PHIL BEE'S FREEDOM – HOME

Album Review

Album: 
PHIL BEE'S FREEDOM – HOME
Artist: 
Phil Bee's Freedom
Record Label: 
Soul Sacrifice
Style: 
Soul, blues
Date: 
20/01/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
PHIL BEE'S FREEDOM – HOME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Phil Bee werd geboren als Phillippe Bastiaans en is een Nederlandse zanger en de frontman van Phil Bee's Freedom. Phil begon in 1996 te zingen bij de band Doctor Rhythm, waarmee hij twee albums uitbracht. Daarna was hij lid van The Hendrix Files, een tribute aan zijn grote held Jimi Hendrix. Dit resulteerde in een studio album en een tournee met Steve Lukather en Jan Akkerman. In 2004 vormde hij zijn eigen band Phil Bee And The Buzztones. Met deze band bracht Phil het studio album 'It's Allright' uit en in 2008 volgde er met 'Live At SBN' nog een live CD. Daarna vormde hij de band King Mo, waarmee er in 2009 een grote tournee door Nederland en België werd gedaan. Zo stonden ze ondermeer op het Ribs & Blues Festival in Raalte, The Highlands in Amersfoort, Het Zomerpark Feest in Venlo en de R&B Night In Groningen. King Mo speelde op bijna elk blues festival in de lage landen. Met 'Live At La Bonbonière' won de band de Award als beste album van 2009. In april 2010 verscheen 'Sweet Devil' en in 2011 mocht King Mo Nederland vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis, waar ze de halve finale bereikten. In maart 2011, werd King Mo gecontracteerd door het Canadese Continental Records. Het eerste studioalbum van King Mo, 'King Of The Town' werd in mei 2011 bij dit label uitgebracht in heel Europa. In maart 2011 vertegenwoordigde de band Nederland bij de European Blues Challenge in Berlijn. Vanaf 2012 ging de band meer in het buitenland spelen, zo stonden ze op festivals in Groot-Brittannië, Polen, Luxemburg, België en Duitsland. King Mo werd in 2013 ontbonden en een half jaar later richtte Phil Bee zijn huidige band Phil Bee's Freedom op. In 2014 werd het allereerste live optreden opgenomen, wat resulteerde in het live album 'Caught live'. In oktober 2015 won Phil Bee's Freedom de Dutch Blues Challenge en zodoende mochten ze in januari 2016 Nederland nogmaals vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis en weer werd de halve finale bereikt. In april 2016 behaalden ze de tweede plaats op de European Blues Challenge in Torrita Di Siena in Italië. In het najaar van 2016 volgde het studio album 'Memphis Moon' met twaalf nummers, waarvan er negen door Phil Bee, al dan niet in samenwerking met Berland Rours en Pascal Lanslots geschreven werden. Het derde album 'Home' verschijnt op twintig januari. Op het album staan negen originele songs, waarvan de teksten en de muziek werden geschreven door Phil Bee, Berland Rours en John F. Klaver. Het album werd opgenomen in de Wisseloord Studios in Hilversum.
 
 
 
 
 
 
 
Phil Bee beschikt over één van de beste stemmen van Nederland en met de klasse muzikanten die naast hem staan weet je dat je instrumentaal ook een subliem album mag verwachten. Het enige dat we nog niet weten is of dat de songs op het nieuwe album sterk genoeg zullen zijn, want na het schitterende album 'Memphis Moon' zijn de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen. De opener is het melodieuze soulnummer 'Your Love' dat me meteen heel erg kan bekoren. Met zijn soulvolle stem weet Phil Bee de song met veel gevoel te brengen en met de backing zangeressen Nicole Verouden en Tarah Ouwerkerk heeft hij nog twee sublieme stemmen die het vocale gedeelte naar een hoger niveau tillen. Arie Verhaar op drums en Carlo van Belleghem of Wil Hermens op bas zorgen voor de heerlijke groove en rollen zo de rode loper uit voor een uitstekende Pascal Lanslots op toetsen en voor de gitaristen John F. Klaver en Berland Rours. Met een prachtige melodieuze snarensolo weet één van deze twee klasbakken meteen te boeien. De blazerssectie met Emiel van der Heide op tenor sax, Koen Smits op trompet en Alex van Abeelen op trombone versterken het soul gevoel nog meer. Het wordt gevoeliger en intiemer in de soulvolle slow 'Ridin' Home', waarin de warme stem van Phil Bee je lichtjes laat wegdromen. Pascal Lanslots draagt het nummer met intieme warme Hammondklanken en gitaristen John en Berland geven met met subtiele riffjes het nummer de nodige pit, bovendien is de gevoelvolle snaren solo een genot voor het oor. In het funky soul nummer 'Power Of Love' gaat het er veel vuriger aan toe en daarvoor moet Phil Bee met zijn stem alle registers open trekken, maar dat is voor deze geweldige zanger geen enkel probleem, hij heeft een erg groot stembereik. Wanneer het instrumentale gedeelte begint kent het nummer een hele gedaanteverwisseling en komt de klasse van de muzikanten volledig tot hun recht. Met John F. Klaver en Berland Rours beschikt Phil Bee's Freedom over twee gitaristen, die bij de beste van Nederland mogen gerekend worden en die troef wordt dan ook heel regelmatig uitgespeeld. In 'Power Of Love' schitteren beide heren met een solo. De eerste is een rustig opgebouwde gevoelvolle solo, de tweede is een zinderende en vlijmscherpe snarensolo die door merg en been gaat. 'Power Of Love' gaat zeker één van de toppers worden tijdens de concerten van deze heerlijke band.
 
 
 
 
 
 
 
Vocaal en instrumentaal komt de klasse van deze band weer volledig tot zijn recht in het gevoelige 'Wheels Of Emotion'. Er zit heel veel emotie in de prachtige stem van Phil Bee en Nicole en Tarah zorgen voor de sublieme vocale afwerking. Alle instrumenten zijn weer op de perfecte wijze en in de juiste balans aanwezig, zodat ze één geheel vormen met de zang. Pascal Lanslots draagt het nummer met zijn warme Hammondklanken en de sfeervolle en gevoelvolle snarenriffs geven het nummer nog meer cachet. 'Andy's Bar' is een stomend uptempo blues nummer met priemend gitaarwerk, waarin de prachtige stem van Phil Bee volledig tot zijn recht komt. Pascal Lanslots schittert met wervelend toetsenwerk op zijn Hammond en de heerlijke pittige gitaar riffs zorgen voor de kers op de taart. Ook in de meer dan vier minuten durende slowblues 'I Gotta Go My Way' mogen toetsenist Pascal Lanslots en de gitaristen John F. Klaver en Berlands Rours hun instrumentale virtuositeit etaleren. 'I Gotta Go My Way' is een top nummer. Dat het nog intiemer kan horen we in 'Long Gone', waarvoor frontman Phil Bee de tekst en de muziek schreef. De pijn en verdriet hoor je in Phil's stem wanneer hij terugkijkt op een stuk gegane relatie. Die pijn en verdriet weet Pascal Lanslots ook over te brengen in zijn pianospel en de monotone drumbeat van Arie Verhaar versterkt de trieste sfeer nog meer. Na twee prachtige trage nummers heeft het album behoefte aan wat ritme en tempo en dat hebben de muzikanten van Phil Bee's Freedom goed begrepen, want het melodieus soulnummer 'Kiss The Sky' brengt dadelijk een andere sfeer en meer leven in de brouwerij. Met een paar rake slagen op zijn snare drum trekt Arie Verhaar het nummer op gang. Pascal Lanslots is weer uitstekende en heel de song uitdrukkelijk aanwezig. Zijn wervelende Hammond solo en de gitaar solo zijn weer een lust voor het oor. De knappe stemmen van Nicole Verouden en Tarah Ouwerkerk vullen de soulstem van Phil Bee weer op sublieme wijze aan. Bovendien heeft 'Kiss The Sky' een sterk en catchy refrein. Afsluiten doen Phil en zijn band met de prachtige melodieuze ballade 'Peace Of Mind'. Phil, Nicole en Tarah tonen nogmaals dat ze alle drie over een geweldige stem met een groot bereik beschikken en de erg gevoelvolle snarensolo bezorgt mij kippenvel. 'Home' is een schitterend album en meer dan een waardige opvolger voor het prachtige 'Memphis Moon'. 'Home' is een album dat geen enkel zwak moment kent en is een aanrader voor elke muziekliefhebber. Op 20 januari gaat de CD release door in De Noot in Hoogland, op 15 februari is Phil Bee's Freedom te gast in Blues Rhede te Rhede en op 22 februari spelen ze in De Cacaofabriek in Helmond. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
1. Your Love
2. Ridin’ Home
3. Power of Love
4. Wheels of Emotion
5. Andy’s Bar
6. I Gotta Go My Way
7. Long Gone
8. Kiss The Sky
9. Peace of Mind
 
 
 
Phil Bee – zang
John F. Klaver-lead gitaar en slide gitaar
Berland Rours- lead gitaar
Pascal Lanslots – toetsen
Arie Verhaar – drums
Wil Hermens – bas
Carlo van Belleghem – bas
Nicole Verouden & Tarah Ouwerkerk – backing vocals
 
Gastmuzikanten:
Martin Verdonk: percussie,
Emiel van der Heide: tenor sax
Koen Smits: trumpet
Alex van Abeelen: trombone