PHIL BEE – LIVE AT TIVOLI VREDENBURG + concertdata

Album Review

Album: 
PHIL BEE – LIVE AT TIVOLI VREDENBURG + concertdata
Artist: 
Phil Bee
Record Label: 
Soul Sacrifice Records
Style: 
Rhythm & Blues, Blues, Bluesrock, Pop
Date: 
21/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
PHIL BEE – LIVE AT TIVOLI VREDENBURG + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Nederlandse zanger Phil Bee werd drieënzestig jaar geleden geboren als Phillippe Bastiaans. Phil begon in 1996 te zingen bij de band Doctor Rhythm, waarmee hij twee albums uitbracht. Daarna was hij lid van The Hendrix Files, een tribute aan zijn grote held Jimi Hendrix. Dit resulteerde in een studio album en een tournee met Steve Lukather en Jan Akkerman. In 2004 vormde hij zijn eigen band Phil Bee And The Buzztones. Met deze band bracht Phil het studio album 'It's Allright' uit en in 2008 volgde er met 'Live At SBN' nog een live CD. Daarna vormde hij de band King Mo, waarmee er in 2009 een grote tournee door Nederland en België werd gedaan. King Mo speelde op bijna elk blues festival in de lage landen. Met 'Live At La Bonbonière' won de band de Award als beste album van 2009. In april 2010 verscheen 'Sweet Devil' en in 2011 mocht King Mo Nederland vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis, waar ze de halve finale bereikten. In maart 2011 werd King Mo gecontracteerd door het Canadese Continental Records. Het eerste studioalbum van King Mo, 'King Of The Town' werd in mei 2011 bij dit label uitgebracht in heel Europa. In maart 2011 vertegenwoordigde de band Nederland bij de European Blues Challenge in Berlijn. Vanaf 2012 ging de band meer in het buitenland spelen, zo stonden ze op festivals in Groot-Brittannië, Polen, Luxemburg, België en Duitsland. King Mo werd in 2013 ontbonden en een half jaar later richtte Phil Bee de band Phil Bee's Freedom op. In 2014 werd het allereerste live optreden opgenomen, wat resulteerde in het live album 'Caught live'. In oktober 2015 won Phil Bee's Freedom de Dutch Blues Challenge en zodoende mochten ze in januari 2016 Nederland nogmaals vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis en weer werd de halve finale bereikt. In april 2016 behaalden ze de tweede plaats op de European Blues Challenge in Torrita Di Siena in Italië. In het najaar van 2016 volgde het studio album 'Memphis Moon' met twaalf nummers, waarvan er negen door Phil Bee, al dan niet in samenwerking met Berland Rours en Pascal Lanslots geschreven werden. Het derde album 'Home' verscheen op twintig januari 2019. In september 2021 won Phil Bee in Nederland het TV programma 'De Voice Senior'. Net voor Nederland weer in lockdown ging gaf Phil Bee met een elfkoppige band een dampend concert in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Van dat concert werden opnames gemaakt en op 21 mei 2022 verscheen er een live album van dat concert. Er staan tien songs op het live album. Naast twee eigen nummers, zijn het acht bekende covers waar Phil en de band hun eigen interpretatie aan geven, zonder de identiteit van het origineel te verloochenen.
 
 
 
 
 
 
Wie Phil Bee en zijn band al aan het werk zag, zal samen met mij beamen dat dit een top formatie is. Alles is perfect tot in de kleinste puntjes en dat merk je ook op dit live album. Het opent met de geweldige gitaar riff van The Beatles hit 'Come Together'. Eenmaal Phil met zijn fantastische stem de gitaar komt vergezellen is het nummer helemaal vertrokken. Met drummer Arie Verhaar en bassist Marco Oonincx bezit de band een top ritmesectie, die de touwtjes stevig in handen houdt. Met Guy Smeets en Niels van der Steenhoven zijn er ook twee super gitaristen aanwezig, die apart of samen voor heel wat spetterend gitaarwerk zorgen. Toetsenist Pascal Lanslots pakt in 'Come Together' meteen uit met een weergaloze toetsensolo op het Hammond. Ook de driekoppige blazerssectie, met trompettist Koen Smits, trombonespeler Alex van Abeelen en saxofonist Ben Roodenburg, verrijken op een schitterende wijze het geluid. Met hun prachtige stemmen zorgen Natasja den Toom en Fleur Janssens voor een uitstekende vocale aanvulling voor de fantastische, soulvolle stem van Phil Bee. Top cover. 
 
 
 
 
 
 
'Wheels Of Emotion' is een eigen nummer, dat Phil weer op een magistrale wijze zingt. De gitaren zijn hier uitdrukkelijker aanwezig. Niels van de Steenhoven schittert met geweldige en gevoelvolle slide riffs en dito slide solo en naar het einde toe haalt Guy Smeets uit met een waanzinnig mooie gitaarsolo. Pascal Lanslots weet weer op een zeer mooie wijze zijn orgelklanken in de melodie van 'Wheels Of Emotion' te weven. 'I Love You More Than You'll Ever Know' werd geschreven door Al Kooper, de oprichter van Blood, Sweat & Tears en het verscheen op hun debuutalbum. De meesten onder ons kennen het nummer in de Donny Hathaway versie uit 1973. Phil Bee en zijn jongens maken van deze klassieker een magistrale versie. De prachtige ingetogen blazers zijn een lust voor het oor en met een machtige saxofoonsolo zet Ben Rodenburg het prachtige werk van de blazers nog meer in de schijnwerpers. Er klinkt veel emotie in de prachtige stem van Phil en hij zingt het nummer op een heel geloofwaardige wijze. 'I Love You More Than You'll Ever Know' in de versie van Phil Bee is een zeven minuten durend orgasme voor het oor. 
 
 
 
 
 
 
Een andere parel is de meer dan tien minuten durende versie van Eric Clapton's 'Got To Get Better In A Little While', dat met strak en energiek slagwerk van Arie Verhaar wordt op gang getrokken. Hier komt de sterkte van deze elfkoppige band volledig tot zijn recht. Het vocale gedeelte, met Phil, Fleur en Natasja, is weer van uitzonderlijke kwaliteit en instrumentaal is het genieten van het sterke en scheurende gitaarwerk van Guy en Niels, het wervelende toetsenwerk van Pascal en de soulvolle blazerssectie. De pompende en aanstekelige bassolo van Marco Oonincx wordt door het enthousiaste publiek erg gesmaakt. Voor hij aan het eigen 'Sunday Morning' begint, neemt Phil uitgebreid de tijd om zijn band voor te stellen. Phil Bee en Pascal Lanslots schreven de melodieuze ballade 'Sunday Morning'. Met hun prachtige stemmen laten zangeressen Natasja den Toom en Fleur Janssens nogmaals horen dat ze een grote inbreng hebben in het vocale gedeelte. Toetsenist Pascal Lanslots draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en saxofonist Ben Roodenburg pakt uit met een knappe solo. De gitaarsolo die rustig begint, maar daarna aan intensiteit en felheid wint is weer een lust voor het oor. 
 
 
 
 
 
Het wordt soulvol en funky in de Stevie Wonder cover 'Superstition'. De geweldige ritmesectie, met drummer Arie Verhaar en bassist Marco Oonincx, bewijzen nogmaals hun grote waarde voor deze band en de blazers zijn het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Met zijn akoestische gitaar opent Guy Smeets de Bonnie Raitt cover 'Love Me Like A Man'. De tekst is op het lijf geschreven van een vrouwelijke stem en daarom neemt Phil Bee wat rust en geeft hij de microfoon door aan Fleur en Natasja, die dit nummer met veel passie zingen. Van 'Tennessee Whiskey', een cover van David Alan Coe, krijgen we een zeer mooie ingetogen versie. Phil Bee laat nogmaals horen dat hij één van de beste stemmen iin Nederland heeft. Samen met de zangeressen Fleur en Natasja zorgt hij voor een vocale topprestatie. Ook hier krijgen we in het begin akoestische gitaar, halfweg het nummer een mooie en gevoelvolle elektrische gitaarsolo en Pascal draagt de melodie met zijn warme orgelklanken. 'Tennessee Whiskey' is het nummer waarmee Phil Bee het programma 'The Voice Senior' won in Nederland.
 
 
 
 
 
 
De tweede Beatles cover is 'With A Little Help From My Friends'. We krijgen dit fameuze nummer in de befaamde Joe Cocker versie. Pascal Lanslots zet het nummer in op het orgel en even later horen we het beukende slagwerk van Arie Verhaar. Vocaal is het weer een mooi samenspel tussen de prachtige stemmen van Phil, Natasja en Fleur. Wanneer het enthousiast publiek ook nog het refrein uit volle borst mee begint te zingen kan dit schitterende concert helemaal niet meer stuk. Phil Bee en de band bedanken het publiek met de funky  en heel dansbare toegift 'Big Legged Woman'.  Met een uitstekende funky baslijn zorgt bassist Marco Oonincx voor een heerlijke groove. De blazers zijn weer uitdrukkelijk aanwezig en Pascal Lanslots tovert nogmaals een wervelende toetsensolo uit zijn zwarte en witte klavieren. Daarmee wordt dit schitterende concert afgesloten. 'Live At Tivoli Vredenburg' van Phil Bee is een geweldig album, dat ik elke muziekliefhebber kan aanraden. De geluidskwaliteit is fantastisch en de elf mensen op het podium behoren tot de top van de Nederlandse muziekscene. 
 
 
 
 
 
 
Wie dit album aanschaft zal na het beluisteren zeker naar een concert van Phil Bee en zijn band willen gaan, daarom geef ik hier ook een paar data. Op 23 juli staan Phil Bee en zijn band op het Jazz Comes To Town Festival in Epe, op 28 augustus staan ze op het St. Rosa Festival in Sittard, op 7 oktober in De Speeldoos in Baarn, op 8 oktober in het Theater in Stadskanaal, op  15 oktober in De Meerpaal in Dronten, op 29 oktober in De Schouwburg in Lochum, op 11 november in het Fulcotheater in Ijsselstein en op 2 december in het DNK in Assen. Tussendoor treddt Phil Bee ook nog op met Jan Akkerman. Op 17 juli staan ze in Altstadt in Eindhoven, op 24 juli in het openluchttheater in Rijs, op 1 september in de 013 in Tilburg, op 2 september in De Boerderij in Zoetermeer, op 10 september in Ulft en op 5 november in Gashouder in Dedemsvaart. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 – Come Together
02 – Wheels Of Emotion
03 – I Love You More Than You’ll Ever know
04 – Got To Get Better In A Little While
05 – Sunday Morning
06 – Superstition
07 – Love Me Like A Man
08 – Tennessee Whiskey
09 – With A Little Help From My Friends
10 – Big Legged Woman
 
 
Phil Bee: Zang
Pascal Lanslots: Toetsen
Marco Oonincx: Bas
Arie Verhaar: Drums
Niels van der Steenhoven: Gitaar
Guy Smeets: Gitaar
Natasja den Toom: Backing and lead vocals
Fleur Janssens: Backing and lead vocals
Koen Smits: Trompet
Alex van Abeelen: Trombone
Ben Roodenburg: Saxofoon