No Half Steppin''. Pierce Dripner blijft heel dicht bij de originele versie. Joe Munroe draagt de melodie met zijn warme orgel klanken. Ook in de swingende bluesshuffle 'We're Not Leaving' is Joe Munroe op piano en orgel weer heel bepalend voor de sfeer en de sound van het nummer. Het briljante gitaarwerk van Pierce komt weer volledig tot zijn recht in het loom swingende 'Won't You Come Home'. Het album wordt afgesloten met een vloeiende en soulvolle versie van de Justin Townes Earle cover 'Memphis In The Rain'. De heerlijke blazers zorgen voor de nodige dosis soul en Pierce voor het pittige gitaarwerk. Deze fantastische versie had best wel wat langer mogen duren dan hondervijftig seconden. 'Goin' Back', het eerste full album van Pierce Dripner is een heel aangenaam album. Hopelijk geeft dit mooie album deze jonge gitaarvirtuoos wat meer naambekendheid en meer optredens. Dat verdient deze jonge muzikant zeker en vast. Pierce is nog maar achttien, maar hij schrijft nu al heel goede songs en hij is een erg goede gitarist. Vocaal kan hij gezien zijn jonge leeftijd alleen maar sterker worden. Pierce heeft alles om het te maken in de muziekwereld en ik ben er van overtuigt dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Fools Gold
02. Higher Ground
03. Empty Bed Blues
04. Nobody But Myself To Blame
05. Tore Us Apart
06. Goin‘ Back
07. No Half Steppin
08. We‘re Not Leaving
09. Won‘t You Come Home
10. Memphis In The Rain
 
Line-up:
Pierce Dipner – Gitaar en zan
Arnold Stagger – Bas
Blaise Lanzetta – Drums
Joe Munroe – Piano en Keyboards
Reggie Watkins – Horn arrangements en Trombone
JD Chaisson – Trompet
Rick Matt – Saxofoon